In de meest gevallen wordt de pomp automatisch ingesteld op de hoogste stand. Logisch, want zo wordt het huis ook het snelst warm. Zeker wanneer de vloerverwarming net is aangelegd is dat prettig. Maar als het huis eenmaal op temperatuur is, hoeft de pomp niet meer op vol vermogen te draaien.
Tip: zet de pomp eens op de laagste stand. Duurt het naar uw idee te lang voordat het warm wordt? Zet de pomp dan pas een standje hoger. Met een moderne circulatiepomp kunt u het energieverbruik met wel 75% verminderen.
Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden. Dit omdat 55 graden een verhoogd risico geeft op scheuren van de vloer en onthechting van tegellijm.
Een veelgebruikte pomp zoals bijvoorbeeld de Grundfos UPS25-40 (zit in heel veel cv-ketels en vloerverwamingen) gebruikt in stand II 45 Watt (30Watt in stand I en 65 Watt in stand III).
Bij toepassing in vloerverwarming kies je bij de Wilo-Stratos PICO meestal de stand Δp-c. Dit is de grafiek met de volledig horizontale lijn, vervolgens selecteer je de opvoerhoogte en is het systeem klaar voor gebruik.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen. Schakel de pomp uit, die stroom verbruikt, net als de cv-functie van je verwarmingsketel.
Ontluchting De ontluchtingsfunctie wordt door lang indrukken (3 seconden) van de bedieningstoets geactiveerd en ontlucht de pomp automatisch. Het verwarmingssysteem wordt daarbij niet ontlucht.
De drie constante-drukmodussen, I, II en III, zorgen ervoor dat de Alpha2 dezelfde lage, medium of hoge druk in het systeem in stand houdt, ongeacht de vraag. Hierdoor kan de pomp als het ware kracht besparen, vooral wanneer de vloeistof zich langzaam door het systeem beweegt.
Door de pompsnelheid te verlagen stroomt het water trager door je CV-systeem en zal het meer warmte af kunnen geven in de radiatoren. Je hebt ketels met een gewone aan/uit pomp, en moderne ketels met een modulerende pomp, waarbij de pompsnelheid traploos ingesteld kan worden door de ketel.
Een haalbaar alternatief voor conventionele verwarmingssystemen in radiatorstijl is vloerverwarming. Een typische oplossing bestaat uit leidingen met een klein boorgat die in de betonplaat onder het vloeroppervlak worden gelegd. De oplossing wordt gewoonlijk gevoed door een condensatieketel of stadsverwarming.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
cv-water met een temperatuur van 35°C cv-water nodig in je vloerverwarming om de ideale temperatuur van vloerverwarming te halen. Het wordt anders als je in de zomer wilt gaan koelen. Om zoveel mogelijk te koelen, moet het water zo koud mogelijk zijn. Maar als de vloer te koud wordt, zal er condens op je vloer komen.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement.
De pomp van de vloerverwarming pompt het water rond. De verdeler (van de vloerverwarming) zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld. Het warme (of koude water in de zomer) gaat door de buizen die in de vloer zijn ingefreest. Het water circuleert zodat het water altijd op de gewenste temperatuur wordt ...
De nominale belasting (in kW) komt overeen met het aantal liters gas dat gebruikt wordt in 36 seconden als het toestel op vol vermogen werkt. Door het aantal liters gas te meten dat een cv-ketel gebruikt in 36 seconden, kunnen we de werkelijke nominale belasting bepalen. Dit is de gemeten nominale belasting.
De ketel op 60 °C zetten bespaart gas en levert geld op. De watertemperatuur van de cv-ketel staat meestal standaard te hoog. Dan blijft het namelijk altijd warm, ook als het buiten min 20 graden is en het huis heel slecht is geïsoleerd.
Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas, en dat zorgt voor hoge energiekosten en meer CO2-uitstoot. Met een lagere cv-temperatuur bespaar je geld én CO2-uitstoot.
U kunt de pomp snel ontluchten door de pomp op het maximale toerental in te stellen en een half uur te laten draaien. Zet deze vervolgens terug naar de oorspronkelijke instelling. Als het probleem hierdoor niet opgelost is, neem dan contact op met uw monteur.
Een circulatiepomp zorgt voor het rondpompen van heet water door uw woning. Het rondpompen hiervan zal ertoe leiden, dat de temperatuur in de verschillende ruimtes van uw woning toeneemt. Voordat het water kan worden rondgepompt, zal dit eerst verwarmd worden door de cv-ketel in het cv-circuit.
De aanlegthermostaat heeft altijd een afstandsvoeler. Die voeler zit in de aanvoerbuis van de verdeler, en is met een capillaire draad verbonden met de thermostaat. De voeler meet de temperatuur van het water. De ingestelde stand bepaalt de maximale temperatuur van het water die door de vloer mag stromen.
Hoe weet je dat de pomp van de vloerverwarming kapot is? Als je merkt dat de vloerverwarming jouw kamer niet meer goed verwarmd, is de kans groot dat de circulatiepomp kapot is. De leidingen zullen dan ook koud blijven terwijl de pomp op de verdeler wel warm/heet is.
De druk moet ca. 2 bar zijn. Als u constateert dat de druk te laag is, kunt u met de volgende handelingen de vloer- verwarming bijvullen.
Zodra de waterdruk in je vloerverwarmingssysteem afneemt, geeft het systeem niet overal evenveel warmte meer af en werkt het niet optimaal. Hét signaal dat je je vloerverwarming moet ontluchten.