Een patat Super bevat minimaal 1800 calorieen, meer als je een grote bak hebt. (Dat is het lastige met deze twee gerechten ; ze zijn niet overal exact hetzelfde). Dat geldt ook voor een broodje doner, dat met Turks brood op ongeveer 800-1200 kalorieen komt.
Broodje ongezond
Een broodje gezond als lunch een goeie keuze? Het is maar hoe je het bekijkt. Het broodje en het pak frieten bevatten evenveel calorieën: 600 kcal.
Brood en aardappelen zijn geen calorie-rijke voedingsmiddelen. 100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal.
Minder calorieën en meer voedingsstoffen
Een portie gekookte aardappelen (200 g) brengt ongeveer 140 kcal aan. Dat is te vergelijken met twee sneetjes volkorenbrood (60 g) of een potje magere plattekaas met fruit (150 g).
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Frituren is veruit de meest voorkomende manier om frietjes te bakken, maar helaas is het ook de meest ongezonde! Frituren verhoogt hun calorie- en vetgehalte . Bovendien kunnen hoge frituurtemperaturen leiden tot de vorming van acrylamide, een schadelijke stof die in verband wordt gebracht met mogelijke gezondheidsrisico's.
Van rijst, pasta, aardappelen en brood zijn aardappelen de gezondste van deze zetmeelrijke en complexe koolhydraatrijke voedingsmiddelen . Dit komt omdat aardappelen rijk zijn aan voedingsstoffen, met essentiële mineralen, vitaminen en andere micronutriënten.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat. Er zijn dus voordelen voor het eten van aardappelen, maar ook voor het eten van volkoren pasta.
Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan.
'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van.
Gevarieerd dieet voor ouderen: schijf van vijf
Gevarieerd eten, niet te veel snoepen en voldoende water drinken zijn de basis van een gezond dieet voor ouderen. Daarnaast geldt, net als voor jongeren, houd bij het samenstellen van je dieet zoveel mogelijk de schijf van vijf aan.
De loempia komt als gezondste snack uit de test. En mocht je daar toch een sausje bij willen, kies dan voor ketchup in een apart bakje. Zo voorkom je dat je snacks verdrinken in de saus en kun je zelf bepalen hoeveel saus je eet.
Volgens het Business Insider-rapport is de aanpak van twee burgers in plaats van burgers en friet ook van toepassing op fastfood . "Door de friet te vervangen door een tweede burger, verdubbelt u bijna uw eiwitinname terwijl u de hoeveelheid vet en koolhydraten die u eet, vermindert", aldus het rapport.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat.Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
Een onderzoek onder 9.267 volwassenen ontdekte dat het eten van twee sneetjes (120 gram) witbrood per dag geassocieerd werd met een 40 procent hoger risico op gewichtstoename en obesitas. Onderzoekers hebben ontdekt dat meer geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen, zoals witbrood en witte rijst, resulteerden in meer buikvet.
Kortom: volkoren-, bruin- en meergranenbrood zijn een prima basis als je op je gewicht wilt letten. Niet het brood is de dikmaker maar het beleg. Het is dan ook verstandig hierop te letten en niet te dik te beleggen. Ook maakt het natuurlijk uit wélk broodbeleg je kiest!
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Sommige op bewijs gebaseerde richtlijnen adviseren om voedingsmiddelen met een lage glycemische index (volkorenbrood, peulvruchten en basmatirijst) te eten in plaats van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (zoals aardappelen en watermeloen) om de glycemische index onder controle te houden.
De aardappel is wereldwijd een primaire levensbehoefte voor veel mensen. De knol bevat belangrijke voedingsstoffen en 0% vet. Aardappels zijn een zeer goede bron van vitamine B1, B6 en een goede bron van kalium, koper, vitamine C, mangaan, fosfor, niacine, voedingsvezels en pantotheenzuur.
Aardappelen zijn niet alleen volledig onbewerkt, maar ook een gezonde vorm van zetmeelrijke koolhydraten en een uitstekende energiebron , legt Sam Rice, voedingsdeskundige van The Telegraph, uit. Hierdoor zijn de knollen een betere optie dan veel koolhydraatrijke voedingsmiddelen, waaronder witte rijst en brood – vooral als ze in de vorm van ... worden geserveerd.
Conclusie: Diepvriesfriet is niet altijd het gezondste alternatief, dus lees de etiketten en let op de porties als u ze koopt. Of nog beter: maak ze zelf.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Gefrituurde voedingsmiddelen zoals kipreepjes en frietjes bevatten veel vet, en vet heeft meer tijd nodig om te verteren dan koolhydraten en eiwitten. Dit is een slecht idee als het gaat om snacks voor het slapengaan . "Het eten van zware, vette voedingsmiddelen voor het slapengaan kan de focus van het lichaam afleiden van de slaap", zegt Kirkpatrick.