Seks tijdens de zwangerschap is in de meeste gevallen ongevaarlijk, behalve bij medische problemen, zoals een voorliggende placenta. Dat hoor je dan van je verloskundige. Sommige standjes zijn misschien niet meer zo gemakkelijk met een dikke buik, maar seks tijdens je zwangerschap kan heel prettig zijn.
Ook de angst om de baby te beschadigen met de penis is echt onnodig. Hoe diep de baby ook is ingedaald, de penis kan het hoofdje niet beschadigen. Jullie baby is goed beschermd door de baarmoedermond, vliezen en vruchtwater. Hoe jullie seksleven ook verloopt tijdens de zwangerschap, blijf er open over.
Tweede trimester
Als je zwanger bent, zijn je tepels, schaamlippen en clitoris namelijk beter doorbloed. Door die doorbloeding worden je schaamlippen en clitoris sneller geprikkeld, waardoor je sneller opgewonden kan raken en misschien ook meer geniet van seks.
Hoewel het in de laatste fase van de zwangerschap lastiger is dan in de eerste twee fases, is seks nog steeds mogelijk. De standjes die aan te raden zijn, zijn doggy style, lepeltje-lepeltje, de vrouw bovenop of achterlangs.
Het libido kan om verschillende redenen toenemen tijdens de zwangerschap: Hormonen. Oestrogeen wakkert de zin in seks aan, waardoor je borsten en erogene zones gevoeliger worden. Je partner.
Klaarkomen kan anders voelen tijdens je zwangerschap. Dit komt zoals net genoemd door de betere doorbloeding van je schaamlippen, vagina en clitoris. Het orgasme kan krachtiger zijn en de baarmoeder kan flink hard samentrekken. Dit voelt alsof je een voetbal hebt ingeslikt.
Je kunt gewoon seks hebben. En je hoeft er geen condoom bij te gebruiken. Ben je overtijd? Het hormoon prostaglandine in sperma kan bijdragen aan het opwekken van een bevalling.
Vrijen en zwanger
Gemeenschap kan geen schade veroorzaken aan de ongeboren baby. Alleen wanneer er sprake is van bloedverlies of gebroken vliezen wordt vrijen afgeraden. Tijdens of na het vrijen kan de baarmoeder hard worden (buikpijn), doordat deze bij een orgasme samentrekt. Dit is geen reden tot ongerustheid.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Klaarkomen vergroot namelijk de kans dat een vrouw zwanger raakt. De spieren in de baarmoeder en vagina trekken tijdens en na het orgasme samen. Ze duwen als het ware de zaadcellen van de man dieper de baarmoederhals in, naar de baarmoeder, om zich vervolgens richting de eileiders te begeven.
Sommige vrouwen zijn bang voor een miskraam, door vrijen kan je geen miskraam opwekken.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
ZWANGER WORDEN gaat niet via de mond, zoals in vroeger tijden wel is gedacht. Maar orale seks lijkt wel bij te dragen aan het goede verloop van een (eerste) zwangerschap.
Maar wat ook blijkt: niet veel mensen doen überhaupt aan orale seks. Van de ruim 900 ondervraagden zegt 26% van de vrouwen hun partner orale seks te geven, tegenover 10% van de mannen. Slechts 28% van de vrouwen zegt er ook echt van te genieten een blowjob uit te delen, terwijl dit bij de mannen een stuk hoger ligt.
Onder seksualiteit wordt verstaan de handelingen die gericht zijn op intiem lichamelijk contact die gepaard gaan met gevoelens van opwinding, lust en passie. Seks varieert van zoenen tot het hebben van geslachtsgemeenschap, van intimiteit tussen twee geliefden tot (samen) porno kijken.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Je bent het meest vruchtbaar rond de periode van de eisprong. Een eicel overleeft 24 uur, zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in de baarmoeder en eileiders. De leeftijd waarop je vruchtbaar bent is voor vrouwen en mannen verschillend.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.