De grillstand gebruik je voor het gratineren van je gerecht, om groenten te roosteren, een visje te grillen of crème brûlée een mooi gekarameliseerd suikerlaagje te geven. Soms kun je een ovenschotel nog een extra kick geven door een paar minuutjes de grillstand aan te gooien.
Plaats het rek onderin (net onder het midden) van de oven. Als je meer dan één pan op het rooster hebt staan, draai de pannen van de voorkant naar de achterkant ongeveer halverwege de baktijd. Uitzondering: Als je een dunne laag bakt voor bijvoorbeeld een Swiss roll, dan kan deze gewoon in het midden van de oven.
Een streep staat voor het verwarmingselement, de ventilator is hetelucht, en de kartel-streep staat voor de grillfunctie.
Grillen is een vorm van roosteren. Het grote verschil is dat grillen niet het zelfde is als barbecueën maar het bruin en gaar maken van producten met behulp van sterke stralings- of contactwarmte tussen de 150 – 250 graden Celsius.
Kies je voor boven- en onderwarmte, dan komt de warmte van onder en van boven tegelijk. Deze stand gebruik je bij het bakken van ovenschotels, vlees en taarten. Ook bij deegwaren die rijzen, zoals brood, gebruik je deze stand.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Met de grillfunctie kun je groente, vlees of vis gratineren. Het werkt het beste voor wat dunnere stukken vlees, omdat anders de binnenkant niet goed gaar wordt terwijl de bovenkant aanbrandt. De kleine grill is bedoeld voor kleinere hoeveelheden.
Roosteren kan met of zonder olie. In beide gevallen mag de temperatuur niet te hoog zijn. Zorg ervoor dat de bakplaat goed heet is voordat je er aardappels, groente, fruit, vlees of vis op legt. Controleer tussendoor regelmatig of het product goed geroosterd en gaar is.
Grillen is het op hoge temperatuur dichtschroeien en eventueel gaar maken van vlees, vis of groente. Gegrild eten krijgt hierdoor een volle, soms rokerige smaak. De warmte is afkomstig van een gloeiende grill in een oven, een hete contactgrill (de Tefal OptiGrill Elite bijvoorbeeld), een grillpan of een barbecue.
Roosteren, grilleren of grillen is het proces waarbij voedsel (meestal vlees of groente) op een rooster wordt gelegd en met de warmte, meestal afkomstig van vuur, wordt klaargemaakt. De huishoudelijke apparatuur waarmee wordt geroosterd heet een grill.
Grillstand. Het ovensymbool met de tandjes aan de bovenkant staat voor de grillstand. Deze stand gebruik je bij het gratineren van een gerecht. Let wel op dat je eten niet verbrand!
Wat is iets onder het midden van de oven? Bak je koekjes op een bakplaat, dan plaats je deze in het midden van de oven. Bak je een tulband of appeltaart, die veel hoger zijn dan de koekjes, dan plaats je het rooster één niveau onder het midden, zodat de vorm precies in het midden van de oven staat.
De meeste ovens hebben een grillstand. Dit is de warmste stand van de oven en begint bij de meeste ovens vanaf 230 °C en kan oplopen tot 300 °C. Als je de temperatuur niet kunt instellen, dan heb je meestal een draaiknop met stand 1-3.
Hoe rooster je vlees in de oven? Het vel wordt eerst ingesmeerd met sesamolie of vet, waarna het vlees even geschroeid moet worden in een oven of boven open vuur, zodat er zich een korstje kan vormen. Vervolgens wordt het vlees langzaam geroosterd tot het gaar is.
Zorg er altijd voor dat het baksel zoveel mogelijk in het midden van de oven staat. Bak je koekjes op een bakplaat, dan plaats je deze in het midden van de oven.
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
De temperatuur varieert tussen de 150-200°C. Dikkere stukken moet je op een grotere afstand van de hittebron of bij een lagere temperatuur grilleren. Door een te hoge temperatuur zal een dik product te bruin worden en zal het een te harde, droge korst krijgen voordat het binnenste deel gaar is.
Beide grillplaten gebruik je om vlees en vis in korte tijd, op een hoge temperatuur mee te grillen. De plaat wrijf je in met een beetje olie en warm je op tot aan ongeveer 230 graden, zodat ingrediënten snel dichtschroeien en van binnen lekker sappig blijven.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Besprenkel het brood met ⅔ van de olijfolie en strooi het zeezout erover. Bak het brood op een rooster in 10 minuten bruin en krokant. Laat even afkoelen.
Smeer het brood met olie in (of doe olie in de pan) en leg het brood vervolgens in de pan. Doe de deksel op de pan en wacht enkele minuten. Draai vervolgens het broodje om en laat ook de andere kant enkele minuten roosteren.
Door het roosteren van groente creëer je veel meer smaak dan wanneer je ze kookt. Vergelijk een gekookt spruitje maar eens met een geroosterde uit de oven of pan; dikke kans dat veel mensen de eerste niet lusten, en de tweede gulzig verorberen.
Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.