Almelo is in Nederland de gemeente met het relatief hoogste aantal Turkse Nederlanders. Maar liefst 10 procent van de bevolking is van Turkse komaf: in totaal zo'n 7000 mensen. Ze hebben hun eigen winkels, restaurants, kapsalons en verenigingen.
Bijna 25 miljoen van de inwoners wonen in drie grote steden, Istanbul (15 miljoen), de hoofdstad Ankara (5,4 miljoen) en Izmir (4,3 miljoen). Een minderheid van de Turken woont op het platteland. De gemiddelde leeftijd steeg in 2017 iets naar 31,7 jaar.
Omdat er in Deventer vanaf het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw zoveel mensen kwamen wonen van Turkse komaf, besloot de Turkse regering om behalve in Rotterdam ook in Deventer aan de Keizerstraat een Turks consulaat te vestigen.
Nederlandse Turken (Turkiye'de Hollandalılar, historisch Franken/Ferengi) vormen een kleine bevolkingsgroep in Turkije met evenwel een lange geschiedenis van vestiging. Deze gaat terug tot de vroege periode van het Ottomaanse Rijk. Nieuwkomers uit de Lage Landen arriveerden toen in steden als Istanboel en İzmir.
Migratie naar Nederland
Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije. Vele duizenden jonge mannen werden geworven voor werk in Nederlandse bedrijven.
De Turkse diaspora in West-Europa telt ongeveer 5,5 miljoen individuen, waarvan er 431,000 in Nederland wonen (c. 8%). 11 Op een totaal van ongeveer 85 miljoen inwoners in Turkije zelf, gaat het om respectievelijk 6,4% en 0,5%.
De meeste inwoners van Schiedam met buitenlandse roots hebben hun wortels liggen in Turkije: 8241 mensen in totaal, oftewel één op de tien inwoners, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die deze site heeft geanalyseerd.
Circa zeven procent van de inwoners heeft een Turkse achtergrond. Daarnaast is de Mo- lukse gemeenschap in Deventer vertegenwoordigd.
Bijna de helft van de inwoners in Amsterdam met een Turkse herkomst, woont in het stadsdeel Nieuw-West.
In de Europese Unie wonen zonder de toetreding van Turkije al honderdduizenden Turken. De meeste van deze 'Europese' Turken wonen in Duitsland en in Nederland. Nederland heeft een Turkse gemeenschap van ongeveer 350.000 (2,2 procent van de totale bevolking).
In de eerste plaats wonen er relatief weinig mensen van Turkse afkomst in Groningen. Landelijk zijn er ongeveer 400.000, van wie 5000 in onze provincie. Dat is ongeveer 1,25 procent van het totaal. Van die 5000 wonen er 1500 in de stad, 1100 in Hoogezand-Sappemeer, 1000 in Veendam en 900 in Delfzijl/Appingedam.
De Turkse Rotterdammers wonen het vaakst in de buurt Afrikaanderwijk: een derde van de inwoners is van Turkse herkomst. Verder wonen er ook veel Turken in Hillesluis (30 procent) en Feijenoord (27 procent). Weinig tot geen Turken wonen in Molenlaankwartier, Spaanse Polder en Strand en Duin.
De meeste inwoners van Almelo met buitenlandse roots hebben hun wortels liggen in Turkije: 5781 mensen in totaal, oftewel één op de dertien inwoners, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die deze site heeft geanalyseerd.
De bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur: zo waren er op 1 januari 2020 55.885 mensen ingeschreven met een Surinaamse, 49.699 met een Turkse, 45.676 met een Marokkaanse, 25.562 met een Antilliaanse en 15.971 met een Kaapverdische migratieachtergrond.
Vandaag wonen er nog 40.000 mensen met Turkse nationaliteit in ons land. Ongeveer 200.000 Belgen hebben een Turkse achtergrond. De grootste Turkse gemeenschappen situeren zich in Gent, Antwerpen, Brussel en de (Limburgse) Mijnstreek.
Het aantal na-reizigers dat in maart 2023 in Nederland aankwam is circa 990. Van de na reizigers kwam in maart 2023: o 63% uit Syrië; o 13% uit Turkije; o 5% uit Jemen; o 19% wordt gerekend tot een Overige nationaliteit.
Turken zijn mensen die een Turkse achtergrond hebben of die voorouders hebben die in Turkije geboren zijn en hun cultuur, moedertaal, etniciteit en/of religie met elkaar gezamenlijk hebben. In ruimere (etnische) zin vallen ook de andere Turkse volkeren uit Eurazië hieronder.
De grootste etnische minderheidsgroep wordt gevormd door de Surinamers: zij zijn met 22.027 mensen vertegenwoordigd in de stad. Andere grote etnische groepen zijn Marokkanen (7.309 inwoners), Antillianen (4.842) en Turken (3.390).
De meeste inwoners van Eindhoven met buitenlandse roots hebben hun wortels liggen in Turkije: 12.894 mensen in totaal, oftewel één op de negentien inwoners, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die deze site heeft geanalyseerd.
Als we kijken naar het percentage inwoners van niet-Europese origine in Limburg in 2021, dan zien we dat de mensen van Turkse origine (5,6%) veruit de grootste herkomstgroep blijven. Deze groep is ook nog licht toegenomen t.o.v. 2011 (5,0%). Ook het aandeel van mensen uit Maghreblanden nam toe van 1,8% tot 2,4%.
Op 1 januari 2016 had 12,3 procent van de inwoners van Nederland een niet-westerse, en 9,8 procent een westerse achtergrond. Bijna de helft van de personen met een niet-westerse achtergrond is in Nederland geboren en hoort daarmee tot de tweede generatie.
Bevolkingsgroepen van Turkije: Etnisch gezien bestaat de bevolking van Turkije uit Turken (73 procent), Koerden (21 procent), Arabieren (2 procent), Tsjerkessen (2 procent) en Georgiërs (0,5 procent).
De grootste bevolkingsgroep zijn Nederlanders zonder migratieachtergrond. Zij vormen 74,8% van de bevolking. De grootste groep Nederlanders met een migratieachtergrond wordt nog steeds gevormd door personen (met een ouder) van Turkse herkomst. Zij vormen 2,4% van de bevolking.