Voor de badkamer gebruikt u armaturen en lampen met een IP44 of IP65 normering. IP44 is spatwaterdicht en IP65 is volledig waterdicht. IP44 is voldoende voor in de badkamer maar direct boven een douche kunt u beter IP65 gebruiken omdat de verlichting hier in direct contact kan komen met vocht.
Gebruik dan een inbouwspots met een aluminiumkleurig armatuur of een stalen armatuur. Wanneer de badkamer juist over geen vaan deze kleuren beschikt maar veelvuldig gebruik is gemaakt van wit, dan volstaat het om een inbouwspot met wit armatuur in de badkamer toe te passen.
De badkamer goed verlichten
Afhankelijk van het aantal m2 van de badkamer, kun je meestal genoegen nemen met 4 spots. Boven de spiegel is het aan te raden om verlichting te gebruiken met een wit maar warm licht. Dit is makkelijk voor bijvoorbeeld de dagelijkse verzorging en het aanbrengen van make-up.
In de badkamer wordt meestal warm wit licht gebruikt. Richt spots nooit op de spiegel. Dat geeft namelijk verblindende reflecties. Zorg ervoor dat de verlichting boven het bad zo geplaatst wordt, dat je niet in het licht kijkt - en dus verblind wordt – wanneer je in bad ligt.
Een lamp met IP44 is waterdicht. Zone 3: Van 60 cm tot 300 cm afstand van douche, bad of wastafel. Deze zone heeft een minimale IP-waarde nodig van 21. Een lamp met IP21 is drupwaterdicht.
In een badkamer mogen er dus badkamerlampen of inbouwspots gemonteerd worden met een minimale IP waarde van IP21 mits deze niet geplaats worden boven de douche of boven het bad.
IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen. IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting of in de douche)
Voor de badkamer hebt u 500 lux nodig. De oppervlakte is 9m2. U hebt dus 500 x 9 = 4500 lumen nodig. Om te berekenen hoeveel spotjes u nodig hebt, deelt u 4500 door het aantal lumen dat het spotje heeft.
Toiletten in woningen, maar ook bedrijven en horecagelegenheden, kunnen het best verlicht worden met de kleurtemperatuur zeer warm wit (2700K) of warm wit (3000K). Dit geldt ook voor de algemene verlichting in badkamers.
Voor de badkamer raden we je LED verlichting met 1000 tot 3000 Lumen aan. Dit kan vanuit één of meerdere lichtbronnen. In het geval van meerdere lichtbronnen is het handig om een onderscheid te maken in het aantal Lumen. Bij de spiegel heb je bijvoorbeeld meer licht nodig als wanneer je in de douche staat.
Een centrale inbouwspot in het plafond is de meest eenvoudige manier om een douche te verlichten. Bij grote inloopdouches heb je twee of meerdere spots nodig.
De IP waarde geeft aan of een lamp vocht- en/of waterbestendig is! De lampen met de volgende IP waardes: IP67, IP68, IP44 en IP21, komen in de badkamer vaak naar voren. De waardes, IP67 en IP68, betekenen dat de lamp bestand is tegen het onderdompelen in water. IP44 betekent dat de lamp beschermd is tegen spatwater.
Voor rust en ontspanning zorgt de kleur blauw, die daarom naast warme kleurtonen uitermate geschikt is om een paradijselijke wellness-ervaring te bereiken. Een doordacht en fraai verlichtingsconcept in de badkamer loont beslist de moeite.
Een veel gemaakte fout in badkamers is om voor de basisverlichting maar één lichtpunt te voorzien, centraal in de ruimte. Voorzie liever drie lichtpunten van 20 watt (250lm) dan één van 50 Watt (635lm): hoe meer je het licht kan verspreiden over de kamer, hoe beter. Dat zorgt voor meer sfeer.
Met zwarte spots op een wit plafond maak je een echt designstatement. Ze accentueren de hoogte van de ruimte en creëren diepte. Er is trouwens een overvloed aan keuze.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
De temperatuur van licht dat binnenshuis gebruikt wordt, kan verschillen van 2000K tot ongeveer 6500K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht. Bij 1200K spreken we dus van warm licht, dit is de kleurtemperatuur van een kaars. Bij 5600K spreken we van koud licht.
De lichtkleur 2700k is extra warm wit en is te vergelijken met de vroegere gloeilampen of met de kleurcode 827 van TL-lampen. Veel LED spotjes zijn in deze lichtkleur beschikbaar. De lichtkleur 3000k is warm wit, iets kouder en te vergelijken met de vroegere halogeenspots en met de kleurcode 830 van TL-lampen.
Gezellig sfeervol of functioneel: de badkamer is een belangrijke ruimte in huis. Goede verlichting is dus een echte must-have. In het algemeen kan je het beste kiezen voor een warme kleurtemperatuur (dus Kelvin) van ongeveer 2700 Kelvin.
IP20 in de badkamer
IP20 geeft geen bescherming tegen water dus het is van belang dat het vocht in de badkamer goed wordt afgevoerd door een degelijke afzuiging. Indien dit in orde is bestaat er minder kans op condens vorming en zal het mogelijk zijn op IP20 armaturen toe te passen in het plafond.
Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Hoe hoger het aantal watt; hoe hoger het energieverbruik. Maar dat betekent niet dat een lamp met een hoog wattage ook altijd meer licht geeft dan een lamp met een laag wattage. Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen.
IP65 is stofdicht en kan tegen waterstralen. IP66 is waterdicht en is stofbestendig. IP67 is waterdicht en stofdicht. IP68 is drukwaterdicht en stofdicht.
IP68. De hoogste bescherming. Lampen met de IP68 keuring zijn stofdicht en beschermt tegen verblijf onder water. Denk aan de verlichting in zwembaden.
Goede buitenverlichting is IP-44 of hoger:
De buitenlamp is hiermee beschermd tegen het indringen van voorwerpen groter dan 1mm en plensdicht. Dit betekend dat de lamp getest is op waterdichtheid vanuit alle richtingen met een hoeveelheid water van 10 liter per minuut.