Een lederen bank is eigenlijk de beste keus. Wie bijvoorbeeld een hoekbank van leer heeft, beschikt over een product waar niet al te snel gebruikssporen in komen. De stof is stevig, waardoor een kat er lastig halen of krassen in kan maken – als hij dat al probeert.
Vermijd grof geweven stof
Want alles waar kattennageltjes in kunnen haken, nodigt uit om te krabben. Daarom bestaan krabpalen ook vaak uit grof geweven draden. En je wilt niet dat de kat jouw zitmeubel als krabpaal aanziet. Had jij die grof geweven bank al in huis?
Om een haarbal van een bank te vermijden kun je het beste gaan voor strak geweven stoffen of een lederlook of leren bank. Getextureerde, grof geweven stoffen kun je beter vermijden, omdat de haren in de draad verstrikt kunnen komen te zitten.
Knijp voor een doe-het-zelf-optie een citroen in een liter water, voeg etherische sinaasappelolie en eucalyptusolie toe en spray op de bank (test eerst een klein stukje of je bank er wel tegen kan). Het ruikt heerlijk voor ons, maar onze katten hebben er een hekel aan.
Plast de kat op de bank, maak het dan schoon maar geef het dier daarna geen aandacht meer. Stimuleer daarnaast goed gedrag. Koop fijn kattengrit dat zacht aan zijn pootjes is, schep de bak dagelijks leeg en speel met de kat als hij in (de buurt van) de bak heeft geplast.
Microvezel wordt gemaakt van synthetische vezels. De stof is sterk en slijtvast. Meubels die zijn gestoffeerd met microvezel zijn erg geschikt voor intensief woongebruik. Ook voor gezinnen met kinderen!
Microleder is zowel een sterke als soepele stof. De dunnere onderlaag van het lederweefsel zorgt samen met de bovenlaag voor een stevig geheel. Microleder zorgt voor een verfijnd en soepel gevoel met een hoog aaibaarheidsgehalte.
Eco leder bestaat voor 70% uit leer en voor 30% uit polyester. Microleer heeft dezelfde eigenschappen als echt leer, maar omdat het gecombineerd wordt met microvezel zijn er nog enkele extra voordelen ten opzichte van echt leer. Eco-leer is bijvoorbeeld altijd waterbestending waardoor vlekken veel minder kans hebben!
Soms is lauwwarm water al voldoende om de vlek te reinigen, maar voor hardnekkige vlekken raden we je aan om een klein beetje mild afwasmiddel aan het lauwwarme water toe te voegen. Dep vervolgens met een schone, absorberende doek op de vlek totdat deze verdwijnt.
Met een raamwisser
Supersimpel, én je hoeft er niks nieuws voor in huis te kopen: gebruik je raamwisser om de honden- of kattenharen van de bank af te halen. Maak de wisser een beetje vochtig en ga hierna met de wisser over de bank heen. Je zal de vacht van je beestje zo zien ophopen.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Een reden waarom katten aan meubels krabben is om de nagels te verzorgen. Om de nagels van het kleine roofdier scherp te houden, moet de afgesleten, buitenste hoornlaag regelmatig afgepeld worden. Door te krabben worden de nagels op de juiste lengte gebracht, puntig en vrij van vuil gemaakt.
Voordelen van velvet
Zo is de stof sterk en slijtvast, waardoor deze lang mee gaat. De kans op haaltjes, lussen of pilling is minimaal door de specifieke weefwijze. Daarnaast voelt velvet heerlijk zacht aan en geeft het een luxe uitstraling aan ieder kledingstuk, van T-shirt tot jaren 70-broekpak.
Microleder is een combinatie van microvezel en leer. Leerschaafsel wordt samengeperst in combinatie met lijm, hierdoor ontstaat een leren basis. Vervolgens wordt deze basis gecombineerd met een microvezel. Zo ontstaat een bekleding met de voordelen van leer én microvezel.
Levensduur van Eco leder
Lees je dat het Ecoleder vaak scheuren gaat vertonen na circa twee jaar.
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Een composiet is een samengesteld materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld, maar composieten kunnen ook worden gemaakt met bijvoorbeeld metalen, keramieken of glazen componenten.
Het verschil tussen microvezelstof en microleder is de onderlaag waarop de microvezel aangebracht is, dit is bij microvezelstof gemaakt van stof en het is een doek van ledervezels bij microleder.
Het schoonmaken van microleder blijft beperkt door voorzichtig te wrijven over het leder met een zachte, droge of licht vochtige doek. Het is absoluut af te raden om hard over de bovenlaag te schrobben met een ruwe handdoek, aangezien dan de bovenlaag kapot geschuurd of kaal kan worden.
Microleder is een samengestelde bekleding van een microvezel bovenlaag met een doek van ledervezels onderlaag. Dit wil zeggen dat er op een onderlaag van lederdoek een microvezel bovenlaag wordt gelamineerd. Door deze samenstelling verkrijgt Microleder de originele dikte zoals ook bij echt leder.
De dikte van vezels wordt uitgedrukt in 'denier'. De dikte van een microvezel varieert van 0,01 tot 0,7 denier (een zijdedraad heeft een denier van 8 en een mensenhaar een denier van 20!) en hoe lager de denier, hoe minder het materiaal schuurt.
Microvezel heeft als grote voordeel dat het altijd mooi valt en dat het strijkvrij is. Het nadeel is dat het een synthetische stof betreft die wat temperatuur regulatie wat warmer aan kan voelen.
Microvezel is een sterk en enorm slijtvast materiaal. De stof wordt geweven met microvezelgaren. Deze garen bestaan uit de samengestelde vezels van polyester en polyamide. Dit zijn synthetische vezels die samen een sterke en slijtvaste stof maken.