Heb je de supermaan in augustus 2023 gemist? Dan moet je een jaar wachten tot je volgende kans. De volgende supermaan is op 18 september 2024. Pas in 2037 valt de supermaan weer samen met de blauwe maan.
Vervolgens is het volle maan op: zaterdag 24 februari, maandag 25 maart, woensdag 24 april, donderdag 23 mei, zaterdag 22 juni, zondag 21 juli, maandag 19 augustus, woensdag 18 september, donderdag 17 oktober, vrijdag 15 november en –last but not least – zondag 15 december. 2024 telt dus twaalf volle manen.
Als de eerste volle maan in een jaar vroeg in januari valt, betekent dit dat er soms dertien volle manen in een jaar zijn. Meestal zijn dit er echter twaalf. Máár voor 2023 geldt, jawel, dat er maar liefst dertien volle manen zijn.
De maan doet er 29,53059 dagen over om de vier fases te doorlopen. Dat betekent dat het minstens één keer per maand nieuwemaan is. De volgende nieuwemaan in Nederland en België valt op 16 augustus 2023 - 11.38 uur.
Volle Maan (22.24 uur). Tussen 21.35 en 22.52 uur is een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar, hoog aan de zuidoostelijke hemel. Tijdens het maximum van de eclips, om 22.14 uur, bevindt 12 procent van de middellijn van de maan zich in de kernschaduw van de aarde.
Het verschijnsel dat in de volksmond 'bijzonder' wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor. Op een gemiddeld mensenleven is dat vrij regelmatig en dus minder bijzonder dan je in eerste instantie zou denken. Datzelfde geldt voor onvrijwillige seks en misbruik.
Met een telescoop zijn de ringen van Saturnus prachtig zichtbaar. In de nacht van 30/31 augustus 2023 staat de volle maan in de buurt van Saturnus.
We spreken van een blauwe maan, als het voor de dertiende keer in een jaar, dus twee keer in één maand volle maan is. Het verschijnsel dat in de volksmond 'bijzonder' wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor.
De volledige fase begint om 10:16 GMT. Op dit punt krijgt de maan een roodachtige tint, volledig gebaad in de schaduw van de Aarde. Door de kleur wordt de volledig verduisterde maanschijf de bloedmaan genoemd. Om 11:41 GMT eindigt de volledige fase en begint de gedeeltelijke fase opnieuw.
Bij nieuwe maan zien we de maan bijna niet.We zien dan alleen het stuk maan dat niet door de zon wordt beschenen en daarom is het een donkere bol. Bij eerste kwartier zien we net een klein maansikkeltje komen. Een klein stukje van de voor ons zichtbare kant van de maan is dus door de zon beschenen, de rest niet.
Er zijn ongeveer 170 manen in ons zonnestelsel. De meesten daarvan draaien om de gasreuzen Jupiter en Saturnus. Kleine planeten hebben meestal maar weinig manen: Mars heeft er twee, de aarde heeft er eentje, en Venus en Mercurius hebben er helemaal geen. De maan van de aarde is ongewoon groot vergeleken met de planeet.
Wanneer is de volgende Blauwe Maan? De volgende kalendergebonden Blauwe Maan vindt plaats op 31 augustus 2023 om 01:35 GMT. Deze Volle Maan zal ook de grootste en helderste van het jaar zijn, omdat onze natuurlijke satelliet bijzonder dicht bij de aarde komt en een Supermaan wordt.
Wanneer de nachtelijke hemel op 1 augustus 2023 wordt verlicht door de stralende volle maan, bevinden we ons in een bijzondere periode van reflectie en vernieuwing. Op deze betoverende nacht verwelkomen we de volle maan in het teken van Waterman.
Een bloedmaan ontstaat tijdens een totale maansverduistering.Dat betekent dat de aarde precies tussen de zon en maan in komt te staan, waardoor de planeet een schaduw werpt op de maan. Slechts enkele lichtstralen bereiken het oppervlak van de maan.
De Zwarte Maan
In alle andere maanden is er dus altijd wel een volle maan en soms zelfs 2, de inmiddels wel bekende Blauwe Maan. Als februari geen volle maan heeft dan spreken we van een Zwarte Maan. Die zie je dus niet en je kan eigenlijk ook niet zeggen vandaag is het Zwarte Maan, omdat het geldt voor de hele maand.
Frequentie van de supermaan
Een perigeummaan treedt eens per ongeveer 28 dagen (de omlooptijd van de maan) op, maar de combinatie met volle maan komt slechts zo'n drie tot vier keer per jaar voor. Het samenvallen van een volle maan met een kleine afstand tot de aarde gebeurt bij een van de veertien volle manen.
Het maanlicht kleurt oranje wanneer de maan laag aan de horizon staat. Dit komt doordat het licht dan een langere afstand door de aardatmosfeer moet afleggen. De lucht verstrooit het blauwe licht, waardoor licht van grotere golflengten (rood en geel) overblijft.
Positie en zichtbaarheid van de Maan om 8:16 uur zomertijd
Het azimut (de windrichting) van de Maan is 39.8° en de Maan staat dus in het noordoosten. De Maan bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter.
Volle Maan op 31 Augustus: de Blauwe Maan
In augustus 2023 hebben we een Blauwe Maan! Deze zal plaatsvinden op 31 augustus, 01:35 GMT, en zal de tweede Volle Maan van die kalendermaand zijn.
Het is Volle Maan.
De Maan staat vrijwel precies tegenover de Zon aan de hemel.
De maan, die grijs is, weerkaatst zonlicht (A) dat in de atmosfeer verstrooid wordt. Omdat zijn licht (B) zwakker is dan dat van de zon, ziet de maan er vaak wit uit, hoewel hij ook geel of rood kan lijken, afhankelijk van zijn stand.
Vanavond is het niet een gewone volle maan, maar een SUPERMAAN, dat betekent dat de maan relatief dichtbij de aarde staat, waardoor deze groter en helderder oogt. Dit komt maar een aantal keer per jaar voor. De kracht van de supermaan is nog intenser dan volle maan.
Wanneer de Maan lager aan de hemel staat, is dit filteren sterker en krijgt de Maan een meer gele kleur, door het ontbreken van blauw licht. Wanneer de Maan ondergaat is de lichtweg door de atmosfeer het langst en wordt ook het grootste deel van het gele licht weggefilterd, waardoor de Maan rood van kleur wordt.