Voor mensen met een depressie zijn sporten aan te bevelen, waarbij je gedurende een langere tijd in beweging bent, zoals wandelen, fietsen en joggen. Ook sporten in groepsverband is een mooi alternatief, omdat het groepsverband stimuleert om regelmatig in beweging te blijven en 'onder de mensen te komen'.
Sporten tegen depressie
De bevindingen uit onderzoek van Stammes e.a. uit 2013 wijzen erop dat hoe meer iemand beweegt, hoe lager de kans op depressie is. Intensieve training werkt het best. Dat geldt zowel voor intensieve krachttraining als intensieve aerobe inspanning, zoals hardlopen.
Laat iemand met een depressie niet in de steek. Regelmatig contact blijft belangrijk. Ook als de ander zich terugtrekt, zelf geen contact zoekt of onaardig doet. Dring niet aan op het nemen van een belangrijke beslissing tijdens de depressie, zoals verhuizen of scheiden.
Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde activiteiten kan helpen om depressieve gevoelens te verminderen. Dat zijn met name buitenactiviteiten als wandelen, hardlopen of fietsen. Dit hoeft niet heel fanatiek. Drie of vier keer per week tussen de 30 en 40 minuten bewegen is voldoende.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
Dat huilen therapeutische waarde heeft, lijkt te worden weerlegd door het feit dat mensen met een depressie als ze huilen eigenlijk nooit rapporteren dat ze zich opgelucht voelen. Mensen die psychisch gezond zijn rapporteren dat in ongeveer de helft van de gevallen wel.
Recente studies wijzen omega 3-vetzuren (het vet dat in vis zit, vooral in vette soorten als zalm, haring en makreel) aan als een van de actiefste natuurlijk voorkomende middelen tegen depressie.
langzaam opbouwende dagelijkse beweging buiten en lichamelijke ontspanningsoefeningen. Het is namelijk vooral belangrijk dat u iets doet wat bij u past. Als het even kan ga dan buiten lopen. Buitenlucht en zonlicht, zelfs als de zon niet schijnt, kunnen u helpen bij het herstellen van een depressie.
Meestal gaan klachten vanzelf weer over. Maar komt hulp te laat, dan verergeren klachten. En duurt het vaak lang(er) voordat het weer beter met je gaat. Onze specialist Peter Overzier geeft je graag een paar tips om je somberheid aan te pakken en een depressie te voorkomen.
Lamotrigine voorkomt sterke stemmingsschommelingen. Het werkt in het algemeen beter tegen de depressies dan tegen de manie. Esketamine wordt als neusspray gegeven als meerdere medicijnen tegen depressie niet hebben geholpen of in een noodsituatie.
Iemand met een depressie heeft de neiging zich meer en meer af te zonderen. Blijf hem of haar stimuleren of uitnodigen voor feestjes en andere activiteiten, ook al weet je dat hij of zij er geen zin in heeft. Verplicht niet. Verwacht geen grote respons of interacties.
Als je stress ervaart, kun je het best op matig intensief niveau bewegen (zoals fietsen of stevig wandelen) omdat dat zorgt voor een herstelproces. Een te intensieve inspanning – zoals HIIT-training – kan zorgen voor een extra stressprikkel waardoor je juist nog meer stresshormonen aanmaakt.
Depressies tegengaan
Wanneer je dagelijks een half uurtje gaat wandelen dan wordt het mentale welzijn beter. Het risico op een depressie wordt kleiner en het zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Je voelt je fitter en krijgt weer nieuwe energie om daarna aan de slag te gaan.
Sporten in combinatie met antidepressiva leidt tot herstel van een depressie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat fysieke activiteit helpt om depressieve klachten van ouderen te verminderen. Waarschijnlijk werkt fysieke activiteit zelfs even goed als het gebruik van antidepressiva.
Depressieve klachten kunnen leiden tot een tekort aan vitamine D. Het idee hierachter is dat mensen met depressieve klachten minder vaak buiten komen en zo minder vitamine D aanmaken door contact met de zon. Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt in het lichaam door blootstelling aan de zon.
Sint-janskruid staat bekend om zijn potentieel om de stemming te verbeteren en depressieve symptomen te verminderen. Dit kruid bevat actieve verbindingen die kunnen helpen bij het reguleren van bepaalde neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine, die een belangrijke rol spelen bij onze stemming.
In principe zijn er geen aanwijzingen dat magnesium niet in combinatie met antidepressiva zou kunnen. Magnesiumsuppletie zou zelfs antidepressiva overbodig kunnen maken. Stop echter nooit zomaar met antidepressiva! Dit kan namelijk vervelende fysieke en mentale klachten veroorzaken.
Een depressie zit meestal niet alleen in het hoofd, maar brengt vaak ook lichamelijke gevolgen met zich mee. U kunt hierbij denken aan het hebben van hoofdpijn of het veranderen van de eetlust met een gewichtstoename of -afname tot gevolg. Ook in de hersenen zijn fysieke veranderingen terug te vinden.
U voelt zich schuldig, overbodig of waardeloos.U voelt zich onrustig en snel geïrriteerd.Of juist traag en sloom.U bent besluiteloos en/of kunt zich niet goed concentreren.
Maar een depressie kan ook chronisch – langdurig – worden. We spreken van een chronische depressie wanneer de verschijnselen langer dan twee jaar duren en de klachten ernstig zijn.
Hoe lang duurt een depressie? Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Sommige mensen raken in hun leven één keer depressief, andere mensen krijgen vaker last van een depressie. Bij ongeveer 50% van de mensen duurt een depressieve periode korter dan drie maanden.
De oorzaak verschilt per persoon. Sommigen hebben het door ingrijpende (sociale) gebeurtenissen of nare ervaringen in hun jeugd ontwikkeld. Anderen hebben het gevoel dat ze zonder aantoonbare reden depressief zijn. Wanneer je niet weet waarom je je zo somber voelt, kan dat frustrerend zijn.
Sommige mensen ervaren wanhoop en verdriet, terwijl anderen zeggen helemaal niets meer te voelen. De gevoelens van leegte gaan ook samen met minderwaardigheidsgevoelens of schuldgevoelens. Vaak is er ook sprake van problemen met eten en slapen. Door vermoeidheid is het lastig te concentreren of beslissingen te nemen.