In 1921 wordt in de Jura, in het dorpje Orgelet, La Vache qui rit® geboren. De schepper van deze kaas is niemand minder dan Léon Bel, de uitvinder van de smeltkaas in porties.
La vache qui rit is een van oorsprong zachte Franse kaas, maar de kaas wordt tegenwoordig overal ter wereld gemaakt en gegeten. In de meeste landen heeft de kaas dezelfde naam, maar dan in de landstaal. In Nederland en Vlaanderen heeft de kaas de Franse naam.
Toen Léon Bel in 1921 plannen smeedde om zijn industrieel geproduceerde smeltkaas te lanceren, herinnerde hij zich het embleem dat hij zo vaak gezien had en de bijhorende naam. De eerste verpakking werd een rode, ronde blikken doos met een lachende koe op en de gevleugelde woorden LA VACHE QUI RIT – FROMAGE MODERNE.
De producten van La Vache qui rit zijn niet vegetarisch, omdat er kaas in gebruikt kan zijn die bereid is met dierlijk stremsel.
Wil je snel een heerlijke croque monsieur, hamburger of sandwich maken, maak dan kennis met het gamma Sneetjes: 3 variëteiten lekkere sneetjes die heerlijk smelten (Original, Light en Gouda).
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Parmezaanse kaas is helaas een no-go voor vegetariërs: die bevat dierlijk stremsel (en dat potje pesto dus ook). Ook de meeste Franse kazen en Griekse feta worden met dierlijk stremsel gemaakt.
Het is bovendien de ideale aanvulling in vegetarische gerechten door zijn hoog eiwitgehalte en laag vet- en zoutgehalte. Ricotta is eigenlijk een bijproduct van kaas en daarvan komt ook de naam, die letterlijk 'opnieuw gekookt' betekent.
Gerehydrateerde magere melk, kazen (waarvan cheddar 19%), boter, melkeiwitten, smeltzouten: polyfosfaten, natriumcitraten, difosfaten, natriumfosfaten en citroenzuur, room, zout, aroma's, natuurlijk aroma, rookaroma, smaakversterker mononatriumglutamaat.
Cheez Dippers zijn leuk, handig en verantwoord om mee naar school te geven. Dip de krokante broodsticks in de La Vache qui rit smeerkaas.
In 1921 wordt in de Jura, in het dorpje Orgelet, La Vache qui rit® geboren. De schepper van deze kaas is niemand minder dan Léon Bel, de uitvinder van de smeltkaas in porties.
Runderen en geiten zijn, mits op de juiste manier geslacht, te eten door moslims die volgens de halal willen leven. Dus ook het stremsel van op die manier geslachte dieren is halal. Meerdere Nederlandse kaasproducenten maken kaas met stremsel van halal geslachte dieren.
Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden soms pescotariër of semi-vegetariër genoemd. Mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër.
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
De meeste eieren in de supermarkt zijn niet bevrucht. Hiermee zijn ze dus wel vegetarisch maar niet veganistisch. Wel kan het voorkomen dat er een embryo in een ei zit, zoals duidelijk werd in dit nieuwsartikel van vorig jaar.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
Thee is meestal veganistisch.
Gezondheid
Kaas past in een gezonde dagelijkse voeding. Er zijn gezondere kazen dan Kiri. Kiri kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Op basis van de producten die in dit artikel zijn genoemd zijn de gezondste keuzes wat betreft smeerkaas voornamelijk 'Milner Slankie smeerkaas naturel 20+' en 'AH Smeerkaas 20+ naturel'. Deze 20+-varianten bevatten minder (verzadigd) vet, relatief weinig suikers en veel eiwit in vergelijking met de andere varianten.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten.
Kan je Slankie ook verwarmen in een ovengerecht? Uiteraard smelt de smeerkaas sneller in vergelijking met gewone kaas. Maar uit onze ervaring blijkt dat het niet zo is dat smeerkaas op 180 graden snel verbrand of een bijsmaak geeft in vergelijking met gewone kaas.
Calcium. Cheez Dippers bevatten calcium*, wat bijdraagt aan gezonde en sterke botten. Eén kuipje Cheez Dippers bevat 26% van de aanbeloven dagelijkse hoeveelheid calcium! * als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon én regelmatige beweging.