Volleybal is een sport met veel verschillende handelingen, waarbij je bij iedere handeling een andere spiergroep gebruikt. De drie belangrijkste spiergroepen om als volleyballer te trainen zijn de benen, het bovenlichaam en de core ofwel romp.
Volleybal is een intensieve sport met een relatief hoge kans op blessures. In het veld beweeg je vooral explosief. Dat vraagt veel van je lichaam. Daarnaast is volleybal een sport waarbij je specialistisch traint.
Je kunt hiervoor verschillende oefeningen doen zoals de box jump. Je gaat voor een bank of een box staan en gaat door je knieën, je springt op de bank en komt weer neer door je knieën. Hierdoor worden je kuiten en benen sterker en kun je een stuk hoger springen.
Voor sprongkracht zijn sterke bovenbenen (quadriceps) en kuitspieren van belang. Een goede manier om de bovenbenen te trainen is met de squat, zie voorbeeld. De kuiten zijn goed te trainen met de calf raises, zie voorbeeld.
JUMPING LUNGES:
Je plaatst een knie op de grond en de andere buig je 90°, zoals bij de start van een sprint, waarbij je bij elke sprong de positie van de benen wisselt. Ook deze oefening geeft je meer sprongkracht.
Ook in beginnende spelers, of spelers die denken (nog) niet genoeg te zijn, kan een topvolleyballer schuilen. Wie wordt gescout en vervolgens geselecteerd voor ons talentontwikkelingsprogramma, trachten wij verder op te leiden tot en voor te bereiden op een leven als profvolleyballer.
Vangen of vasthouden mag niet, ook het twee keer door één en dezelfde speler raken van de bal is niet toegestaan, behalve bij het blokkeren. Toch blijkt het een technisch en tactisch moeilijk spelletje, waar je echter heel veel plezier aan beleeft. Niet in de laatste plaats doordat het een teamsport betreft.
Doe krachttraining om de kracht van je been spieren op te bouwen. Je beenspieren versterken kan je sprongvaardigheid verbeteren. Krachtoefeningen gericht op je beenspieren zullen je verticale sprong helpen verbeteren. Doe twee tot drie keer per week krachttraining.
Touwtjespringen is een effectieve kracht-uithoudingstraining waarmee je je hele lichaam flink aan het werk zet. Naast je fysieke conditie helpt touwtjespringen je ook bij het verbeteren van je snelheid, kracht voor explosieve bewegingen, gevoel voor ritme en coördinatie, maar ook van je cognitieve vaardigheden.
Volleyballer Ivan Zaytsev slaat voor Italië de hardste service ooit gemeten in de wedstrijd tegen Servië.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Alcohol, bitterballen, snacks en patat zijn dan voornaamste dingen die op tafel komen. Is een goed herstel zo belangrijk bij volleybal dan? Jazeker, ook bij volleybal is een goed herstel belangrijk! Probeer daarom koolhydraten, eiwitten én vocht goed aan te vullen.
In de jacht op talent komen de Nederlandse clubs uit bij steeds jongere kinderen. Al voor hun zesde jaar worden ze gescout op de amateurvelden en verleid om naar de opleiding van een profclub te gaan.
Iedere week bezoeken zo'n honderd KNVB-scouts in Nederland de standaardteams van de verenigingen uit de buurt. Zij kijken naar verschillende aspecten binnen het aanvallen, verdedigen en omschakelen. Heeft een speler(ster) genoeg kwaliteit, dan krijgt deze een uitnodiging voor Jeugdplan Nederland (JPN).
In Nederland worden spelers soms al onder de elf jaar gescout, al zeggen scouts zelf dat dat eigenlijk nog te vroeg is. De KNVB scout tussen de leeftijden 11 en 17 jaar. Volgens scouts kun je de potentie van spelers pas écht zien na 14 jaar als de eerste jaren van de puberteit zijn werk hebben gedaan.
Het sprong-ABC is de tussenstap van kracht-/haltertraining naar start- en sprintsnelheid. Zonder voldoende kracht is er onvoldoende snelheidsont- wikkeling mogelijk (tabel 3).
Plyometrische oefeningen zullen ertoe bijdragen dat je sneller kan sprinten, hoger springt en hoger van de grond komt bij push-ups met klap. De snelheid waarmee je spieren kunnen samentrekken, wordt aanzienlijk verhoogd door plyometrische oefeningen.
Wat is sprongkracht? Sprongkracht is o.a. een plyometrische en explosieve krachtrainingsvorm. Daarbij komt veel belasting aan op de spieren en gewrichten. Omdat er in het turnen zoveel verschillende onderdelen zijn waar sprongkracht van belang is, zijn er ook hulpmiddelen om de sprongen wat gemakkelijker te maken.
Het wereldrecord verspringen bij de mannen staat op 8,95 m en werd gevestigd door Mike Powell tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Tokio op 30 augustus 1991. Daarvóór stond het wereldrecord sedert 18 oktober 1968 op naam van de Amerikaan Bob Beamon die tijdens de Olympische Spelen van Mexico 8,90 m ver sprong.
Het wereldrecord van Jarmila Kratochvílová in 1983 is al 34 (!) jaar onaantastbaar. Met een tijd van 1'53"28'" kon geen enkele atlete aan haar tippen. Zij heeft nog steeds het oudste wereldrecord.