Een adresbalk of locatiebalk is een werkbalk waarin adressen of paden worden getypt. Een aanvraag om een bepaalde locatie of website te openen wordt een request genoemd.
De header: het bovenste gedeelte van de site, vaak gebruikt voor een logo of naam. Het menu of navigatie: de manier waarop de bezoeker door de pagina's kan navigeren.
Een website is een combinatie van pagina's die met elkaar in verbinding staan door middel van links. Elke pagina is opgebouwd uit een layout (HTML), opmaak (CSS) en eventueel functies (bijvoorbeeld PHP of Javascript).
Headings zijn de kopjes die in de codering afgekort worden naar h1, h2, h3. Google kijkt naar jouw heading tags en kan op die manier bepalen waar de pagina over gaat. Op deze manier kan Google jouw website tonen aan het juiste publiek bij relevante zoekopdrachten.
Een domeinnaam (of alleen 'domein') is in feite de naam van een website. Het is het stuk dat na '@' staat in een e-mailadres, of na 'www. ' in een webadres. Als iemand vraagt waar je online te vinden bent, noem je meestal je domeinnaam.
De back end, de achterkant dus, zorgt ervoor dat de front end werkt. Een back end developer werkt in programmeertalen, ook wel code genoemd.
Geografisch adres, d.i. de plaats waar de bezoeker van je website jou 'in het echt' kan vinden (in principe is dat het adres waarop je in de KBO ingeschreven bent) Ondernemingsnummer én BTW nummer (bijvoorbeeld: BTW BE 0123.456.789) Contactgegevens, meer specifiek je e-mailadres en/of elektronisch contactformulier.
Een linkpagina, ook wel webindex of webportaal genoemd, is een website met als voornaamste doel het verwijzen (hyperlinks) naar andere websites. Het is een catalogus van links naar andere websites op internet.
Een webserver 'serveert' en beheert de websites. Als een URL, bijvoorbeeld het adres van een website, wordt ingetypt in de browser verzendt de browser deze URL naar de betreffende webserver.
Een cookie is een klein tekstbestand met informatie erin. Bezoekt u een website? Dan plaatst de website cookies op uw computer, tablet of telefoon. Zo kan de website bijvoorbeeld onthouden welke pagina's u hebt bekeken.
De adresbalk is de balk bovenin je browser, waar je de URL of domeinnaam waar je naartoe wilt op internet invoert. Of waar de URL van de webpagina die je bezoekt terugvindt. In de adresbalk vind je naast de URL ook de eventuele vermelding van het TLS-certificaat van een website.
Een taakbalk is een onderdeel van een grafische gebruikersomgeving. Het is een balk meestal onderaan het scherm om aan te geven welke applicaties (taken) zijn gestart en om die eventueel te beheren.
Chrome noemt opgeslagen favoriete websites 'Bladwijzers' of 'Bookmarks'. De balk waarin ze komen te staan heet 'Bookmarkbalk'.
Waarom heb ik een firewall nodig? Kort gezegd is het gebruik van een firewall een praktisch en belangrijk element van een uitgekiend beveiligingsconcept. Het zorgt ervoor dat er geen netwerkverkeer zonder toestemming langs u heen kan glippen. Alleen absoluut noodzakelijke toegang moet worden toegestaan.
De webpagina 'www.gitarenuitbrazilie.nl/gitaren' verschijnt in je browser. In het menu rechtsboven kun je ook nog naar de webpagina 'over de gitaarmakers' of een contactpagina gaan (gitarenuitbrazilie.nl/contact).
Google Chrome is populaire internetbrowser van de zoekmachine Google. De browser van Google is sinds 2008 beschikbaar. Deze browser is minimalistiesch opgezet zodat alle, voor sommige, onnodige extra´s, achterwege zijn gelaten.
Een Hyperlink is een koppeling die verwijst naar een ander document. Dit is voornamelijk van toepassing op internetpagina's, waar gebruik wordt gemaakt van Hyperlinks om te navigeren tussen afzonderlijke pagina's.
Een domeinnaam kan bestaan uit letters, cijfers en koppeltekens. Een voorbeeld van een domeinnaam is bijvoorbeeld www.internettoday.nl. Een domein bestaat uit 3 delen, eventuele subdomeinnamen zoals "www"
Je kunt contact opnemen met de provider waar de domeinnaam bij geregistreerd staat. Deze vind je terug in de publieke WHOIS-informatie bij SIDN op https://www.sidn.nl. Je kunt contact opnemen met SIDN. Bekijk hiervoor de pagina SIDN en Privacy op hun website.
Wat is een broncode? De broncode van een website of webpagina is een soort instructie voor de computer die laat zien hoe de webpagina eruit moet komen te zien. De broncode kan omschreven worden als de achterliggende taal waar de computer mee werkt. Deze broncode wordt ingevoerd door de programmeur of webbouwer.