Puzzelen en raadsels oplossen is een goede vorm van hersengymnastiek, maar er is meer. Om de hersenen goed te trainen, moet u ze uitdagen en nieuwe dingen laten doen. Een nieuw gerecht klaarmaken bijvoorbeeld. Of een nieuwe taal of een nieuwe sport leren.
Speel een spelletje
Strategische spellen zijn ideaal om op een leuke manier het brein te stimuleren. Gezelschapspellen zoals Memory, Rummikub en Scrabble zijn goed voor het kortetermijngeheugen en de concentratie. Individuele denkspellen als sudoku's en kruiswoordraadsels bevorderen het logische inzicht.
Beweging zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en voor sterkere verbindingen tussen de hersencellen. Door beweging verbetert de werking van signaalstoffen in je hersenen en neemt de hoeveelheid signaalstoffen toe. Hierdoor verbetert de communicatie tussen hersencellen.
Uit een studie blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert.
Proefpersonen met een groot hoofd scoorden beide keren aanzienlijk hoger op de intelligentietest dan degenen met een klein hoofd, en hun geheugen ging ook minder snel achteruit. De kans op cognitief verval was wel vijf keer hoger bij de mensen met de kleinste hoofden.
Een spelletje spelen is niet alleen leuk, maar ook goed voor uw geheugen. Zo zijn gezelschappen zoals Memory en Scrabble, goed voor uw kortetermijngeheugen. Daarnaast zijn kruiswoordpuzzels en sudoku's ook een goede vorm van geheugentraining.
Gezelschapspellen zoals Memory, Rummikub en Scrabble zijn goed voor het kortetermijngeheugen en de concentratie. Individuele denkspellen als sudoku's en kruiswoordraadsels bevorderen het logische inzicht. Puzzelen voor een fitter brein.
Toegenomen productie van BDNF als gevolg van aerobe beweging helpt de (plastische) hippocampus dus te herstellen. Via deze weg helpt aerobe training aan het herstellen van afgenomen geheugenfuncties als het korte termijn geheugen en het concentratievermogen.
Mineralen zoals jodium, zink en ijzer zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Als je te weinig mineralen binnenkrijgt tijdens de groei van de hersenen, kan dat zorgen voor problemen bij de mentale ontwikkeling van een kind. Mineralen vind je in groenten, fruit, zuivel, noten en volkoren producten.
Van vitale functies zoals ademhaling tot andere functies zoals honger of dorst, en ten slotte tot superieure functies zoals redeneren, aandacht en geheugen (Corbetta &Shulman, 2002), zijn de hersenen verantwoordelijk voor de uitvoering van al deze bewuste en onbewuste functies.
De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden. Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen.
Belangrijk is dat je op je voeding let en vooral genoeg omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vitaminen als vitamine B6, B9 (foliumzuur), B12, C en D zijn vooral goed voor de hersenen. Ook de mineralen ijzer, zink, jodium, magnesium en selenium zijn nodig om het brein optimaal te laten werken.
Een geheugenspel is een ander woord voor memo spel. Het is een spel dat al jaren gespeeld wordt door jong en oud. Je hebt een aantal sets van 2 dezelfde of 2 plaatjes die bij elkaar horen. Deze sets liggen op z'n kop op tafel en je probeert de set bij elkaar te zoeken.
Wist je dat voeding ook invloed heeft op onze hersenen en de sterkte van ons geheugen? Met onder andere B-vitamines, vitamine C, Omega-3 en Ginkgo Biloba kun je een bijdrage leveren aan je concentratie, je geheugen maar ook aan een heldere geest.
Mogelijke oorzaken van vergeetachtigheid kunnen zijn: Leeftijd: naarmate je ouder wordt, werkt je geheugen trager en kost het meer moeite je te concentreren. Medicijnen: het gebruik van slaapmiddelen of andere geneesmiddelen kunnen geheugenklachten geven. Zeker als je meerdere soorten medicijnen tegelijk gebruikt.
Des te nieuwsgieriger je bent, hoe meer je leert en hoe slimmer je wordt. De wetenschap ondersteunt dit. Een studie van Goldsmiths University of London ontdekte dat “hoe mensen hun tijd en moeite investeren in hun intellect” (d.w.z. hun nieuwsgierigheid voeden) een grote rol speelt bij cognitieve groei.