Vaak is het wittig, maar het kan ook wat gemengd zijn met bloed en hierdoor wat rood/rozig gekleurd zijn. Donkerbruine aders in het slijm is ook vrij normaal, dat is oud bloed wat met het slijm vermengt is. Het verlies van de slijmprop kan gepaard gaan met wat helderrood bloedverlies afkomstig van de baarmoedermond.
De slijmprop is te herkennen als een slierterige, troebele prop slijm van een paar centimeter lang. Het verliezen van de slijmprop kan soms samengaan met wat bloedverlies. Dit komt van de baarmoedermond. Het is normaal als er door de prop wat slierten helderrood tot donkerbruin slijm zitten.
De slijmprop is een paar centimeter groot en kan er uit zien als een heldere, wittige prop met soms wat rode of bruine sliertjes er doorheen. Dit is meestal wat vers of oud bloed afkomstig van de baarmoedermond. Als je de slijmprop verliest betekent dat niet automatisch dat de bevalling in gang wordt gezet.
De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting en waardoor je je slijmprop verliest,die in de baarmoederhals zit. Ben je zwanger van je tweede of derde kindje, dan kan dit gerommel zomaar voor 3 cm ontsluiting zorgen!
Je kunt in 1 keer een grotere hoeveelheid wit/geel/groen (draderig) slijm verliezen, maar het kan ook zijn dat je meermaals beetjes verliest. In de slijmprop zit vaak wat bloed, meestal oud bruin, maar soms ook een beetje helderrood. Dit hoort erbij en is niet verontrustend.
De slijmprop is erg belangrijk tijdens de zwangerschap, want het is hetgeen dat de baarmoedermond afsluit. Wanneer je deze prop verliest, betekent dit dat jouw baarmoedermond aan het rijpen is en jouw lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling.
Een paar weken voor de bevalling kan je kindje al in je bekken indalen. Dit geeft vaak een drukkend gevoel op de vagina en dit kan een scherpe pijn uitstralen. Door het indalen gaat het hoofdje van je baby 'vastzitten' en kan het niet meer draaien. Wanneer je kindje indaalt, zul je wel weer wat vrijer kunnen ademhalen.
Zodra je baarmoedermond 'rijp' is, kunnen de weeën zorgen voor ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond. Met twee vingers voelen we als verloskundige hoe ver je baarmoedermond geopend is.
Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.
Probeer zo min mogelijk te gaan zitten wachten en zorg voor een beetje afleiding. Ga eens lekker bij een vriendin koffie drinken of maak nog een mooi fotoboek. Misschien ben je wel bang dat wanneer je net van huis weg bent de bevalling begint. Het is echt niet nodig om daarvoor thuis te blijven.
De slijmprop is een paar centimeter lang en kan slierterig of een echte prop zijn als hij eruit komt. Vaak is het wittig, maar het kan ook wat gemengd zijn met bloed en hierdoor wat rood/rozig gekleurd zijn. Donkerbruine aders in het slijm is ook vrij normaal, dat is oud bloed wat met het slijm vermengt is.
De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting waardoor je je slijmprop kunt verliezen,die in de baarmoederhals zit. Ben je zwanger van je tweede of derde kindje, dan kan dit gerommel zomaar voor 3 cm ontsluiting zorgen.
Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.
De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug en/of hun benen voelen. Soms kan de pijn van plaats wisselen. Rugweeën doen volgens sommige vrouwen meer pijn dan buikweeën.
Ongeveer 1 op de 6 vrouwen bevalt op het strippen. Bij de vrouwen die niet bevallen gebeurt er soms helemaal niks en soms ontstaan er wel meer harde buiken of voorweeën. Dit leidt soms wel tot wat meer ontsluiting waardoor een 2e strippoging soms wel effect heeft of het later mogelijk is om de vliezen te breken.
Zijn mijn vliezen gebroken? Bij veel vrouwen beginnen meteen de alarmbellen te rinkelen! Gelukkig kun je afscheiding en vruchtwater goed uit elkaar houden. Het grootste verschil: afscheiding is slijmerig en plakkerig, terwijl vruchtwater juist waterig is.
Als je vruchtbaar bent, is de baarmoedermond zo zacht als je oorlel of lippen en staat hij een beetje open. Buiten deze vruchtbare dagen is de baarmoedermond harder, als het topje van je neus, en gesloten. Deze veranderingen van de baarmoedermond kun je door inwendig zelfonderzoek herkennen.
Doorgaans is vaginale afscheiding een vloeibare, slijmerige substantie. Brokkelige of korrelige afscheiding duidt meestal op een vaginale schimmelinfectie. De afscheiding is bij een schimmelinfectie verder wit en geurloos.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Strippen. Een andere mogelijkheid om de bevalling zonder inleiding op gang te brengen is 'strippen'. De verloskundige of gynaecoloog maakt dan met de vingers tijdens het toucher de baarmoedermond los van de vliezen. Dit kan pijnlijk zijn.
Over het algemeen begint je bevalling met onregelmatige en nog niet zulke sterke weeën. Je bent blij dat de bevalling begonnen is, voelt onregelmatig wat pijn, meestal vooral in je onderbuik, maar bent nog goed aanspreekbaar en vooral blij en nieuwsgierig.
Door bepaalde drukpunten op je voeten te stimuleren kan de bevalling worden opgewekt. Zelf proberen? Ongeveer twee centimeter onder je enkelknobbel aan de binnenkant van je voet zit zo'n belangrijk drukpunt die verbinding maakt met je baarmoeder. Af en toe flink stimuleren zou kunnen helpen.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker.
Heupopening tegen spanning & voor soepele rug, die ook indalen bevordert. Zet je voeten een stukje wijder dan je eigen heupen en draai je tenen naar buiten. Buig door je knieën om vervolgens in je diepste squat je bovenarmen aan de binnenkant van je benen te plaatsen en je handen in 'gebedshouding' te brengen.