Hoe je IP-adres is opgebouwd, is afhankelijk van het type IP-adres. Er zijn op dit moment twee soorten in omloop: IPv4 en IPv6.
Dynamische IP-adressen worden vaak voor inbelaccounts (dialups) en mobiele internetverbindingen gebruikt. Privé-IP-adres versus routeerbaar IP-adres. Een privé-IP-adres is een adres uit de in RFC 1918 beschreven adresruimte. IP-adres volgens IPv4 versus IP-adres volgens IPv6.
Privé-IP-adressen behoren tot de volgende bereiken: Privé-IP-bereik klasse A: 10.0.0.0 – 10.255.255.255. Privé-IP-bereik klasse B: 172.16.0.0 – 172.31.255.255. Privé-IP-bereik klasse C: 192.168.0.0 – 192.168.255.25.
IPv4 is de meest gebruikte versie van het protocol, ondanks de beperkingen van de 32-bits adresruimte. Met iets minder dan 4,3 miljard beschikbare unieke adressen begon het beschikbare aantal adressen snel op te raken.
Iedere computer welke verbonden is met een netwerk heeft een uniek IP-adres waardoor de computer herkend kan worden. Dit IP-adres is afhankelijk van het modem waar verbinding mee gemaakt wordt. Als er meerdere verbindingen met hetzelfde netwerk gemaakt worden is er een router nodig.
Een hacker die over je IP-adres beschikt, kan al die poorten uitproberen om een verbinding tot stand te brengen en zo je smartphone of computer binnendringen om informatie te stelen. Als een crimineel toegang tot je toestel heeft, kan hij er bovendien malware op installeren die je IP-adres onthult.
Hoe vaak dit gebeurt, verschilt per provider. Uw IP adres is direct gekoppeld aan uw internetverbinding. Dit betekent dat het verandert zodra u gebruik maakt van een verbinding op een andere locatie. Op uw werk zult u dus een ander IP adres hebben dan thuis.
Het belangrijkste verschil tussen IPv4 en IPv6 is de lengte van het netwerkadres. IPv4-adressen bestaan uit 32 bits, terwijl IPv6-adressen uit 128 bits bestaan.
Naast het feit dat er met IPv6 meer adressen beschikbaar zijn en je afscheid kunt nemen van allerlei andere onnodige servers en tussenoplossingen, is IPv6 ook een stuk veiliger dan IPv4. Je maakt hier gebruik van het IPsec-protocol.
Elke computer die verbonden is met een netwerk, moet een uniek IP-adres hebben. Dat wil zeggen als je twee computers hebt op je netwerk, moeten beide een verschillend IP-adres hebben om met elkaar te kunnen communiceren.
In 2013 werd er per IP-adres gemiddeld zo'n 5 of 6 euro betaald, in 2014 steeg dat naar 7 tot 8 euro en vorig jaar schommelde de prijs volgens Bais tussen de 9 en 12 euro. Toch leuk als je toevallig nog wat IP-adressen hebt liggen.
192.168.0.0/24 betekent 192.168.0.0 met een netmask van 24 bits, dwz 255.255.255.0. Zo'n notatie geeft aan dat je de eerste 24 bits van een ip adres wilt gebruiken als het netwerk adres, en de laatste 8 bits als het host adres.
Afhankelijk van de blokgrootte betaal je nu tussen de 20 en 25 euro per adres. Onderstaande grafiek laat zien hoe dit bedrag al jaren gestaag oploopt.
Dat is omdat je telefoon zowel een ipv4 als ipv6 ip-adres krijgt van je WiFi router, van ipv6 heeft hij er 2 waarvan er 1 tijdelijk is, dat zal dan die van regel 4 zijn. Je mobiel is in 1ste instantie alleen verbonden met de WiFi van je router waar hij de verschillende types ip-adressen van krijgt.
Je IP-adres vinden
Om het IP-adres van je telefoon te vinden, ga je achtereenvolgens naar Instellingen > Info telefoon en Status. Je huidige IP-adres wordt weergegeven tussen andere informatie, zoals je IMEI en je Wi-Fi MAC-adres: Operators van mobiele telefonie en internet wijzen ook een zogenaamde openbare IP-adres.
Hoewel de adoptie van IPv6 lang nodig had om op gang te komen, is het een heel slecht idee om deze netwerk-stack gemakshalve maar uit te zetten. Een groot deel van de IPv6-infrastructuur ligt er namelijk al en wordt ook volop gebruikt. Bovendien kan uitzetten juist problemen veroorzaken.
IPv6 elimineert Network Address Translation (NAT) en maakt end-to-end-connectiviteit op de IP layer mogelijk. Multicasting maakt deel uit van de basisspecificaties in IPv6, terwijl het optioneel is in IPv4. Met multicasting kan een pakket in één handeling naar meerdere bestemmingen worden verzonden.
Sinds december ondersteunt Ziggo IPv6 voor modems in bridgemodus in het Ziggo-gebied. Toen meldde de provider al dat klanten in het oud-UPC-gebied nog even geduld moesten hebben. Dit gebied zou in de loop van 2022 volgen, aldus de provider.
IPv6 is nog niet bij alle internet providers mogelijk. Op dit moment is het alleen nog mogelijk bij de providers XS4ALL, Ziggo en KPN. Andere providers zoals T-Mobile en Caiway bieden het nog helemaal niet aan.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen.
Jouw IP-adres is een unieke code die jouw internetverbinding toegewezen krijgt wanneer je het internet opgaat. Je kunt het zien als je woonadres, maar dan online. Je IP-adres is gekoppeld aan je locatie. Iedereen die jouw IP kan zien, weet dus waar jij bent.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.