Soep kan bij de maaltijd worden genomen, maar ook als tussendoortje. Bouillon of heldere soep met groenten en vlees bevat nauwelijks koolhydraten. Een kop gebonden soep (bijvoorbeeld met vermicelli, bloem of rijst) bevat wel koolhydraten (± 8 gram).
Warme maaltijden. Bouillon en heldere soep met groente, vlees of kip bevatten nauwelijks koolhydraten. Dit heeft geen effect op de bloedglucose. Is de soep gebonden met bloem, rijst, macaroni of bereid met veel vermicelli dan levert de soep 8 gram koolhydraten.
Stevige linzen-groentesoep
De verscheidenheid aan groenten zorgt voor essentiële vitaminen en mineralen, terwijl de langzaam verterende linzen voorkomen dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt, waardoor het een vullende maaltijd is.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Het voedingscentrum beveelt aan om elke week minstens één keer vette vis te eten zoals zalm, makreel en haring. Een handje ongezouten noten per dag is ook goed voor je bloedsuiker. Gebruik roomboter, harde margarine, kokosvet, palmolie en cacaoboter met uitzondering. Hier zitten meer ongezonde, verzadigde vetten.
Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren.
Ja, voedingsexperts zijn het erover eens dat alle voedingsmiddelen geschikt zijn, zelfs als je diabetes hebt . Sarah Koszyk, MA, RDN, een diëtiste en medeoprichter van MIJA, deelt: "Zoals alle dingen in het leven is het met mate genieten van voedingsmiddelen zoals boter de sleutel tot het behouden van balans en het bereiken van optimale voeding, gezondheid en welzijn."
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
Groenten zoals rode bieten en wortels staan er ook om bekend een hoge glycemische index te hebben. Ze bevatten ongeveer 15 gram koolhydraten per portie. Deze voedingsmiddelen veroorzaken bloedsuikerpieken en vallen ook onder de groenten die diabetici moeten vermijden.
Zwaar alcoholgebruik verhoogt het risico op het ontstaan van diabetes en verergert de gevolgen van al bestaande diabetes. Het is belangrijk om het alcoholgebruik van diabetespatiënten in kaart te brengen.
Er zijn talloze variaties van kippensoep, maar kippengroentesoep is Jones' top soepkeuze voor diabetes . "De proteïne uit de kippenbouillon en kip helpt bij verzadiging en helpt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel.
Eet meer plantaardig en niet te veel vlees. Neem zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas. Kies vooral volkoren producten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst. Ga voor dranken zonder suiker: water, thee en koffie.
Stevige soepen met groenten en peulvruchten kunnen een vullende en voedzame maaltijd vormen. Sommige soepen kunnen je langer vol houden dan wanneer je dezelfde ingrediënten apart eet, zoals soepen met linzen. Dit maakt soep een bijzonder goed voedingsmiddel als je diabetes hebt en probeert te voorkomen dat je tussen de maaltijden door gaat snacken.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig.Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Gezond broodbeleg bij diabetes
Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd of hummus kan ook. Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas. Geitenkaas light kan ook.
Het resultaat: een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes type 2 hebt, betekent dit dat u suikerhoudende dranken, zoals gewone frisdrank, zoete thee en zelfs sap , van tafel moet halen en moet vervangen door suikerarme en suikervrije opties, waaronder water.
Kruisbloemige groenten (groenten uit de koolfamilie zoals broccoli, boerenkool en spruitjes) bevatten sulforafaan, een bioactieve verbinding die kan helpen bij het reguleren van de bloedglucose. Kooktip: Vergeet de stengels niet! Probeer ze in dunne plakjes te snijden en roerbak ze.
Een theorie van de onderzoekers is dat de zogenaamde 'probiotische' bacteriën in de kaas en yoghurt de cholesterol verlagen. Hierdoor zouden bepaalde vitamines aangemaakt worden die diabetes voorkomen. Kaas, melk en yoghurt zijn rijk aan vitamine D, calcium en magnesium die mogelijk beschermen tegen diabetes type 2.
Welk fruit laat je liever staan? Tropische fruitsoorten zoals watermeloen, ananas, mango en banaan kunnen je bloedsuikerspiegel wél snel laten stijgen. Als je bezig bent met het onder controle krijgen van je bloedsuikerspiegel is het verstandig om voor andere fruitsoorten te kiezen.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Sanchi Tiwari, voedingsdeskundige bij Lord's Mark Biotech bevestigt: " Het toevoegen van brood aan je ei voor het ontbijt kan je een beetje een bloedsuikerspiegelpiek geven vergeleken met alleen eieren . Dat komt omdat brood koolhydraten bevat die je bloedsuikerspiegel sneller kunnen laten stijgen dan eiwitrijke eieren."
Margarine/margarinesmeersels verminderen de insulinerespons niet . Dieetaanbevelingen voor mensen met diabetes zijn om een gezond eetpatroon te volgen dat weinig verzadigd vet bevat vanwege hun verhoogde risico op het ontwikkelen van hartproblemen.