Amerikaanse sering
De Ceanothus is een heel mooie, geurende heester. De prachtige blauwe bloemen van de Sering staan van mei tot juli en geven een zoete geur af. De Amerikaanse sering op stam Ceanothus impressus 'Victoria' doet het ook heel leuk in een pot of kuip.
Wie houdt van de heerlijke geur van jasmijn kan twee kanten uit. De gele winterjasmijn geurt nauwelijks, maar de witte Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) doet dit wel. Deze bladhoudende klimplant bloeit tot ver in de zomer, en geeft daarbij een zoete geur af.
Vanille wordt gemaakt van de vruchten van de vanille-orchidee. Een tropische klimplant uit Mexico die gehouden kan worden in een verwarmde kas. De vanille-orchidee is een tot 15 meter grote klimplant uit Mexico met vlezige stengels en luchtwortels als ranken.
Qua geur zijn er geen betere rozen dan de ouderwetse 'historische' struikrozen, vooral rassen die afstammen van de beroemde Franse rozen (Rosa gallica), de muskusroos (R. moschata) en de Japanse bottelroos (R. rugosa). Vooral de twee eerstgenoemde bloeien overdadig, maar ze zijn tamelijk weer- en ziektegevoelig.
De plant klimt en woekert weliswaar, maar doet dit zonder andere planten aan te tasten, hij hecht zich vast met klimranken en klimt bedachtzaam omhoog. Ook het loof heeft een geur, dit ruikt sterk en kruidig.
Lavendel absolute ruikt kruidig, aromatisch-bloemig, groenig, kortom, zeer gelijk aan de geur van de bloeiende lavendel zelf. Op de achtergrond ruikt je iets licht houtig, beetje droppig. Lavendel is een van de hoofdingrediënten in een klassieke Fougère, ze zorgen voor het kruidig-bloemige hart van deze geurfamilie.
Salvia of Salvia Nemorosa (Salie)
Salie lijkt een kwa eigenschappen wel wat op lavendel. Net als lavendel kan salie goed tegen de zon, kan die goed tegen droogte en heeft de plant niet veel aandacht nodig. De plant is ook winterhard maar in tegenstelling tot lavendel niet wintergroen.
Het is normaal dat een nieuwe plant eerst twee jaar groeit en dan pas tot bloei kan komen. Hij bloeit op het tweedejaarshout. Daar moet je met snoeien rekening mee houden: als je de takken die hij dit jaar maakt er af snoeit, dan heb je volgend jaar weer geen bloei.
De soortaanduiding microphylla van deze sering duidt op kleinere bloemen. Toch is dit een aangename verschijning, omdat na de bloei in mei een tweede bloei in september plaatsvindt. Hiermee is dit de langstbloeiende sering.
Zet hem op een zonrijke plaats of in halfschaduw. Enkele interessante variëteiten: Eucalyptus subcrenulata (bestand tegen vorst en met een kruidachtige geur), Eucalyptus glaucescens (blauw blad en fruitige geur), Eucalyptus parvifolia (het meest gebruikt voor boeketten, grijsgroen blad en een krachtige geur).
Sneeuwbal met geurende bloemen
De meest bekende soorten met geurende bloemen zijn de Viburnum bodnantense 'Dawn' en 'Charles Lamont' en de Viburnum x burkwoodii 'Anne Russell'.
geuren. Dit zijn de Aziatische lelies. Mensen die de stank van lelies willen voorkomen, doen er goed aan om voor een Aziatische lelie te kiezen. Deze bestaan in zeer uiteenlopende groten en kleuren, dus voor ieder wat wils!
Geurende orchideeën vallen onder de Phalaenopsis orchidee, die wel meer dan 20.000 soorten kent. Een bijzonder soort, die naast hun oogstrelende bloemen een heerlijke geur afgeven.
Het is waar, seringen ruiken hemels of naar wat je je daarbij voorstelt: zoet zónder dat het te zwaar wordt, fruitig en dan weer niet citroenig. Heel bloemig, zónder dat het naar zeep ruikt. Fris, zacht en onschuldig.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Bekend zijn natuurlijk de rozen maar ook andere klimplanten als de Toscaanse Jasmijn en de Kamperfoelie en een heel aantal vaste planten maar de koning van de geurende tuinplanten is misschien wel de sering. De overdadige paarse of witte bloesem verspreiden een heerlijke zoete geur.
Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit. Ook kan lavendelolie ervoor zorgen dat emoties in evenwicht komen.
Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten. Lavendel schijnt ook goed te werken tegen wespen. De lavendel kan best wat hebben, maar staat wel graag in de zon.
Passiflora incarnata wordt al eeuwen medicinaal gebruikt als slaapbevorderend, kalmerend en angstremmend middel. Het is een natuurlijk sedativum en anxiolyticum.
De meest bekende geurende planten zijn natuurlijk lavendel en de roos, maar er zijn daarnaast nog veel meer fijne planten zoals bijvoorbeeld kattenkruid, kamperfoelie of sneeuwbal.
Werkingsmechanisme. De passiebloem bezit sedatieve, hypnotische(slaapverwekkende), spasmolytische en pijnstillende eigenschappen. De ESCOP noemt als indicaties voor deze plant gespannenheid, rusteloosheid en geïrriteerdheid welke vaak optreden samen met inslaapproblemen.