Bekende en unieke merken
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd. Dit snoep dat Duits is, heeft het merk ontzettend groot gemaakt.
Typische Duitse kenmerken en eigenaardigheden worden weerspiegeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven en de cultuur. Deze omvatten een uitgesproken punctualiteit en efficiëntie, een voorkeur voor orde en bureaucratie, een toewijding aan de autocultuur en een liefde voor bier en worst.
Stroopwafels hebben hun weg gevonden door heel Europa, inclusief Duitsland en Frankrijk, waar ze een sterke biologische positie hebben. Ze zijn ook populair geworden in de VS, waar ze worden gebruikt als energieproduct tijdens of na het sporten.
In Duitsland noemen ze drop "Lakritz", dus daar moet je naar op zoek. Als je drop wilt kopen in duitsland, kun je meestal gewoon terecht in de supermarkten - ze zijn daar ook best gek op ons favoriete snoepje. Je vindt hier onder andere zachte drop van vooral de bekendere merken.
De Stroopwafel is een klassiek Nederlands dessert dat al eeuwenlang wordt gegeten. De oorsprong ervan kan worden herleid tot de stad Gouda in Nederland, waar het naar verluidt voor het eerst werd gemaakt in de late 18e eeuw.
Maak bijvoorbeeld een Duitse borrelplank met pretzls, aardappelsalade, knakworstjes, gebakken uitjes en mosterd. Ook typisch Duits: zuur, zoals augurken en zilveruitjes. Rookkaas, leverworst, gebraden gehakt, Schwarzwalder ham en salami mag ook niet ontbreken.
Lebkuchen is een Duitse kerstlekkernij dat smaakt naar speculaas en taaitaai ineen, maar dan kruidiger. Het is ongelofelijk lekker en overal in Duitsland zie je deze koeken voorbij komem.
Vanuit een Duits perspectief
De Nederlanders worden gewaardeerd om hun innovatiekracht, hun handelsgeest en hun cultuur. Voor velen is de grens nauwelijks merkbaar; mensen gaan winkelen, uit eten, brengen hun vakantie in Nederland door – en redden zich prima. De meeste Duitsers weten echter heel weinig over Nederland.
Een zeer geliefd nagerecht in de Duitse keuken is de Apfelstrudel, en dit wordt tegenwoordig door vele andere landen overgenomen. De Apfelstrudel bestaat uit boterachtig deeg gevuld met appels die op smaak zijn gebracht met suiker, kaneel en rozijnen.
Eetgewoonten in Duitsland
Het Nutrition Report 2024 heeft de antwoorden. Wat eten Duitsers dagelijks? Nee, niet alleen worst – voornamelijk fruit en groenten zelfs! Of je nu veganist, vegetariër of vleeseter bent: 71 procent van de Duitsers eet dagelijks fruit en groenten .
Ja, u heeft een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat en om u te kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen. Ook naar een Europees land zonder grenscontrole.
Waarschijnlijk de meest geliefde en populaire snack in Duitsland. Gummyberen – Gummibärchen – en al zijn vrienden van Haribo zijn aanwezig op bijna elk feest, diner of elke bijeenkomst met vrienden thuis. Je kunt er zeker van zijn dat ze, tussen de andere zoete snacks die op tafel worden geserveerd, de eerste zijn die de Duitsers kiezen.
Een typisch Duitse lunch wordt vaak begonnen met een soepje als voorgerecht, bijvoorbeeld kartoffelsuppe (aardappelsoep).Daarna volgt een hoofdgerecht met meestal vlees, groente en aardappels. Daarbij kun je denken aan bekende Duitse vleessoorten als schnitzel of braadworst, maar ook kip is populair.
Naast de gebruikelijke chocoladerepen, snoep en zoute snacks zoals chips en pretzels, snacken Duitsers ook graag op gezondere producten, zoals fruit, noten en een grote keuze aan zuivelproducten zoals yoghurt, kwark, pudding of rijstepap .
1 Lebkuchen : de favoriet van Duitsland
Deze koekjes worden op elke kerstmarkt verkocht en baden de markten in de heerlijke kruidige geur van peperkoek. Lebkuchen wordt gemaakt van verschillende kruiden, waarvan gember de belangrijkste is, vandaar de naam, en in veel verschillende ontwerpen en vormen.
Voorbeelden: schwarzwälder kirschtorte, erdbeer sahnetorte, herrentorte. Kuchen – eenvoudige taarten: bijv. de klassieke käsekuchen; een krokante deegbodem gevuld met room en kwark en vanille met fruit erop gebakken. Blechkuchen – grote, rechthoekige rustieke kuchen: voor veel mensen.
Naast Haribo en Ritter Sport zijn er nog vele andere bekende merken van Duits snoepgoed. Een daarvan is Milka, een chocoladeproducent die bekend staat om zijn melkchocolade. Milka-chocolade is verkrijgbaar in vele verschillende smaken en vormen, waaronder chocoladerepen, chocoladeballetjes en chocoladetabletten.
De meeste Duitsers eten een zachtgekookt of hardgekookt ei voor het ontbijt. Omeletten, roerei en gebakken eieren zijn populairder in het weekend en maken altijd deel uit van het ontbijtmenu als u uit eten gaat. Bij een typisch Duits ontbijt worden gebakken eieren met de spiegeleieren naar boven geserveerd.
Natuurlijk staat Duitsland ook bekend om zijn worsten, waarvan curryworst en braadworst misschien wel de bekendste zijn. Vooral in Berlijn worden deze lekkernijen gegeten. Curryworst bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit worst wat met een currysaus wordt geserveerd.
Maar natuurlijk heeft ieder land weer andere traditionele snacks. In Duitsland kom je niet zo snel bitterballen, kruidnoten of stroopwafels tegen. In plaats daarvan kun je je tegoed doen aan Berliner bollen of bretzels.
Wat zijn Stroopwafels? Een Stroopwafel is een heerlijk Nederlands koekje dat eruitziet als een kleine wafel . Elk koekje is gevuld met een gekruide boterachtige karamelsiroop. Het Nederlandse woord hiervoor is stroop. Vandaar dat de naam van dit koekje stroopwafel betekent.
De Schwarzwälder Kirsch (Schwarzwälder Kirschtorte) is een van de bekende Duitse gerechten en de meest beroemde delicatesse van de streek. Deze taart wordt gemaakt van onder andere chocolade, slagroom, kersen en kirschwasser.