Je kunt cavia's o.a. andijvie, witlof, wortel, paprika, rucola, brocolli geven. Zolang je in het begin kleine beetjes geeft om te zien of je cavia's er geen diarree van krijgen. Geef in ieder geval geen sperziebonen, aubergine, courgette, of aardappel.
Vooral in de zomer is sla heerlijk. Niet alleen om zelf te eten als salade, maar ook voor je cavia. Ieder van mijn cavia's krijgt dan ongeveer een halve krop sla per dag - maar daarnaast krijgen ze ook nog andere groente.
Ook ijsbergsla, komkommer, koolsoorten en venkel kun je aan je cavia voeren. Deze groentes zijn echter net iets lastiger voor je cavia om te verteren. Dit is omdat hier vrij veel water inzit en omdat er bepaalde suikers in aanwezig zijn. Het beste is om deze groentes te vermijden.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.
Cavia's kunnen samen met hun schil bananen eten, maar alleen met mate. Het is aan te raden om één keer per week een klein stukje banaan te serveren aan uw cavia's. Voer nooit regelmatig of teveel bananen, want dit kan leiden tot overgewicht en diarree bij cavia's.
Een richtlijn voor de uiteindelijke hoeveelheid is ongeveer 50-100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht per dag. Geschikte groenten (Het beste is om te variëren) Andijvie, broccoli, komkommer (met mate), paprika, radijs, tomaat, witlof, wortel en wortelloof.
Ja, cavia's kunnen zeker mandarijnen eten. mandarijnen hebben een hogere hoeveelheid Vitamine A, maar tegelijkertijd ook hogere calorieën.
Daarentegen is het eten van teveel biks (hardvoer) ongezond voor cavia's. Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen ze problemen krijgen met hun darmstelsel.
Gemiddeld hoort een cavia zo'n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia's voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia's alleen wat ze per dag op kunnen.
Niet te vaak. Was je cavia alleen als het echt nodig is. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen.
Goede cavia voeding. Cavia's moeten altijd drie dingen kunnen eten, deze dingen zijn onmisbaar, hooi, hardvoer en groenvoer.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Het is dan ook verstandig dit extra aan te bieden, bijvoorbeeld door dagelijks een vitamine C tabletje als snoepje te geven. Knaagdieren, zoals cavia's, kunnen namelijk niet lang overleven zonder eten.
Hoewel hooi en groente het belangrijkst zijn, moeten cavia's ook goed hardvoer/brokken eten. In deze brokken zitten veel plantaardige vezels, welke de darmbeweging stimuleren en de gezonde darmflora in stand houden.
Cavia's drinken voornamelijk water, schoon en vers water uit hun drinkfles. Hoewel cavia's veel vocht uit hun voeding halen, hebben ze ook een drinkfles nodig voor wanneer ze dorst hebben.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Het vlees van dit kleine knaagdier is een echte delicatesse. Het schijnt veel proteïne te bevatten en weinig vet. Cuy, zoals cavia hier wordt genoemd, staat niet alleen in Ecuador op het menu. Ook in andere Andes-landen, zoals Peru en Bolivia, is het beestje populair.
Om het darmstelsel op gang te houden eten ze de hele dag door hooi en drinken ze geregeld water. Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is.
Andijvie is een groente waar cavia's dol op zijn, en ook veel mensen vinden het erg lekker. Daar waar mensen het meestal gekookt eten, eten cavia's het altijd rauw. Andijvie wordt in Nederland geteelt, maar ook in het buitenland. In Nederland wordt andijvie het hele jaar door geteelt.
Cavia's en konijnen zijn dol op de vers geplukte bladeren van de paardenbloem. Ze mogen ook de bloemen (al zullen deze niet altijd gegeten worden) en de wortels eten. Kruidengeneeskunde. De wortel in gedroogde vorm wordt wel tegen nier- en galkwalen gebruikt.