HTTPS is bij steeds meer websites aanwezig. Vooral grote organisaties en bedrijven als bol.com, Coolblue en Wehkamp zijn al even voorzien van HTTPS. Ook kleinere organisaties lijken over te stappen naar het HTTPS-protocol.
Https staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure en werkt met een SSL-beveiligingscertificaat. Dit certificaat versleutelt de communicatie tussen de website en bezoeker. Dit betekent dat de gegevens die je ingeeft op de website veilig worden verwerkt, zodat cybercriminelen de gegevens niet kunnen onderscheppen.
HTTPS is niet de tegenhanger van HTTP, eerder zijn jongere neefje. De twee zijn in wezen hetzelfde, omdat ze beide verwijzen naar hetzelfde 'hypertext transfer protocol', dat ervoor zorgt dat webgegevens op uw scherm worden weergegeven.
Wat is een veilige website? Een beveiligde website gebruikt een SSL-certificaat om te zorgen dat data gecodeerd is via speciale lagen van digitale beveiliging.
Google Chrome is een zeer intuïtieve internetbrowser. Deze browser is vrij eenvoudig te gebruiken en veilig. Bovendien heeft Google Chrome ingebouwde bescherming voor transparantie. De functies voor veilig browsen waarschuwen gebruikers wanneer ze phishing- of malwaresites tegenkomen.
Naast het feit dat Google Chrome de eerste browser is die waarschuwt als de website geen gebruik maakt van HTTPS gaat Google nog een stap verder. Websites met HTTPS worden beter beoordeeld in de zoekresultaten dan websites die dat niet hebben. HTTPS is dus een factor geworden die je vindbaarheid kan beïnvloeden.
HTTPS maakt gebruik van TLS (of eigenlijk: TLS/SSL), en dat is weer een encryptie protocol om internet verkeer te versleutelen. Het doel van de technologie is om communicatie tussen bezoekers en de websites die ze bezoeken volledig te versleutelen zodat er niemand mee kan kijken.
Waar staat HTTPS voor? HTTPS is de afkorting voor 'HyperText Transfer Protocol Secure'. Secure is dus de aanvulling op het verouderde HTTP adres. HTTPS zorgt ervoor dat gegevens van verkeer, bezoekers dus, versleuteld worden.
HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en is een beveiligde verbinding waarmee je op het internet kan surfen. Als website-eigenaar kan je zelf bepalen of de bezoekers via een HTTPS verbinding of een HTTP verbinding ontvangen worden. Het verschil is dat HTTPS simpelweg veiliger is dan een HTTP verbinding.
Om je website naar https over te zetten heb je een SSL certificaat nodig. Je kunt dit certificaat gratis of betaald verkrijgen bij je webhost of een externe partij die SSL certificaten levert.
Als je browser het SSL-certificaat van een bepaalde website niet kan valideren, kan er geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht. De meeste browsers zorgen er dan voor dat je dergelijke sites niet kunt bezoeken en tonen de foutmelding 'Je verbinding is niet privé'.
SSL staat voor Secure Socket Layer en is een beveiligingsprotocol dat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen een webserver en een internetbrowser. Dit verzekert dat alle gegevens, die tussen de webserver en browser worden verstuurd, geheim blijven voor tussenliggende partijen en niet gestolen kunnen worden.
Hoe herken je een beveiligde verbinding? De URL begint met https://. Aan de rechterkant (boven of onderin de browsers) wordt er een afbeelding getoond van een hangslotje. De allernieuwste EV SSL Certificaten laten een witte, rode of groene adresbalk zien.
Gevaarlijke sites (ook wel sites met malware of ongewenste software genoemd) kunnen je computer beschadigen of problemen veroorzaken als je online browst. Meer informatie over hoe je ongewenste advertenties, pop-ups en malware kunt verwijderen uit Chrome.
Staat er een keurmerk op de website? Bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg, Keurmerk Webshop of Qshop kenmerk? Ga naar de site van het betreffende keurmerk en controleer daar of de webwinkel is aangesloten. Kijk voor keurmerken en meer uitleg hierover bij Consuwijzer.
Snelle definitie: HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Het garandeert dat je gegevens veilig worden afgeschermd wanneer je een website bezoekt.
Wanneer een website is beveiligd met een SSL of TLS certificaat verschijnt HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) in de browser in de URL. De gegevens van het certificaat, inclusief de partij die verantwoordelijk is voor de uitgifte ervan, kunnen gecontroleerd worden door op het slotje in de browser te klikken.
Met een groen slotje tonen browsers doorgaans dat een website gebruikmaakt van een HTTPS-verbinding. Daarmee wordt het verkeer van en naar die website versleuteld, waardoor het lastiger is af te luisteren. Bij websites die gebruikmaken van HTTP in plaats van HTTPS is dat niet het geval.
En dus ben je verplicht om HTTPS te gebruiken? Je bent niet letterlijk verplicht om HTTPS te gebruiken. Als je de privacy van jouw bezoekers serieus neemt, heb je dat echter allang gedaan. Sinds 25 mei 2018 is er alleen wel een belangrijke extra reden om over te gaan op HTTPS: de AVG/GDPR.
Om een HTTPS-verbinding tot stand te laten komen, moet een certificaat gebruikt worden. Dit certificaat noemen we een SSL-certificaat. Hierbij staat 'SSL' voor 'Secure Socket Layer', oftewel een extra beveiligingslaag.
HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. Bij HTTPS voegen we er alleen de 'S' van Secure aan toe. Het antwoord is dus: beveiliging! Beide protocollen worden gebruikt om aanvragen te doen vanaf de browser op het apparaat waarmee je op het internet surft.
De S staat voor secure en dus voor een veilige verbinding. Als je HTTPS voor de url ziet staan, dan weet je dat je gegevens versleuteld en veilig verstuurd worden.
SSL staat voor Secure Sockets Layer. In het kort is het de standaard technologie om een internetverbinding veilig te houden en (gevoelige) data te beschermen tussen twee systemen, om zo te voorkomen dat criminelen of andere kwaadwillenden deze informatie kunnen lezen of aanpassen.