De universele schroef (of spaanplaatschroef) is veruit de meest gebruikte schroef. Niet alleen voor alle houtsoorten, maar ook voor plaatmateriaal, zoals spaanplaat en houtvezelplaat.
Het staal van de Spax schroeven is het sterkst, gevolgd door Gamma Huismerk, Action Fischer en Brico Sencys. We kunnen stellen dat alle stalen schroeven goed scoren in deze test. Het is verbazend dat kleine schroefjes van amper 4 millimeter dik zo sterk kunnen zijn!
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Tellerkopschroeven zijn ideaal voor het verbinden van houten balken, en voor het maken van dragende constructies. De brede kop zorgt voor een groter draagvlak. Daarom worden deze schroeven tegenwoordig veel gebruikt in plaats van houtdraadbouten.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Verwerking is mogelijk zonder pluggen in diverse ondergronden zoals baksteen, massieve kalkzandsteen, gipskartonplaten of beton. Conventionele schroeven vereisen een extra plug voor het bevestigen van deze ondergronden, wat geen lange levensduur garandeert bij een breed scala aan temperatuuromstandigheden.
De zwarte voldraadschroeven zijn volledig voorzien van schroefdraad. Dit maakt de schroeven uitermate geschikt voor het monteren van metaal op hout zoals bijvoorbeeld zwarte scharnieren of plaatduimen.
RVS schroeven zijn vrij hard en kunnen niet tegen torsie of wrijving. Ze zullen daarom snel afbreken als je teveel kracht zet.
De bijzondere functie van RVS zelftappers of zelftappende schroeven is vrij gemakkelijk af te leiden uit de naam: de schroef is zo ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt in het metaal of de kunststof waar u mee werkt. U dient wel voor te boren.
De vuistregel is als volgt: dikte van materiaal x 2,5. Dus voor een plank van 10 mm. heeft u een schroef van 25 mm lang nodig. Als u deze regel aanhoudt weet u in ieder geval zeker dat uw constructie stevig is bevestigd.
Een voldraadschroef heeft geen schacht en is een schroef die schroefdraad heeft van de punt tot aan de kop. Je gebruikt deze schroef vooral bij het monteren van kunststof op hout. Een deeldraadschroef is geschikt voor hout op hout constructies en wordt het meest gebruikt bij het ophangen van planken.
Bij het bepalen of u schroeven of spijkers bij een klus gaat gebruiken, moet u verder kijken dan wat er het handigste of het goedkoopste is. Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Spijkers zijn over het algemeen sneller en goedkoper om toe te passen. Het enige wat je nodig hebt, is een hamer om de spijkers erin te slaan. Wanneer je hout wilt hergebruiken of opnieuw wilt toepassen, dan zijn schroeven handiger.
Gebruik bij het monteren van gipsplaten altijd gipsplaatschroeven, deze zijn gefosfateerd dit zorgt ervoor dat ze na het stucen niet roesten. U kunt kiezen tussen een fijne draad en een grove draad op de schroef of zelfs op band.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS. De hogere (maar betaalbare) prijzen zijn daar een voorbeeld van.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Met een kleine beitel of priem kun je een beetje materiaal rond de afgebroken schroef verwijderen zodat je wat meer ruimte hebt. Vervolgens probeer je nog een keer met een tang de schroef los te draaien. Krijg je hem echt niet los? Dan is de enige optie om de schroef met een metaalboor uit te boren.
Betonschroeven worden over het algemeen gebruikt voor het bevestigen van gemiddelde tot zware installaties in beton, massieve baksteen, holle baksteen of stenen ondergronden. Andere benamingen voor betonschroeven zijn betonankers, betonbouten of betonschroef ankers.
Een tuimelplug is een verende, metalen plug die je gebruikt voor holle wanden en plafonds. Deze plug is ideaal om grote wanddiktes mee te overbruggen. De varianten met moer of schroefhaak zijn handig voor de montage van lampen en rails. Tuimelplug boren: vouw het scharende metalen uiteinde van de tuimelplug dubbel.
Bij het schroeven zorgt de SPAX achterwandschroef voor meer trekkracht op de kop zonder het materiaal te beschadigen of te vervormen.
De houtconstructieschroef is een grote schroef. Hij is in verschillende maten verkrijgbaar maar is eigenlijk altijd 6 of 8 mm dik. De schroef heeft een torx kop en daarbij een zelftappend punt en een freesrand onder de kop. Daarom hoef je deze schroef niet voor te boren.
Schroeven in staal kan met zogenaamde zelftappers of ook wel plaatschroeven. Deze soort schroeven zijn voorzien van zelf tappend schroefdraad. Dit fijnere soort schroefdraad snijd dus zelf draad in het staal.