Fruitvliegje herkennen Fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes en hebben een lengte van ongeveer 3 mm. Ook al moet je vaak goed kijken om dit te kunnen zien: fruitvliegjes herken je aan hun grote, rode ogen. Het lijfje van een fruitvliegje is lichtbruin.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot.
Zet een bakje wijn naast de besmette plant, dit trekt de vliegjes aan. Vervolgens verdrinken de vliegjes in het drankje. Zet de besmette plant in een andere pot met nieuwe (droge) aarde. Zorg ervoor dat je de plant niet gelijk water geeft zodat de vliegjes geen kans hebben terug te komen.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Maak een val voor fruitvliegjes: zet een schaaltje met een mengsel van water, azijn en een scheutje afwasmiddel op het aanrecht. De azijn lokt de vliegjes, het afwasmiddel zorgt ervoor dat ze niet blijven drijven, maar zinken en verdrinken.
Hoe deze kleine vliegjes in de huiskamer aanpakken? Je kan de vliegjes in potgrond bestrijden met Stenema, dit zijn aaltjes tegen potgrondvliegjes. De aaltjes zitten in een kleipoeder die moet opgelost worden in water en vervolgens aangegoten op de potgrond van je kamerplanten.
Gebruik een insectenspray tegen rioolvliegjes. Verwijder vuil stilstaand water, rottend afval en slijk. Zuig riool vliegjes op met een stofzuiger. Ontstop een afvoer als daar rioolvliegjes uit komen.
Hoe zien rouwvliegjes eruit? Het lijken net uit de keuken verdwaalde fruitvliegjes, alleen zijn ze nog kleiner. Ook zijn ze wat zwarter en minder rond van vorm. Maar je herkent ze vooral aan waar ze zitten, op en rond je plant(en).
De beste natuurlijke bestrijding tegen rouwvliegjes zijn aaltjes of insect parasitaire nematoden. De aaltjes dringen de larven binnen waar ze een bacterie afscheiden die dodelijk is.
Als er iets is waar de varenrouwmug geen fan van is, is het kaneel. Vooral de larven van rouwvliegjes schijnen hier een hekel aan te hebben. Je kunt een mengsel van kaneel en water maken, maar je kunt het ook direct op de potgrond strooien.
De vrouwtjes van de rouwvliegen leggen hun eitjes bij voorkeur in humusrijke grond, compost, mesthopen en rottende bladeren.
In kaneel zit de giftige stof coumarine waar de larven van rouwvliegjes helemaal niet van houden. Je kunt kaneel in de vorm van een oplossing geven als de planten weer water nodig hebben.
In de warmte overleven fruitvliegjes langer
Bij die aangename warmte verloopt de ontwikkeling van eitje naar volwassen vlieg niet alleen sneller, maar is de levensduur van een volgroeid vliegje ook langer: zo rond een maand. Bij lagere temperaturen neemt die af tot ongeveer twee weken.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
Het rouwvliegje is iets kleiner dan een fruitvlieg en is zwart. Maar ze vliegen niet zoals fruitvliegjes rond je fruitschaal of bij de afvalbak. Dit vliegje zit graag in en rond je planten. Het plaatje hiernaast laat heel duidelijk het verschil zien tussen een rouwvliegje en een fruitvliegje.
Rouwvliegjes of aarde vliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die in de potgrond leven. Deze kleine vliegjes komen evengoed in de winter als in de zomer voor. Bij het watergeven vliegen ze op. Als je veel last hebt van rouwvliegjes, zie je ze ook in huis vliegen of de vliegjes komen zelfs voor je ogen fladderen.
Reinig je afvoeren met een mengsel van huishoudsoda en kokend water water. Spoel het mengsel door de afvoer en laat het goed intrekken. Spoel de afvoer daarna door met kokend heet water. Zo voorkom je niet alleen rioolvliegjes, maar ook een verstopte afvoer.
Rioolucht in het hele huis
Dan is er misschien iets mis met de ontluchting van het toilet, van de kruipruimte of de kelder. Een andere mogelijkheid is dat de riolering onder de woning verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Ook een bubbelende, borrelende afvoer kan wijzen op problemen met de ontluchting.
Die kunnen op uw voedsel of keukengerei terechtkomen als u even niet oplet. Veel van deze bacteriën kunnen ziektes veroorzaken en zo uw gezondheid schaden. Gelukkig kunnen rioolvliegjes niet steken of bijten, ook al behoren ze wel tot de muggenfamilie.
Een fruitvliegje is ongeveer 2 tot 4 millimeter groot. Kenmerkend zijn tevens de grote rode ogen. Daarnaast hebben fruitvliegjes twee vleugels in tegenstelling tot veel andere vliegen. In sommige gevallen lijken fruitvliegjes erg varenrouwmuggen omdat ze er bijna hetzelfde uitzien.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
Fruitvliegjes nestelen zich het liefst binnenshuis op rijp fruit, afval of voedselresten. Als je een grote zwerm kleine vliegjes ziet rondvliegen rond je composthoop of fruitschaal en je al rotte plekjes op je fruit hebt ontdekt, dan gaat het waarschijnlijk om fruitvliegjes.