Hoeveel gesprekken er nodig zijn hangt af van de ernst van het probleem. In de meeste gevallen volstaat een korte begeleiding.Dat kan gaan van één enkel gesprek tot een 10-tal sessies. Bij sommige problemen (zoals
Het tarief voor een consult is 100 Euro. Een consult duurt een uur. Een aantal ziektekostenverzekeringen vergoeden vanuit de aanvullende verzekering een aantal gesprekken bij een seksuoloog. U moet zelf nagaan of uw pakket daar recht op biedt.
Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen. Een seksuoloog kan ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven. De seksuoloog kan je helpen met allerlei seksuele problemen.
Verwijzing en vergoeding
Uw huisarts is het eerste aanspreekpunt bij seksuele problemen. Als u samen met uw huisarts besluit dat seksuologische hulp nodig is, kan hij of zij u doorverwijzen naar de polikliniek Verloskunde & Gynaecologie. Een gynaecoloog beoordeelt uw klachten en schakelt de seksuoloog in.
Deze hulp valt onder je basisverzekering. De huisarts verwijst jou door naar de Basis GGZ of gespecialiseerde GGZ als dat nodig is. Je zorgverzekeraar vergoedt deze behandelingen grotendeels.
Sinds 2014 geldt er geen maximum aantal behandelingen meer voor psychologische hulp. Het hele behandeltraject wordt nu vergoed.
Hoeveel sessies je zorgverzekering vergoedt, ligt ook aan hoeveel je er nodig hebt. Vaak ligt dit tussen 5-12 afspraken. Dit spreek je samen met je psycholoog af. Er is in ieder geval geen maximum aantal sessies.
Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.
WAT IS SEKSTHERAPIE? Sekstherapie is een vorm van gesprekstherapie, waarbij de therapie gericht is op het verbeteren van seksuele zorgen of problemen. Bij sekstherapie wordt er dieper ingegaan op alle factoren die met de seksuele zorg of het probleem te maken kunnen hebben.
Een deskundig seksuoloog
De titel 'seksuoloog' is niet beschermd, iedereen mag zich zo noemen. Het lidmaatschap van de NVVS is niet voldoende om zich seksuoloog te noemen. Alleen de titel 'seksuoloog NVVS' staat borg voor kwaliteit die toetsbaar is. Deze titel is een kwaliteitskeurmerk en is merkenrechtelijk beschermd.
Een klinisch seksuoloog is opgeleid om je te helpen bij je seksuele problemen. De vragen waarmee je bij een seksuoloog terecht kan, zijn erg uiteenlopend. Het kan een heel algemeen thema zijn, maar het kan ook voor een heel specifiek probleem zijn.
Sensate focus is een handige techniek om je seksualiteit en die van je partner te verkennen. Je streelt elkaar en zegt wat je voelt. Een van de technieken die sekstherapeuten gewoonlijk aan een stel voorstellen, is om momenten te vinden om elkaar te strelen.
Normaal gesproken is een matchende Sekstherapeut vooropleiding een voorwaarde. Vaak is er ook een mogelijkheid voor een 21 plus examen of een ECV-certificaat. In de folder van de school vind je extra info m.b.t. de toelatingseisen van deze cursus.
Een huisarts kan uitsluiten of je probleem een lichamelijke oorzaak heeft. Je huisarts kan je ook naar een seksuoloog doorverwijzen.
Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat iemand over de grenzen van een ander. Bijvoorbeeld ongewenste aanrakingen, online berichten van seksuele aard, seksuele intimidatie of seksueel misbruik. De ander, de omgeving, maar ook die persoon zelf kan daar grote fysieke, mentale en emotionele schade door oplopen.
Een relatietherapeut helpt jullie om emoties van elkaar te begrijpen, te verwerken en naar elkaar uit te spreken. Jullie maken in dit proces opnieuw bewuste keuzes over het soort relatie dat jullie willen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe stabiele band met vertrouwen.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Naast de traditionele kosten zoals huisvesting, sociale zekerheid, nutsvoorzieningen ed. hebben psychologen ook een aantal unieke kosten. Een belangrijke kostenplaats is bijvoorbeeld het psychodiagnostisch materiaal wat de psycholoog nodig heeft om zijn onderzoek te doen.
In de praktijk kost een sessie bij een psycholoog tussen de 90 en 130 euro per uur, met uitschieters naar boven.
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.
Ze zijn meestal gratis en anoniem. Ook kunt u terecht op websites van bijna elke instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). U vindt er informatie over klachten en stoornissen. Het is ook mogelijk om direct contact te leggen met een hulpverlener van MIND Korrelatie via telefoon of internet.
Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.
De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden. De psycholoog/psychotherapeut mag geen overeenkomst met u sluiten waarvan hij voordeel zou kunnen hebben.
De opleiding tot sekscoach opent één of twee keer per jaar haar deuren. Kijk hier voor de meest actuele informatie. Persoonlijke begeleiding en aandacht staan tijdens de hele opleiding voorop, daarom zijn de groepen nooit groter dan twaalf deelnemers.