Gymnastiek is een verzamelnaam van verschillende sporten die een vorm van acrobatiek bevatten. Gymnastiek kent verschillende disciplines. Zo zijn er bijvoorbeeld naast turnen, de disciplines acrogym, jazzdans en ritmische gymnastiek.
Vaak wordt gedacht dat gymnastiek en turnen hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Onder gymnastiek op school vallen veel sporten, waaronder ook turnonderdelen. Gymnastiek bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie omvat turnen maar ook trampolinespringen, aerobic en ritmische gymnastiek.
Ieder team traint een vaste wedstrijdoefening. Een oefening bestaat uit een aantal turnonderdelen en choreografie, aangevuld met acrobatiek. Er zijn balanselementen, tempo-elementen en individuele elementen. Een balanselement moet 3 seconden vast gehouden worden, bijvoorbeeld een handstand.
In totaal zijn er zes onderdelen waarop de landen punten kunnen scoren: vloer, voltige, ringen, sprong, brug met gelijke leggers en rekstok.
Gymnastiek is de verzamelnaam voor alle sporten die enigerlei vorm van acrobatiek in zich hebben. In Nederland behartigt de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) de belangen van al deze sporten en bepaalt ook de verdeling van het geld dat wordt gespendeerd aan de verschillende disciplines.
Flexibiliteit, ook wel lenigheid, kan de kans op blessures verminderen. Kracht maakt veel elementen makkelijker. Ook oefeningen zijn dan minder moeilijk, turnen is een erg intensieve sport: een krachtsexplosie en daarna weer uitrusten. Na een korte oefening is een deelnemer meestal al erg moe.
Als acrogymnast leer je dus niet alleen hoe je salto's, flik-flaks, handstand en nog veel spectaculairdere gymnastiek delen moet uitvoeren, onze coaches leren jou bovendien een heleboel coole dansmoves die je nodig hebt in de choreo's.
De jury let op de artistiek (AJ), techniek (TJ) en de moeilijkheidsgraad (MJ). Je kan bij alles maximaal 10 halen. Dus het maximale te behalen punten is dertig, maar dat haalt vaak niemand.
Acrobatische gymnastiek (ook wel acrogym of acro genoemd) is een onderdeel binnen de gymnastiek. Kenmerkend is dat acrogym niet individueel wordt beoefend maar in teams.
Turnen is een inspannende sport, maar zorgt bij kinderen voor veel plezier. Het mooie aan turnen is, dat deze sport voor elke leeftijd, onafhankelijk van de conditie, geschikt is. Al wanneer jouw kindje nog maar 1,5 jaar oud is en pas net kan lopen, kunnen jullie al samen naar ouder-kind-gymlessen gaan.
"Op de balk zijn vooral evenwicht, lenigheid en elegantie belangrijk. Daarom turnen mannen dus niet op de balk", concludeert Derwael.
Niveaus, categorieën en divisies
Dit NTS bestaat uit verschillende niveaus: N1, N2, N3, D1, D2 en D3 waarbij N1 het hoogst is. De N staat voor Nationaal en D staat voor District. De niveaus zijn gekoppeld aan het geboortejaar/leeftijd van de turnster, zo ontstaan er verschillende categorieën.
De hoogste score die de turnster kan halen is de D en de E score bij elkaar opgeteld, dus een 14.40. Er zijn vier basisniveaus op districtsniveau: D1, D2, D3 en D4 en vier op Nationaal niveau: N1, N2, N3 en N4. DOK doet mee op districtsniveau.
Acro is een combinatie van turnen, dans en acrobatiek. Deze drie onderdelen komen allemaal terug in een oefening die maximaal 2.30 minuten duurt. Bij acro werk je met partners. Dit kan verschillen per team.
Geschiedenis De sportieve acrobatiek, of kortweg acrogym of acro is een van de nieuwe telgen binnen de turnfamilie. Acrogym is eigenlijk al een eeuwenoude sport. Uit wandschilderingen van de oude Egyptenaren kunnen we afleiden dat er 2000 jaar voor Christus al mensen waren die acrobatische bewegingsvormen uitvoerden.
Vanaf 2013 focuste Sport Vlaanderen op olympische disciplines, waardoor geen enkele atleet of coach uit het acrogym nog op de Vlaamse loonlijst staat. Omdat deze variant qua populariteit en beoefenaars op clubniveau niet veel moet onderdoen voor de artistieke gymnastiek, financierde de Gymfed voortaan zelf de werking.
Waterpolo is het meest fysiek inspannend
Waterpolo staat vaak boven aan lijsten van moeilijkste sporten. In 2016 riep sportwebsite Bleacher Report het uit tot "de zwaarste sport ter wereld" op basis van zes factoren: kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, vaardigheid en lichamelijkheid.
De gemiddelde lengte van een turnster op topniveau is ongeveer 1,60 meter. Deze kleine lengte heeft twee oorzaken. Aan de ene kant is het turnen makkelijker wanneer je klein bent. Bijvoorbeeld doordat bij een oefening op de brug je tenen niet zo snel de grond raken waardoor je extra aftrekpunten zou krijgen.
Schansspringen is de ultieme gevaarlijke sport! Eerst met 100 kilometer schuin naar beneden suizen en dan zweven door de lucht, op tientallen meters hoogte. En dat terwijl de mens allesbehalve is gemaakt om te vliegen! Eén foutje en je valt verschrikkelijk hard naar beneden.
De afkorting "gym" betekent "gymnasium; gymnastiek".
Als je begint met turnen krijg je het laagste niveau dat is zeventien. Als je dat beheerst doe je een wedstrijd en dan ga je een niveau hoger zestien, als je dat ook beheerst ga je weer een niveau hoger vijftien, enz.
Vaak nemen turners en turnsters een sporttas mee en een flesje water. Mocht je gaan turnen op hoog niveau zul je ook moeten kijken naar rekstok en brug bandjes. In de voorgeschreven oefenstof wordt bij dames gebruik gemaakt van lusjes of lintjes aan de rekstok. Deze lusjes zijn via internet te bestellen.