Pijn bij je ongesteldheid komt doordat je baarmoeder samentrekt. Dat samentrekken geeft de krampen. Dit gebeurt om het slijmvlies van de baarmoeder naar buiten te laten gaan. Het slijmvlies komt met bloed uit je vagina.
Menstruatiekramp wordt veroorzaakt door het samentrekken van de spieren van je baarmoeder. Je baarmoeder maakt bepaalde stofjes aan (prostaglandinen) die er voor zorgen dat je baarmoeder samentrekt. Er zijn medicijnen die de werking van prostaglandinen tegengaan waardoor de menstruatiekramp minder wordt.
Buikpijn of buikkrampen rondom de menstruatie
De klachten kunnen heel verschillend zijn. Sommige vrouwen hebben een zeurende constante pijn en andere weer hevige steekpijn in de onderbuik. Deze buikpijn/buikkrampen straalt bij veel vrouwen uit naar de onderrug, bovenbenen en heupen.
Vaker poepen tijdens je menstruatie
Het samentrekken van de baarmoeder kan kramp veroorzaken. Doordat je baarmoeder samentrekt, gaan je darmen ook een beetje meedoen. Dit verklaart waarom poepen dus iets makkelijker gaat op het moment dat je menstruatie begint.
Vaak wordt die pijn omschreven als buikpijn of een kramp. Meestal zit de pijn ter hoogte van een van de eierstokken, dus aan de linker of rechter kant van de onderbuik. Vaak duurt deze pijn maar enkele uren, maar er zijn ook vrouwen die er meerdere dagen last van hebben.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Het bloed komt met wat slijm naar buiten via uw vagina. Dan bent u ongesteld. De stukjes slijmvlies buiten de baarmoeder doen ongeveer hetzelfde: Ze worden elke maand eerst dikker en gaan dan bloeden.
Als u veel last heeft van menstruatiepijn en bovenstaande oplossingen onvoldoende helpen, dan kunt u een pijnstiller nemen. Bij de meeste vrouwen worden de buikkrampen minder als ze een medicijn met diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen gebruiken.
Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een flinke pijnscheut. De ene keer duren die voorweeën maar even, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan. Voorweeën zijn nog niet 'het echte werk', maar zo maakt je lichaam zich wel alvast klaar voor de bevalling.
Je regelmatig wassen als je ongesteld bent is belangrijk om bacterievorming en infecties te voorkomen! Een bad nemen tijdens je menstruatie is dus volkomen veilig en kan juist een uitstekende manier zijn om pijn te verminderen en je te ontspannen op een moment dat je dat misschien wel het hardst nodig hebt.
Voor- en nadelen van seks tijdens je menstruatie
Sommige vrouwen kunnen als ze ongesteld zijn en seks hebben, gemakkelijker klaarkomen dan buiten hun menstruatieperiode. Als je last hebt van menstruatiepijn of krampen, kan een orgasme verlichting geven aan de krampen en steken, omdat je je tijdens een orgasme ontspant.
Hoe wordt menstruatiepijn veroorzaakt? Een medische oorzaak of aangeboren afwijking van de baarmoeder is zelden te vinden. Waarom het samentrekken van de baarmoeder bij het ene meisje pijnlijker aanvoelt dan bij het andere, is niet duidelijk. Wel speelt erfelijkheid een rol.
Hoe zit het op de basisschool? Nog niet altijd zijn er goede voorzieningen op basisscholen voor meisjes die ongesteld zijn, stelt Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit. Basisscholen moeten voor afsluitbare prullenbakjes op de meisjestoiletten zorgen en voorraadjes maandverband.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Als je ongesteld bent, of vlak ervoor, kan je je niet zo lekker voelen. Je hebt misschien buikpijn, hoofdpijn of je bent humeurig of moe. Hoe dat komt? Door je hormonen.
Magnesium. Wanneer je ongesteld bent kun je last hebben van menstruatiepijn. Deze pijn kun je verminderen door meer magnesium binnen te krijgen en laat dat nou net in onder andere chocolade zitten. Magnesium zorgt daarnaast voor een goede energiestofwisseling en de juiste hormoonbalans.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
De eerste menstruatie vindt meestal plaats aan het einde van de groeispurt. Dit is gemiddeld op de leeftijd van 13,5 jaar. Daarna groeien meisjes nog gemiddeld 5 cm. … Kleine kinderen hebben over het algemeen een kleinere groeispurt dan grote kinderen.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Als de eicel niet bevrucht wordt, dan ruimt uw lichaam de eicel en de dikke binnenkant van uw baarmoeder op. Er komt dan bloed met slijm via uw vagina naar buiten. Dan bent u ongesteld.
Menstruatiebloed dat glad is en een gelei-achtig textuur heeft, is een mix van hoge hoeveelheden baarmoederhalsslijm, wat helemaal normaal is. Draderige menstruatiebloed, meestal donker rood of donker bruin in kleur, betekent ouder bloed. Het is een andere vorm van bloedstolsel en is helemaal normaal!
Vrouwen zijn zo'n 2700 dagen van hun leven ongesteld
Een vrouw is in haar leven gemiddeld 451 keer ongesteld.