Dit proces is vooral bekend van brood, jam, kaas, groenten en fruit. Schimmels die verantwoordelijk zijn voor voedselbeschimmeling zijn Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Cladosporium, Fusarium, Geotrichum, Monilia, Manoscus, Mortierella, Mucor, Neurospora, Oidium, Oospora, Penicillium, Rhizopus en Thamnidium.
Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Een beschimmelde boterham komt nooit alleen
Beschimmeld brood eten kan weinig kwaad maar is ook niet echt gezond. Spot je dus een gekleurd vlekje op een van de boterhammen? Dan gooi je best het hele brood weg. In zachte etenswaren gaat de verspreiding van schimmels namelijk vaak snel en onzichtbaar.
Schimmels vermeerderen zich door de vorming van sporen, die ontstaan aan het einde van de schimmeldraden. Wanneer de sporen rijp zijn, laten ze los en worden door luchtstromen meegevoerd. Sporen kunnen daardoor op andere producten in een koeling of voorraadkast komen. Deze sporen zijn niet met het blote oog te zien.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Gelukkig word je van beschimmeld brood niet ziek. Dit komt omdat de schimmelsporen niet giftig zijn waardoor je geen voedselvergiftiging kunt krijgen.
Een niet-gaar product is vochtiger en daarmee vatbaarder voor schimmels. Het product is te warm verpakt. Door het brood warm te verpakken ontstaat er stoom in de (plastic) verpakking. Deze warme, vochtige lucht is een goede broedplaats voor schimmels om zich voort te kunnen planten.
Nat brood schimmelt ongeveer 4 keer sneller dan droog brood. Door de hoge vochtigheid van het natte brood zullen schimmels sneller ontstaan en groeien.
Uit een spore kan schimmel groeien. Deze sporen zweven bijvoorbeeld in de lucht. Maar in huisstof zitten veel meer sporen dan in de lucht, daarom groeit er meer schimmel op de boterham die in het huisstof heeft gelegen.
Penicillium chrysogenum is een schimmel die groene schimmelkolonies op een voedingsbodem vormt. Incubatie is het beste bij 25 °C en duurt ongeveer vijf dagen. Sporen ervan inademen is gevaarlijk.
Zwarte schimmel is 1 van de meest voorkomende schimmels in huis. Op vochtige oppervlakken ontstaan eerst minuscule zwarte stipjes, maar na verloop van tijd groeien die uit tot grote zwarte schimmelvlekken.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Penicillium schimmels zijn groenachtig-wit van kleur en komen meestal voor op brood en ander voedsel. Ze kunnen worden gebruikt bij de productie van kaas en staan bekend als het belangrijkste ingrediënt van antibiotica op basis van penicilline.
Sommige soorten schimmel kunnen zelfs herseninfecties en bloedvergiftiging veroorzaken. Of het nou om zwarte, bruine, groene, of roze schimmel gaat, de consensus onder experts is dat ze allen verwijderd zouden moeten worden. Alle zichtbare schimmel moet verwijderd worden, ongeacht de kleur of soort.
Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika's. Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
Zet de broodtrommel op een koele plek, ver van verwarmingselementen die de groei van schimmels zouden kunnen bevorderen. Hou het brood droog. Raak het brood niet aan met natte handen en doe de zak niet dicht als je ziet dat er vocht in zit.
Het zou ongeveer zeven tot tien dagen moeten duren voordat je een aanzienlijke hoeveelheid schimmel op het brood ziet zitten. Het kan zijn dat je na vijf dagen al schimmel ziet, afhankelijk van de broodsoort die je gebruikt.
Kan brood in de diepvries beschimmelen? Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
Schimmelsoorten. Er zijn op dit moment ongeveer 100.000 soorten schimmels beschreven. Schattingen geven echter aan dat er meer dan een miljoen soorten schimmels op aarde zijn, en misschien zelfs vele miljoenen. De meeste soorten moeten dus nog worden gevonden.
Reacties. De meeste levensmiddelen zoals brood, jam, kaas, vleeswaren, schimmelen bij kamertemperatuur en een beetje vocht. Een makkie dus.
Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal. Hoe vochtiger het materiaal hoe sneller de meeste schimmels groeien.
Buiten de vriezer blijft een brood zo'n dag of drie écht lekker. Na drie dagen wordt de smaak wat minder goed en het brood droger. Dan is het nog steeds prima te eten: ouder brood verliest geen voedingswaarde en veel mensen hebben geen probleem met een droger sneetje.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Schimmels vermeerderen zich door sporen die door de lucht bewegen. Eten beschimmelt wanneer het in contact komt met een schimmelspoor en deze zich gaat vermeerderen; dat kan behoorlijk hard gaan. Wanneer je het eten te lang of onjuist bewaart, is de kans op schimmelgroei het grootst.