De Spanjaarden eten dit avondeten pas op een laat tijdstip, vooral in weekenden en tijdens de zomer pas tussen 21.00 - 23.00 uur.
Eilandbewoners eten doorgaans twee warme maaltijden per dag, de eerste rond twee uur. Tussendoor nuttigen ze vaak wel tapas; van gevulde aubergine met omelet tot ingelegde inktvis of krab. Hierdoor eten zij in de avond, zeker niet voor acht uur, hun tweede warme maaltijd.
Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena. Vaak is dit een veel lichtere warme maaltijd dan het middagmaal. Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner.
De lunch tussen 14.00 en 16.00 uur is voor de Spanjaarden de belangrijkste (warme) maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan de avondmaaltijd (Cena).
Is Tenerife een duur eiland? In de toeristische gebieden op Tenerife ligt het prijsniveau ongeveer gelijk aan die in Nederland. In de dorpen waar vooral de lokale bevolking komt ligt het prijsniveau lager. Tenerife heeft binnen de Europese Unie een uitzonderingspositie wat betreft accijnzen en belasting.
Op Tenerife is het niet onbeleefd om geen fooi te geven, maar het wordt wel gezien als een normale vrijwillige beloning voor een goede service. Normaal is om in een bar of restaurant, afhankelijk van de rekening, ergens tussen de vijf en tien procent fooi achter te laten.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Wanneer eet ik tapas? Je kunt tapas in Spanje de hele dag door eten. Het is bedoeld als een kleine snack tussen maaltijden door en dus niet zoals in Nederland in de tapasrestaurants als avondeten. Daarom worden tapas in Spanje ook alleen geserveerd in bars en niet in restaurants.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
Vanwege de aanzienlijk lagere accijns op alcohol en tabak zijn sigaretten en sterke alcoholische dranken op Tenerife een stuk goedkoper dan in Nederland. Zo betaal je voor een literfles Havana Club of Bacardi gemiddeld iets meer dan de helft van wat je er in Nederland voor betaalt.
Bier prijzen
Een halve liter bier op Tenerife kost ongeveer € 1-2, wat ideaal is voor mensen met een budget, maar die toch koud bier willen drinken op een zonnige dag zonder zich zorgen te hoeven maken over hun portemonnee.
Als je al fooi (propina in het Spaans) wilt geven in Spanje, wat is dan de norm en wat wordt als normaal gezien.
Spanje. Advies is om de prijs van de taxirit naar boven af te ronden. Je mag zelf bepalen hoeveel fooi je geeft in tapasbars en kleine restaurants. Maar een bedrag rond 5% – 10% van de rekening wordt zeer gewaardeerd.
Spanje: 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje. Roomservice 1 euro en kofferdragers 1 euro per koffer. Frankrijk: 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje. Roomservice 1 euro.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Sinds 2011 geldt er een streng rookverbod in Spanje, inclusief de Canarische Eilanden. In afgesloten openbare ruimtes mag pertinent niet gerookt worden. Op de terrassen van restaurants en bars mag wel gerookt worden.
Daarnaast heeft Tenerife natuurlijk een enorme verscheidenheid aan vis: lokale zeebrasem, wrakvis, papegaaivis, tonijn, sardines, tandbaarzen, enz. Het eten van verse vis direct aan zee is een onvergetelijke ervaring. Honing, een natuurlijk en bijzonder voedingsmiddel, zorgt voor het zoete accent op het menu.