Het handigste is om een diamant slijpschijf te gebruiken om in de tegels te slijpen. Een slijpschijf voor tegels vind je bij ons op de website in de categorie Diamant zaagbladen. Deze slijpschijven voor tegels zijn vaak toepasbaar in een haakse slijper, tegelzaag en zaagtafel.
Voor een tegelzaagmachine heb je een diamantschijf nodig met een asgat van 25,4 mm. Voor het afzagen van een klein hoekje van een tegel, heb je een haakse slijper nodig. Hiervoor gebruik je een diamantschijf tegels met een asgat van 22,2 mm.
Conclusie De Metabo Slijpschijf Diamant 230 mm is de perfecte slijpschijf voor beton. Dankzij de grote diameter, 230 mm, is het mogelijk om veel kracht over te brengen. Dankzij deze kracht kan je moeiteloos door beton, steen en dakpannen heen zagen.
Monteer je op de haakse slijper het juiste diamantzaagblad, dan kan je ermee door keramische tegels zagen. Veelvoorkomende diameters van zaagbladen zijn 230mm, 125mm en 115mm. Voor het maken van uitsparingen in keramische tegels heb je een kleine schijf nodig, bijvoorbeeld met diameter 115mm.
Voor het snijden gebruikt u een tegelsnijder, voor het zagen een tegelzaagmachine. Bij een tegelzaagmachine gebruikt u een diamantzaagblad welke geschikt is voor uw tegels. In dit geval dus een zaagblad voor keramische tegels.
Als je tegels wil zagen zonder splinters is het heel belangrijk dat je met een scherp diamantzaagblad gaat zagen. Gaat het na verloop van tijd toch splinteren? Dan dient meeste het zaagblad opgescherpt te worden.
Dit doe je door eerst de tegel op maat te zagen en daarna de schuine kant te gaan zagen. Door een 2 mm onder de tegelrand te blijven voorkom je versplintering aan de bovenkant van de tegel. Gebruik altijd een scherp zaagblad; dan heb je de minste kans dat de zaag gaat verlopen.
De multitool die je hiervoor het beste kan gebruiken is de haakse slijper. Tegels snijden met een multitool heeft als voorwaarde dat je een diamanten zaagblad gebruikt. Gebruik nooit zomaar een willekeurig zaagblad en hou er rekening mee dat je bij tegels dikker dan 2 cm het beste nat kan werken.
Grootformaat tegels kun je snijden met een grote tegelsnijder met bijvoorbeeld een snijlengte tot 155 cm. Vanaf echt hele grote keramische platen adviseren we een handmatige tegelsnijder. De tegel is daarna te breken met een tang (diktes t/m 8 mm) of met een speciale breker voor dikker keramiek tot 15 mm.
De tegel wordt eerst afgespoeld. Teken vervolgens het verloop van de snijlijn op alle kanten van de tegel. Gebruik voor het snijden een haakse slijper met een diamantslijpschijf. Snij de tegel eerst aan de achterkant in en draai hem dan om.
Terrastegels zagen met haakse slijper
Voor deze werkzaamheden raden wij een SHA zaagblad aan. Deze diamantschijf is geschikt voor harde materialen zoals bijvoorbeeld klinkers of beton en is verkrijgbaar in diverse diameters.
Om te slijpen zijn er diamantschijven voor het bewerken van; steen, keramische tegels, beton, kalkzandsteen, klinkers, graniet, uitslijpen van voegen, marmer, asfalt maar ook kunststof, glas, rubber, glasvezel.
Kies 1,6 en 2,5 mm voor dikkere materialen
Voor de dikkere materialen, vanaf 5 mm, of wanneer nauwkeurigheid minder van belang is, kun je beter een doorslijpschijf met een dikte van 1,6 of 2,5 mm pakken. Een dikkere doorslijpschijf geeft je meer stabiliteit tijdens het slijpen dan een dunne slijpschijf.
Hoelang gaat een diamantschijf mee? Dat is afhankelijk van hoe er gezaagd wordt. Maar ook welk type tegel je aan het zagen bent, met welke snelheid en hoe scherp je zaagblad is! Zaag je bijvoorbeeld veel keramische wandtegels dan zal je zaagblad niet zo heel snel slijten.
We mogen de diamantschijf best een veelzijdige schijf noemen. Deze is namelijk geschikt om zowel stenen als metaal mee te slijpen. Je betaalt meer voor een diamantschijf maar het is dan ook een schijf dat door de meest harde materialen kan slijpen.
Een haakse slijper met een 115 of 125 mm slijpschijf is klein en wendbaar en daardoor zeer geschikt voor de lichte slijpwerkzaamheden terwijl een 230 mm slijpschijf kan worden gebruikt voor het zwaardere werk. Hoe groter het formaat van de slijpschijf, hoe dieper je kunt slijpen en dus hoe groter je bereik is.
Het snijden van keramische tegels met een tegelsnijder heeft de voorkeur ten opzichte zagen. Toch zijn er uitzonderingen die zo hard zijn dat je ze niet kunt snijden en breken. Deze zal je dus moeten zagen. Natuursteen tegels moet je altijd zagen met een tegelzaagmachine of steenzaagmachine.
Vloertegels tot 20 x 20 cm en dunner dan 10 mm kun je snijden met een tegelsnijder. Heb je grotere en dikkere tegels uitgezocht? Hier heb je een tegelzaag voor nodig. Hoekjes en vormen kun je bij deze tegelsoort zagen met behulp van een haakse slijper met diamantschijf.
De Bosch PMF 350 CES is met grote afstand de beste multitool van dit moment. De prijs-kwaliteitsverhouding is geweldig, de meegeleverde accessoires zijn indrukwekkend en de multitool werkt prettig. Bovendien is dit een multitool die je voor echt veel verschillende werkzaamheden kunt gebruiken.
Voegen uithakken of voegen uitkappen kun je doen met een elektrische hakhamer, maar ook met een eenvoudige hamer of een beitel. Met een hamer maak je op en neer bewegingen en gebruik je de beitel als kop. Door steeds hakbewegingen te maken laat het specie los. De voegen vallen er gecontroleerd, stukje voor stukje uit.
De huurprijzen variëren van € 13,- tot € 22,- en hangen af van de maximale tegellengte en tegeldikte.
Gebruik bij keramische wandtegels altijd een diamantboor en zeker geen steenboor. Maak de tegel is eerst schoon en plak dan met schilders tape rondom de plek af waar je het gaatje wilt maken. Oefen geen kracht uit op de boormachine, maar laat de boor op een niet te hoog toerental zijn werk doen.
Bij Tegelplinten.com is dat allemaal mogelijk. Hier kunt u alle soorten tegels op maat laten zagen, in elke gewenste maat en van elke soort materiaal. Wij beschikken over een goed uitgeruste werkplaats. Onze zagen beschikken over diamantbladen en diamantknoppen.
De haakse slijper met slijpschijf doet met metaal en steen wat een cirkelzaag met hout doet. Met deze krachtpatser onder het elektrische gereedschap kan je steen en metaal doorslijpen, maar ook metaal afbramen, ontroesten, borstelen en polijsten. Het toestel komt dus vaak van pas bij vele ruwere klussen.