Kies voor een ovenschaal die niet te zwaar is, dus liever een rvs (metalen) of glazen schaal dan een schaal van aardewerk (keramiek). Of gebruik twee kleinere ovenschalen in plaats van één grote. Kies voor een goede grip een ovenschaal met handgrepen of een extra hoge schaal.
Over het algemeen kunnen borden en schalen die gemaakt zijn van porselein, aardewerk, keramiek of glas in de oven worden gebruikt.
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Voor ovens met een rooster of bakplaat kan je eigenlijk alle vormen wel gebruiken. Beschik je over een oven met een draaiplateau (meestal in combinatie met een magnetron), dan zou een ronde vorm de voorkeur hebben. Een andere vorm kan ook, maar dan zal je ovenschaal altijd kleiner moeten zijn dan het draaiplateau.
Een ovenschaal is een schaal die geschikt is om er gerechten mee te bereiden in een oven. Zo'n schaal kan van aardewerk zijn, van metaal of van hittebestendig glas.
6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
U kunt borden in de oven zetten, zolang ze maar een ovenbestendig label hebben . Om te bepalen of uw bord, pot, kopje of kom ovenbestendig is, moet u kijken naar een speciaal ovenbestendig symbool eronder. Enkele voorbeelden van de soorten materialen die ovenbestendig zijn, zijn: Metalen zoals roestvrij staal en gietijzer.
Het is dus ten eerste van belang om te controleren uit welk materiaal jouw pan maar vooral ook het handvat van de pan bestaat. Als jouw pan een handvat van kunststof heeft kun je eigenlijk al concluderen dat jouw pan niet geschikt is voor de oven. Kunststof is namelijk materiaal dat bij hoge temperaturen zal smelten.
Daarnaast is gebruik in de magnetron en oven ook geen probleem voor dit materiaal. Om aardewerk sterker te maken wordt het vaak geglazuurd, daardoor is het ook bestand tegen geur-, kleur- en zuur.
Kunststofproducten
Geen enkel plastic materiaal hoort in de oven thuis. Dat geldt ook voor piepschuim, plastic voedselcontainers en pannen (of ander kookgerei) met handgrepen van plastic, siliconen of nylon.
- Voordat je de ovenschotel aansnijdt kun je het gerecht even laten rusten. Dit geeft de saus de tijd om nog wat dikker te worden. Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en laat nog 10 minuten staan nadat je hem uit de oven hebt gehaald.
Net als glazen schalen zijn keramische schalen bestand tegen extreme temperaturen van -20 °C tot 250 °C. Dit materiaal zorgt voor een goede verdeling van de ovenwarmte en is over het algemeen niet gevoelig voor krassen. Dit is dus een goed punt als u graag met een mes direct in de schaal snijdt.
Dus als je in een benarde positie zit en glazen of keramische kookgerei nodig hebt voor recepten waarvoor bakpannen nodig zijn, verlaag dan de baktemperatuur met ongeveer 25ºF. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige soorten glas, zoals Pyrex, gevoelig zijn voor thermische schokken, wat betekent dat snelle temperatuurveranderingen ervoor kunnen zorgen dat je bakgerei barst .
Aluminium bakjes kennen vele toepassingen als verpakking voor versproducten en andere voeding. Het grote voordeel is dat aluminium bakjes voor in de oven kunnen worden gebruikt. Dit verpakkingsmateriaal wordt verkocht voor het inpakken van vele soorten vlees, diverse groentes, kip en gevogelte.
Zet je een koude schaal in een hete oven, dan kan het fout gaan. Meestal moet je een schaal in een voorverwarmde oven zetten. Als je een schaal hebt, welke eigenlijk geen ovenschaal is, dan loop je het risico dat de schaal door het plotselinge temperatuurverschil breekt.
Gietijzeren en roestvrijstalen koekenpannen zijn over het algemeen geschikt voor de oven, omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen. Pannen met plastic handgrepen zijn daarentegen niet geschikt voor de oven aangezien plastic bij hoge temperaturen smelt.
Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus. De warme lucht kan zo goed circuleren om je gehele baksel. Wanneer je de bakvorm op een plaat zou zetten, kan dit niet meer en wordt je baksel minder goed gaar.
Over het algemeen moet je op zoek gaan naar pannen die stevig zijn, maar niet zo zwaar dat ze moeilijk te hanteren zijn . Bakpannen zijn vaak voorzien van een antiaanbaklaag. Dit is meestal handig, maar betekent ook dat je geen gebakken goederen in de pan moet snijden, omdat dit krassen op de laag kan veroorzaken.
Pyrex is ovenbestendig tot 425 graden . Direct contact met verwarmingselementen kan er echter voor zorgen dat het glas breekt. Pyrex is niet ovenbestendig als het onder de grill of in een broodroosteroven wordt gebruikt.
Als je een bakvorm of ovenschaal gebruikt, plaats je deze op het rooster. Stel de oventijd in zoals aangegeven op het recept. Kijk aan het einde van de oventijd of je gerecht klaar is.
Servies van porselein, aardewerk, new bone china en stoneware is in principe allemaal geschikt voor de vaatwasser, oven en magnetron.
De meeste soorten keramiek zijn geschikt voor gebruik in de oven bij redelijke temperaturen (ongeveer 200°C/400°F) , omdat aardewerk tijdens de productie op veel hogere temperaturen wordt gebakken.