Er zijn oliën die zelfs vijf jaar opening van de verpakking nog nauwelijks aan kwaliteit hebben ingeboet. Om het zekere voor het onzekere te nemen adviseert OlieDienst op een geopende olieflacon niet langer dan een jaar te bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Indien de verpakking geopend is, betekent dit dat zuurstof en mogelijk vocht of vuil met het smeermiddel in aanraking kan komen. Olie moet goed worden afgesloten om ervoor te zorgen dat er geen vocht en vuil in terecht komt. Dan kan de geopende verpakking tot 2 jaar na leveringsdatum gebruikt worden.
Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd.
Normaal gesproken kan elke olie minimaal 5 jaar een goede mix blijven. De licht gedoopte oliën uiteraard nog jaren langer. (5 jaar is een termijn die in oliewereld wordt genoemd.) Maar heb je het in de schuur staan gesloten, dan zou ik het tot 10 jaar na productie datum ook rustig nog gebruiken.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Geopende verpakking
Een geopende flacon motorolie is te allen tijde beperkt houdbaar. Dit heeft alles te maken met de blootstelling aan zuurstof, vuil en condens. Er kan anders condens aan de binnenkant van de fles vormen.
Een eenmaal geopende fles kan je het beste binnen 8 tot 12 weken gebruiken om te voorkomen dat de olijfolie bederft. Hoe lang olijfolie houdbaar is ligt onder andere aan de stabiliteit van de olijfolie.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar. In tegenstelling tot een goede wijn, wordt ouder wordende olijfolie niet beter.
In feite is motorolie onbeperkt houdbaar, mits de verpakking ongeopend is. Motorolie is verkrijgbaar in kleine en grote hoeveelheden en wordt vaak verpakt in kunststof bidons. Een vochtige en koude ruimte kan wel zorgen voor een kortere houdbaarheidsdatum in verband met corrosie en condens.
Normaal genomen gaat motorolie tussen de 10.000 en 15.000 km mee en wordt vervangen bij een onderhoudsbeurt in de garage. In veel gevallen zie je ook dat je de olie langer kunt laten meelopen, bijvoorbeeld 20.000 of zelfs 30.000 km.
Door een klein beetje olie op je vingers te doen en vervolgens te wrijven kan je goed de structuur van de olie aanvoelen. Op het moment dat het korrelig aanvoelt betekent dit dat de olie vervuild is. Wanneer het dik en plakkerig aanvoelt is dit een teken dat de olie verouderd is.
Olie die 100% synthetisch is kan niet oxideren, wat maakt dat ze langer kan bewaard worden en dat tot vijf jaar”, legt Guillaume B uit, verantwoordelijke voor productontwikkeling bij Bardahl.
Donkere of vuile motorolie – de originele geel/oranje kleur wordt donker naarmate de olie vervuild raakt met vuil en puin. Controleer uw motorolie vaak - maandelijks is het beste - om er zeker van te zijn dat deze in goede staat verkeert en vervang deze indien nodig.
Daarentegen heeft een te hoge temperatuur invloed op de kwaliteit ervan; het bewaren van voedingsmiddelen bij een te hoge omgevingstemperatuur is ongunstig en ook olijfolie komt niet onder deze algemene regel uit. Daarom is het beter om de voorraden olie te bewaren bij een temperatuur tussen 12°C en 20-25°C.
Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Door de verzadigde vetzuren is kokosolie een erg stabiel vet wat niet snel ranzig wordt en heel goed tegen hoge tempersturen kan. Uitermate geschikt om in te bakken, braden en frituren dus.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Kan olijfolie schimmelen? Hoewel olijfolie een relatief lange houdbaarheid heeft vanwege de zuurgraad en de natuurlijke antioxidanten, is het nog steeds mogelijk dat olijfolie kan bederven en kan schimmelen als het niet op de juiste manier wordt bewaard.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.