Het beste kunt u hiervoor een zgn. lakvilt roller gebruiken. Schuimrollers zijn niet geschikt, vanwege het geringe beitsopnemend vermogen. Hierdoor wordt er weinig beits op het object aangebracht.
Beits aanbrengen en drogen
Breng de beits aan met een roller (bij grote oppervlaktes) of met een kwast (bij kleinere stukken). Schilder altijd met de nerf mee. Verdun de eerste laag beits met terpentine om deze beter in te laten trekken.
Een viltroller is het meest geschikt voor deze taak en wordt ook wel een lakroller genoemd. Een schuimroller wordt ook wel een lakroller genoemd. Het is de beste lakroller voor watergedragen verf.
De roller is geschikt voor het aanbrengen van beits en transparante lakken. De roller is gemaakt van microvezel, waardoor deze een goede verfopname heeft. Doordat er veel verf wordt opgenomen, krijgt het schilderwerk een goede, gelijkmatige laagdikte.
Je kunt de beits het best aanbrengen door met de nerf mee te schilderen. Eventuele druppels dien je meteen weg te vegen, om die niet te laten drogen. Laat het hout na de eerste laag minimaal 24 uur drogen. Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren.
Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur. Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400.
Als je schutting gemaakt is van kaal of onbewerkt hout, dan kun je direct beginnen met beitsen. Is de schutting recent nog gebeitst, gelakt of geverfd, dan moet je deze wellicht kaal schuren voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Is de huidige verflaag goed gehecht en helder of licht van kleur, verf er dan overheen.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Over het algemeen is één laag beits voldoende. Vooral als je schutting uit zachthout bestaat. Toch kan het zijn dat je nog een tweede laag beits wil aanbrengen. Bijvoorbeeld om een betere dekking te krijgen of om de kleur nog beter uit te laten komen.
Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat.
Beits kwasten
Een patentkwast is geschikt om kleine oppervlaktes zoals hoeken en randen te beitsen. Een blokkwast wordt gebruikt voor grotere oppervlaktes. Het is een grote kwast waarmee je grote oppervlaktes snel kan beitsen. Voor een goed resultaat wordt een beits kwast aangeraden.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
De beits verdunnen
Verdun de dekkende of transparante beits voor je gaat beitsen. Zo dringt beits dieper in het hout en dat verhoogt de impregnerende werking. Terpentine is vrij sterk en heeft een intense geur.
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.
De juiste beits kiezen
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen.
Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.
Voor een optimaal resultaat kan je het hout, wanneer het helemaal uitgedroogd is, licht opschuren in de nerfrichting. Maak de schutting vervolgens weer stof- en vetvrij (stap 4) alvorens je de nieuwe laag beits aanbrengt. Let op dat je de tuinbeits niet aanbrengt wanneer het kouder dan 10 graden is.
Beits er niet overheen. Het is helaas onverstandig om over groene aanslag heen te beitsen. Je zal dit altijd zien in het eindresultaat! Gebruik daarom schoonmaakazijn en een schrobborstel, een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger om de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen voordat je gaat beitsen.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.
Het beitsen van een tuinhuisje is niet moeilijk, maar er is wel een goede voorbereiding nodig. Zo is het erg belangrijk dat u het hout eerst schoonmaakt en dat u groenaanslag, vet en stof verwijdert.
Beits over beits
Het hout grof opschuren zodat de biofinish en oilfinish goed in het hout kunnen trekken. Wanneer er een dekkende beits op het hout zit kan het zijn dat de houtstructuur niet goed zichtbaar wordt. Meer wegschuren van de oude beitslaag is dan het devies.
Beits het meubel in de gewenste kleur en laat het drogen. Bevestig daarna de onderdelen, zoals handvaten of scharnieren. Geen zijdeglans of speciale meubelverf gebruikt? Dan kun je je meubelstuk nog een of twee lagen transparante lak [CetaBever Meubellak Zijdeglans] geven om het te beschermen tegen deuken en krassen.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Een beits kan prima over verf aangebracht worden. Deze combinatie kan juist een hele unieke look geven. Afhankelijk van de style die je wilt creëren is een bepaalde voorbehandeling van het hout nodig.