Rijstepap maken met dessertrijst is het makkelijkst, want die rijst neemt lekker veel vocht op en wordt 'papperiger' als je het kookt. Risottorijst is daarom een goed alternatief, maar eventueel kun je ook rijstepap maken andere soorten rijst zoals basmatirijst of zilvervliesrijst.
Dessertrijst is een rondkorrelige rijst die na het koken zacht, dik en plakkerig wordt. In tegenstelling tot de normale, droogkokende rijst is dessertrijst wat romiger en zoeter. Je kunt er daardoor hele lekkere rijstepap mee maken en ook wordt de dessertrijst veel gebruikt als vulling voor een rijstevlaai.
Je had er misschien nog niet aan gedacht, maar net zoals een eidooier je aardappelpuree net dat tikje meer geeft, kan hij dat ook doen voor je rijstpap. Roer de dooier(s) net op het einde krachtig door de rijstpap, zodat er geen stolling plaatsvindt.
Kortkorrelige rijst (ongeveer even breed als lang) wordt plakkerig als je 'm kookt. Mediumkorrelige rijst (ongeveer 2 keer zo lang als breed) krijgt een zachte textuur na het koken. Langkorrelige rijst (3 à 4 keer zo lang als breed) wordt dan weer luchtig en een tikkeltje droger.
Rijst is een graansoort en bestaat net als brood uit een witte en een volkoren variant. Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
Dessertrijst of paprijst of puddingrijst is een rondkorrelige rijst die na het koken zacht en plakkerig wordt. Deze rijst wordt gebruikt voor het bereiden van rijstpudding, rijstevlaai en rijstepap. Maak er eens deze Rijstpudding met sinaasappelmarmelade mee.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
Welke rijst je hebt gekozen: basmati is bijvoorbeeld droger dan pandanrijst. Wil je plakkerige rijst of juist niet? Vraagt het gerecht om plakkerige rijst, dan doe je er goed aan om de rijst juist níet af te spoelen.
De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen.
Om dit wat te vermijden kan je de rijstpap iets minder lang laten inkoken, als je proeft en de korrels zijn zacht, dan mag je het vuur uitzetten en niet wachten tot de rijstpap de dikte heeft die je wil. Dan is hij wel veel slapper in warme toestand, maar ook minder vast als hij afgekoeld is.
Bewaartip voor dit product
Zet het product na gebruik altijd snel terug in de koelkast. Hierdoor blijft het langer goed. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels.
Eigenschappen van dessertrijst
Onze dessertrijst behoort tot de soort »Arborio« en is ideaal voor rijstepap zoals grootmoeder die maakte. Strikt genomen is de biologische Arborio zelfs een risottorijstsoort. Door zijn lichtzoete smaak is hij echter veel lekkerder in zoete gerechten zoals rijstepap.
Gebroken rijst is, zoals de naam het al verklapt, gebroken met als doel dat het sneller gaar kookt. Hierdoor geven ze sneller zetmeel af waardoor de rijst niet droog kookt.
Pandanrijst – ook wel Jasmijnrijst – is afkomstig uit Thailand. De rijst heeft een lange korrel, bloemig aroma en nootachtige smaak, oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad. Een Thaise groene curry of andere Aziatisch gerechten zijn heerlijk met pandanrijst.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Omdat de korrel fijner is, is basmati net iets sneller gaar dan witte rijst. De smaak is iets aromatischer maar de voedingswaarde is vergelijkbaar met die van witte rijst. Er bestaat ook volkoren basmatirijst. Dat is basmati waarbij het vliesje niet verwijderd is, waardoor de rijst veel meer vezels bevat.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
De meestgebruikte kleefrijst is de zoete, bruine kleefrijst. Ook de Thaise zwarte rijst is een goede kleefrijst. Lange rijst: Is zacht en plakt niet. Deze soort rijst heeft het meeste water van alle soorten rijst nodig en ook de langste kooktijd.
Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem. Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst. De darmen van je kind wennen zo rustig aan vezels in de voeding.
Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
Het is een witte rijst die gekookt is met aromatische pandanbladeren. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Pandanrijst wordt vaak gebruikt in de Chinese, Indonesische en Thaise keuken. Het smaakt perfect bij een groene of rode curry.
Basmati wordt dan ook letterlijk vertaald in 'geurig'. Het lijkt daarmee wel een beetje op jasmijnrijst of pandanrijst Het is ook doorgaans wat minder vochtig en plakkerig dan bijvoorbeeld jasmijnrijst. Die luchtigheid en lichte consistentie maken het de ideale rijst voor bij Indiase curry's en Midden-Oosterse pilavs.
Wil je de rijst weer plakkerig krijgen dan moet je er dus voor zorgen dat je weer zetmeel aan het kookproces toevoegd. Dit doe je door in een pan met water bloem toe te voegen en dit even goed te kloppen. Doe je rijst in het water en laat dit even in koken totdat je een papje krijgt.