1.6.2 Rechtsbronnen van ongeschreven rechtsregels De rechtsbronnen van ongeschreven rechtsregels zijn de gewoonte en de jurisprudentie. Gewoonten zijn in sommige gevallen ongeschreven rechtsregels. Dit is bijvoorbeeld zo als de gewoonte echt ingeburgerd is en door veel mensen als objectief recht ervaren wordt.
Wat is ongeschreven recht? Recht dat niet door de wetgever en de rechter in het leven is geroepen, maar wel algemeen als geldend recht wordt erkend. Ongeschreven recht bestaat uit: gewoonterecht + rechtsbeginselen. Ongeschreven wetten zijn gebaseerd op normen, waarden en gewoonten.
In het Nederlandse recht zijn rechtsbron: 1 de wet; 2 de jurisprudentie (de rechtspraak); 3 de gewoonte; 4 verdragen en sommige besluiten van volkenrechtelijke organisaties. Niet al het geldende recht staat dus in de wet.
Jurisprudentie is een rechtsbron die niet in de wet is terug te vinden en behoort tot de ongeschreven rechtsbronnen. Een rechter gaat na wat rechters eerder in eenzelfde soort zaak besloten hebben. Een eerdere rechterlijke uitspraak kan op die manier als voorbeeld dienen.
In tegenstelling tot de formele rechtsbronnen bevatten de materiële rechtsbronnen geen echte rechtsregels. Enkele voorbeelden van materiële rechtsbronnen zijn de goede trouw, de billijkheid, de redelijkheid.
In het materieel recht wordt bepaald hoe (rechts)personen zich naar elkaar toe moeten gedragen in hun onderlinge verkeer. Tegenover het materieel recht staat het formeel recht, ofwel procesrecht. Formeel recht betreft de wijze waarop materieel recht wordt gehandhaafd.
Artikel 38 van het Statuut van het Internationaal Gerechtshof noemt de belangrijkste rechtsbronnen: internationale verdragen,internationale gewoonte en. door beschaafde naties erkende algemene rechtsbeginselen.
En wat is geen rechtsbron verdragen; de wetten of geschreven rechtsregels; (rechtsspraak) jurisprudentie gewoonterecht of gewoonte (ongeschreven rechtsregels); rechtsleer of doctrine; Geen rechtsbron: verkeersboete, mediamarkt contract en huurovereenkomst en abitrage( gebruik maken van verschillende prijsverschillen ...
Ongeschreven regels zijn door de jaren heen door iedereen overgenomen, zonder dat iemand ze echt heeft bedacht of heeft opgeschreven. Het zijn gewoontes die je uitvoert zonder dat iemand het zegt.
Ongeschreven regels zijn sociale regels: ze staan voor wat we in uiteenlopende situaties en omstandigheden normaal vinden. Voorbeelden van ongeschreven regels zijn: Je warme maaltijd eet je met bestek. In de rij bij de kassa dring je niet voor.
Een rechtsbron wordt in de rechtswetenschap gebruikt voor de bron waaruit het geldend recht gekend kan worden. In de continentale traditie geldt de wet als belangrijkste rechtsbron. In de anglosaksische traditie is juist de casuïstiek de belangrijkste rechtsbron.
Rechtsbronnen zijn bronnen waarin juridische teksten of wetten gevonden kunnen worden. Voor het privaatrecht zijn dit bijvoorbeeld wetten zoals het BW, de faillissementswet, auteurswet waarin dus wetten staan, uitspraken van rechters, Europese richtlijnen en verdragen etc.
De belangrijke verschillen tussen de wet en de jurisprudentie als rechtsbronnen zijn: 1 Jurisprudentie wordt niet van overheidswegen bekend gemaakt, wetten wel; 2 De rechter is formeel niet bevoegd verklaard om rechtsregels vast te stellen, de verschillende wetgevers zijn dit wel.
Het Nederlands recht kent vier zogeheten rechtsbronnen: de wet, de gewoonte, het verdrag.
Geschreven bron: bronnen waar de klemtoon ligt op geschreven tekst.Ongeschreven bron: bronnen die vooral niet-schriftelijk van aard zijn, zoals objecten, mondelinge getuigenissen, afbeeldingen etc.
-Ongeschreven regels: staan niet op papier, maar zijn wel algemeen bekend.-Geschreven regels: wel opgeschreven, in de vorm van een wet, gelden voor alle burgers. Het doel van de wetten; handhaving van de orde + oplossen van conflicten.
Een voorbeeld van een geschreven primaire bron is een dagboek, maar ook labjournaals en bepaald archiefmateriaal vallen in deze categorie. Een voorbeeld van een ongeschreven primaire bron is bijvoorbeeld een vuistbijl.
Norm = Een geschreven of ongeschreven gedragsregel.
Allereerst zijn er ongeschreven bronnen. Dit zijn voorwerpen uit het verleden zoals wapens, schilderijen, foto's, beelden enzovoort. Dit type bron maakt dus niet gebruik van tekst en zijn dus overblijfselen uit het verleden die terug zijn de vinden in het heden.
De rechter moet zich, net als iedereen, houden aan het Nederlandse recht. Veel recht staat in wetten, maar er zijn ook andere bronnen. Dat zijn de jurisprudentie (het geheel van uitspraken), gewoonten en gebruiken en internationale verdragen.
Er zijn binnen de rechtspraak verschillende rechtsgebieden, zoals strafrecht, civiel recht, bestuursrecht, en familie- en jeugdrecht.
De rechtspraak is opgedeeld in 3 rechtsgebieden: civiel recht, strafrecht en bestuursrecht.
Het primaire recht, ook wel primaire rechtsbron of oorsprongsrecht genoemd, is voor de Europese Unie (EU) de hoogste vorm van recht in de Europese juridische rangorde. Het omvat hoofdzakelijk de oprichtingsverdragen van de Europese Unie.
Er zijn diverse bronnen van internationaal recht: internationale verdragen, internationale gewoonte, de door de beschaafde naties erkende algemene rechtsbeginselen, de opvattingen van de meest bevoegde schrijvers der verschillende naties en besluiten van internationale organisaties.
Een belangrijk kenmerk van de wet als rechtsbron is dat de rechtsregels die in wetgeving zijn opgeschreven, behoren tot het geschreven recht.