Wat is normale poep? Poep bestaat uit restjes van voedsel die het lichaam niet heeft gebruikt, darmbacteriën en water. Poep heeft meestal een bruine kleur. Door dat wat je eet, kan poep een andere kleur krijgen, bijvoorbeeld als je bietjes of spinazie eet.
Het grootste deel van de ontlasting bestaat uit onverteerde voedselresten, bacteriën, afvalstoffen, galkleurstoffen, oude darmcellen, water en slijm. Daarnaast zijn er nog allemaal andere stoffen die in de ontlasting voorkomen die we kunnen meten. Al deze waardes geven informatie over iemands gezondheidstoestand.
Alles wat je niet nodig hebt, gaat van je dunne darm naar je dikke darm. Zo ontstaat poep. Je poep is dus eigenlijk het afval dat overblijft nadat de dunne darm alle voedingsstoffen eruit heeft gehaald. Doordat je dikke darm krampbewegingen maakt, wordt je poep in de richting van je endeldarm geduwd.
Poep bestaat voor 66-80% uit water (bij diarree natuurlijk wat meer). Verder zitten er onverteerde voedselresten, bacteriën en dode bloedcellen in.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
We poepen bijna 4.000 kilo in ons leven
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond.Dit is een rioleringsbuis.Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
Normaal heeft je poep een bruine chocolade-/pindakaasachtige kleur. Deze bruine kleur ontstaat door omzetting van bilirubine in de dunne darm. Bilirubine is een afbraakproduct van hemoglobine, het stofje dat rode bloedcellen hun kleur geeft.
Wat is ontlastingsonderzoek? Ontlasting bevat bacteriën en parasieten die in sommige gevallen ziekmakend kunnen zijn. Ook kan er sprake zijn van andere afwijkingen die bij u klachten veroorzaken. Door ontlastingsonderzoek weten u en uw huisarts waar u aan toe bent en wat de beste behandeling is om in gang te zetten.
grijze stoelgang
Grijze ontlasting duidt meestal op een verstopping van de galwegen. Het kan ook een gevolg zijn van een verstoorde vertering van vetten.
Er regelmaat zit in je ontlastingspatroon. Ga je minder dan 3 keer per week naar het toilet, dan heb je last van verstopping.Ga je daarentegen vaker dan 3 keer per dag, dan heb je last van diarree. De consistentie van je ontlasting is niet te hard en niet te zacht.
'Ja, poep hoort een bepaalde walging op te roepen. Deze vieze geur ontstaat doordat het afvalstoffen bevat. Dit zijn soms zelfs ziekteverwekkers die je lichaam naar buiten heeft gewerkt', legt ze uit. 'In principe stinkt het dus altijd, maar we zien wel dat de geur kan verschillen.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Omdat ontlasting uit het lichaam komt, zit het ook vol met alle infectieziekten en bacteriën die we in ons lichaam hebben zitten. E. coli, enterococcen, diarreeparasieten en andere ziektekiemen – waarvan de gevolgen variëren van vervelend tot dodelijk – worden verspreid door uitwerpselen.
Van alle fysieke genoegens is regelmatig en makkelijk kunnen poepen er eentje. Hoe vaak je dat doet, verschilt per mens. Maar volgens wetenschappers kun je het 't best in ieder geval in de ochtend doen, daar is het darmstelsel op ingesteld.
Als de klachten van verstopping langer dan twee weken aanhouden is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Neem altijd contact met de huisarts op als je naast verstopping ook bloed bij de ontlasting hebt of als je hoge koorts hebt.
Toch is het ophouden van ontlasting niet gevaarlijk, zegt maag-, darm- en leverarts Marc Benninga tegen Editie NL. "Ik heb een patiënt gehad die een jaar niet had gepoept. Het gevolg is dat je een slechte eetlust kunt krijgen of onaangenaam gaat ruiken, maar het is niet schadelijk."
Een sterke geur van de ontlasting duidt op een aandoening. Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode darmbacteriën. In principe stinkt de ontlasting niet.
Als je regelmatig meer dan 3 keer per dag poept, is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Er zijn veel verschillende factoren die onze stoelgang beïnvloeden, waaronder ons dieet, en er bestaat niet zo iets als een optimale frequentie: ieders stoelgang is nu eenmaal anders.
Een vuistregel is dat het gezond is als er vaste regelmaat in je stoelgang zit en dat je ontlasting er normaal uitziet (een vaste, stevige vorm en bruin van kleur). Als je minder dan drie keer in de week poept, is de kans wel groot dat je met verstopping te maken hebt.