Makers van muziek doen er in de regel goed aan zich als auteursrechthebbende te registreren bij Buma/Stemra. Inschrijven bij collectieve rechtenorganisatie BUMA STEMRA (auteursrechten) als componist, tekstschrijver of muziekuitgeverij. Betaald worden door de Buma/Stemra (als artiest, componist of muziekuitgever).
Op de meeste hedendaagse muziek rusten auteursrechten. Auteursrechten vervallen zeventig jaar na het overlijden van de maker. Op internet is vaak te achterhalen wie de makers zijn van een muziekwerk. Tevens kan je gebruik maken van de titelcatalogus op de website van Buma/Stemra.
Muziekrechten zijn een verschijningsvorm van intellectuele eigendomsrechten. Muziekrechten worden beschreven in de Auteurswet en de Wet naburige rechten. Zoals rechten van een componist, tekstdichter, uitvoerend muzikant en audioproducent.
De term rechtenvrije muziek betekent hier dan ook: muziek waarvan de rechthebbende toestemming geeft aan iemand om de muziek te gebruiken, zonder dat hiervoor extra betaald moet worden. In dit geval wordt er dus net als met andere muziek een licentie (gebruiksrecht) verkregen, maar kleven hier minder voorwaarden aan.
Een auteursrecht geeft de eigenaar het exclusieve recht op een bepaald werk voor een beperkte duur. Wil een werk "auteursrechtelijk beschermd" zijn, dan moet het origineel zijn en in materiële vorm zijn vastgelegd, zoals een geluidsopname die is opgenomen op een CD of een literair werk dat is afgedrukt op papier.
Om auteursrecht te verkrijgen hoeft u niets te doen, dit geldt automatisch als u een werk maakt. U hoeft niets aan te vragen, te deponeren of te registreren. In de praktijk kan het echter voorkomen dat anderen claimen de auteur van uw werk te zijn en het auteursrecht erop te bezitten.
Het is toegestaan om gratis en zonder toestemming van de maker, een fragmentje van muziek, van een mondelingen voordracht of ander geluid over te nemen bij wijze van citaat. Hoe groot dat fragment mag zijn, hangt af van het doel van het citaat. Er is geen harde grens zoals 10 of 30 seconden.
Achtergrondmuziek op een website: Deze licentie is voor website eigenaars die achtergrondmuziek (dus waarbij muziek slechts een ondersteunende rol speelt) op hun site hebben staan of willen gaan plaatsen. Het tarief is momenteel € 230 (ex btw) per jaar per website.
Hoe muziek je perceptie beïnvloedt
Tijd: we bewegen letterlijk sneller bij luide, snelle muziek. Door het draaien van langzamere muziek blijven consumenten tot wel 15% langer. Kwaliteit / luxe: complexere muziek, zoals klassiek of jazz, roept een gevoel van luxe op waardoor de kwaliteitsbeleving tot 21% hoger wordt.
Het auteursrecht op een werk eindigt 70 jaar na de dood van de maker, te rekenen vanaf de eerste januari, volgende op het jaar waarin de maker is overleden. Dat verklaart waarom zoveel klassieke muziek vrij is van auteursrecht. Het is immers al veel langer dan 70 jaar geleden dat Mozart en Bach zijn overleden.
Het auteursrecht beschermt een originele, creatieve, niet gejatte compositie en tekst van een muziekwerk tot zo'n 70 jaar na de dood van de maker. Je kan hierbij dus bijvoorbeeld denken aan de melodie en de lyrics van een liedje.
Sommige artiesten zien de verkoop van hun rechten als een buitenkans, of als een manier om hun nalatenschap alvast goed te regelen. Verder wordt in de VS minder belasting geheven over de verkoop van muziekrechten dan over de inkomsten uit royalty's.
Wanneer muziekwerken in het openbaar worden uitgevoerd, of op televisie of radio worden uitgezonden of vertoond dan ontvangen zowel de auteur als de uitgeverij hiervoor een vergoeding van Buma. Die vergoeding noemen we royalties.
Conclusie kosten Buma Stemra
Muziek is een auteursrechtelijk beschermd werk. Hierdoor geldt in beginsel dat voor elke openbaarmaking van muziek buiten de privésfeer kosten betaald moeten worden aan Buma/Stemra.
Auteursrecht Inbreuk
We staan geen content toe die inbreuk maakt op het auteursrecht. Het gebruik van auteursrechtelijk beschermde content van anderen zonder de juiste toestemming of juridisch geldige reden kan leiden tot een overtreding van het beleid van TikTok.
Er staan miljarden filmpjes op YouTube. Maar je mag niet zomaar alles uploaden. YouTube heeft strenge regels: je mag geen haat zaaien of seksueel getinte video's online zetten bijvoorbeeld. Die filmpjes worden verwijderd door speciale controleteams van YouTube.
Gebruik geen muziek van andere mensen voor je filmpjes, tenzij je daarvoor toestemming hebt verkregen. Vaak moet je hiervan het bewijs uploaden. YouTube biedt zelf overigens kosteloos rechten vrije muziek aan via Audio Library.
Voorbeelden van Online DJ Music Stores zijn: Beatport, DJTunes, Juno Download, whatpeopleplay, Traxsource, WASABEAT, Bleep en specialistische websites zoals Hardtunes.
Hoeveel auteursrechten opleveren, ligt eraan waar je muziek gespeeld wordt. Stel dat een nummer wordt gedraaid op 3FM, dan krijg je 0,045 euro per seconde. Bij een liedje van drie minuten, 180 seconden dus, is dat 8,18 euro. Bij Radio 538 krijg je 0,074 euro per seconden.
Antwoord: “De Sena is een officiële instantie waar u helaas niet omheen kunt. Deze organisatie incasseert vergoedingen voor het ten gehore brengen van muziek in bedrijven. Ondernemers zijn verplicht het formulier in te vullen en te retourneren.”
Gebruikt u muziek in uw onderneming? Bijvoorbeeld als achtergrondmuziek in uw winkel of op uw website. Dan moet u toestemming hebben van de makers. Dit is een licentie.
Sommige inbreuken, zoals het beroeps- of bedrijfsmatig handelen in illegale cd's, worden als misdrijf beschouwd, met een geldboete van maximaal € 45.378 en een gevangenisstraf van hoogstens vier jaar.
Een YouTube-video-intro mag niet langer dan 5 seconden duren als je niet wilt dat kijkers afhaken. Bij intro's die langer duren dan 25 seconden, haakt 50% van de kijkers af.
Naast Buma/Stemra is er in Nederland ook een organisatie die zich bezig houdt met de belangenbehartiging van de uitvoerende artiesten. Anders dan Buma/Stemra houdt deze organisatie, genaamd Sena, zich bezig met de exploitatie van naburige rechten. Deze rechten hangen nauw samen met het auteursrecht.