U heeft als getuige recht op vergoeding van gemaakte kosten. Het gaat dan om de kosten die u maakt om voor de rechter te verschijnen. Bijvoorbeeld reiskosten en gemiste inkomsten. De rechtbank stelt de hoogte van de vergoeding na afloop van het verhoor vast.
Als verdachte heb je een algeheel zwijgrecht. Dat betekent dat je bij elke vraag – ongeacht de aard ervan – mag zwijgen. Als getuige ben je echter verplicht de waarheid te verklaren en moet je in beginsel alle vragen beantwoorden.
Omdat je getuige bent of deskundige. Want dan móet je de waarheid spreken. Als je onder ede staat en liegt dan pleeg je meineed. Meestal krijg je daarvoor een gevangenisstraf opgelegd van 3 maanden (bron: oriëntatiepunten straftoemeting).
U hebt het recht u vrij om voorafgaande aan het verhoor als getuige een advocaat te raadplegen. Uw verklaring wordt door de politie uitgetypt en voorgelezen. Als u het eens bent met de inhoud van de verklaring is het de bedoeling dat u onder uw verklaring een handtekening zet.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan een getuige zijn verklaring niet intrekken of uit het dossier laten halen. 2. U moet weten dat naar aanleiding van uw verklaring iemand mogelijk wordt veroordeeld. Het is mogelijk dat u dit mogelijk niet wilt.
Als er een strafbaar feit is gepleegd, kan de politie een onderzoek doen. Zij gaat op zoek naar bewijsmateriaal. Verklaringen van mensen die iets hebben gezien of gehoord, kunnen waardevol zijn. Deze mensen noemen we getuigen.
Het oproepen van een getuige moet geschieden via een dagvaarding of aangetekende brief waarin staat wanneer de getuige dient te verschijnen. De basisregel is dat wie wordt opgeroepen om te getuigen ook daadwerkelijk dient te verschijnen bij de rechtbank. Zonder geldige reden wegblijven is niet toegestaan.
De getuigen a decharge leggen meestal een ontlastende, bevrijdende verklaring af. Dit houdt in dat zij in de regel een voor de verdachte gunstige verklaring afleggen. U kunt als getuige de rechter verzoeken om de behandeling van de zitting achter 'gesloten deuren' te laten plaatsvinden.
Hoe verloopt een getuigenverhoor? De rechter-commissaris zal beginnen met de identiteit vast te stellen, waarna de eed wordt afgelegd. Je kan kiezen voor de belofte of te zweren voor God dat je de waarheid zal spreken. Daarna staat de getuige onder ede.
Op het in artikel 292 Sv opgenomen uitgangspunt dat de voor- zitter de getuige ondervraagt (lid 1) en daarna de officier van justitie (lid 2) of de verdachte (lid 3) in de gelegen- heid stelt vragen aan de getuige te stellen, maakt lid 4 een belangrijke uitzondering.
Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.
Liegen tijdens het verhoor bij de politie is niet strafbaar. Wel is het zo dat, wanneer later blijkt dat u tijdens het verhoor bij de politie hebt gelogen, uw verklaring als zelfstandig bewijsmiddel tegen u kan worden gebruikt. Dit heet ook wel een 'kennelijk leugenachtige verklaring'.
Het Team Bijzondere Getuigen (TBG) verzamelt informatie over ernstige misdrijven. Haar belangrijkste bronnen zijn speciale getuigen: personen die (al dan niet anoniem) informatie verstrekken aan de politie. Met behulp van de ingewonnen informatie kunnen ernstige misdrijven worden opgelost.
Wat is verschoningsrecht? Het recht dat een getuige op grond van zijn familierelatie met de verdachte of op grond van zijn beroep heeft om vragen van de rechter onbeantwoord te laten. Een getuige mag zich ook verschonen van het geven van een antwoord als hij zichzelf daardoor zou belasten.
U riskeert voor meineed in burgerlijke zaken een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een geldboete van 26 tot 10.000 euro (nog te vermenigvuldigen met de opdeciemen). U riskeert tevens een ontzetting uit bepaalde rechten.
Wanneer moet je je getuigen vragen? Uiterlijk twee weken voor de huwelijksdatum moeten jullie getuigen bekend zijn bij de gemeente waarin jullie trouwen. Genoeg tijd dus om deze keuze te maken!
Je kunt je melden als getuige bij de politie
Je kunt anoniem melding doen of aangifte doen bij de politie.
Een getuige is iemand die een bepaald feit heeft gezien of meegemaakt. Bij het opmaken van een akte, zoals een huwelijk of testament, moeten getuigen aanwezig zijn.
Het gebruik van anonieme getuigen is in het Nederlandse strafprocesrecht met strenge waarborgen omgeven. De Nederlandse wet biedt de mogelijkheid voor anonieme getuigen op grond van de artikel(en) 149b Sv jo 187d lid 1 onder a Sv.
Voor het Hof van Assisen, dat uitspraak doet over de zwaarste misdaden, roepen het openbaar ministerie of de verdediging altijd getuigen op. Zij antwoorden mondeling. De zittingen zijn openbaar, behalve in uitzonderlijke gevallen.
De rechter kan ook aan de eiser of de gedaagde vragen met extra bewijs te komen. De partijen kunnen bewijs schriftelijk leveren door stukken te overhandigen, getuigen te laten horen of een deskundige in te schakelen. Zowel in civiele als kantonzaken kunnen partijen ook als de procedure al loopt, kiezen voor mediation.
De rechtbanktraining heeft als doel kennis te bieden over de rol van een deskundige en getuige in strafzaken en de benadering van expertise binnen dat kader. In een rechtbanksimulatie ervaren en oefenen deelnemers hoe het is om als getuige of deskundige op te treden in een strafzaak.
U kunt uw klacht indienen bij de politie met het digitale klachtformulier. U kunt uw klacht ook schriftelijk of mondeling doorgeven. U moet uw klacht indienen binnen 1 jaar na de gebeurtenis waarover u wilt klagen.
Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd. U krijgt een oproep voor een strafzitting. Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.