Provincies in Nederland. Nederland telt twaalf provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. Elke provincie heeft een eigen hoofdstad.
Sinds de vierde staatshervorming zijn er tien provincies.
Nederland is ingedeeld in twaalf provincies (en enkele openbare lichamen die direct onder de rijksoverheid vallen, de BES-eilanden). De provincies vormen de bestuurslaag tussen het rijk en de gemeenten.
Provincie Utrecht: de kleinste provincie van Nederland, maar vol prachtige kastelen, bijzondere natuur en de gezellige hoofdstad Utrecht.
Zuid-Holland is de rijkste provincie van Nederland. De Zuid-Hollanders hebben een bijna even grote omzet als Oman: 178 miljard dollar. Waar deze golfstaat geld verdient met olie, wordt het grootste deel van de Zuid-Hollandse omzet in de Rotterdamse haven verdiend.
Ze ontstond op 1 januari 1995 toen de voormalige provincie Brabant werd opgesplitst in 2 nieuwe provincies: Vlaams- en Waals-Brabant. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behoort sindsdien tot geen enkele provincie meer[1].
De Donbas, waar nu fel wordt gevochten tussen Oekraïense en Russische troepen, heeft dan ook een stevige link met ons land. Die gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw, toen de Donbas ook wel eens "de tiende provincie van België" werd genoemd.
Gelderland is qua landoppervlakte de grootste provincie van Nederland, net iets groter dan Noord-Brabant.
Noord-Brabant verkozen tot mooiste provincie van Nederland - Meierijstad.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
De provincie meet 3403 km² en het aantal inwoners is 3.673.893 (januari 2019), waarmee Zuid-Holland de dichtstbevolkte én bevolkingsrijkste provincie van Nederland is. Aangrenzende provincies zijn Zeeland in het zuiden, Noord-Brabant in het zuidoosten en Gelderland en Utrecht in het oosten.
Gemeenschappen en gewesten
De Walen wilden liever een eigen economische regels. Daarom kwamen er gewesten. De gewesten gaan over zaken die te maken hebben met grond: milieu, ruimtelijke ordening, wonen, mobiliteit, infrastructuur, economie en werkgelegenheid. Er is een Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Er zijn in België tien steden met meer dan 100.000 inwoners. Antwerpen blijft de grootste met meer dan 524.000 inwoners, gevolgd door Gent (261.000) en Charleroi (201.939).
Mechelen is een stad in de provincie Antwerpen en behoort tot het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. Mechelen behoort tot de politiezone Mechelen-Willebroek en de brandweerzone Rivierenland .
België telt 581 gemeenten. De 300 Vlaamse steden en gemeenten zijn verdeeld over vijf provincies, met name Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.