Het is in Nederland gebruikelijk om een standleiding in een woning uit te voeren in een diameter van 110 mm.
Standleidingen zijn in feite de belangrijkste leidingen van een riolering. Het doel van een standleiding is het waarborgen van voldoende beluchting en ontluchting van een binnenriolering. In een flatgebouw voert de standleiding het vuile water van de bewoners per verdieping af.
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
De standleiding loopt van het laagste punt van een gebouw tot het hoogste punt (verticaal van de kruipruimte tot boven het dak). Alle liggende rioleringsleidingen (verzamelleidingen en aansluitleidingen) hebben een verbinding met de standleiding. Standleidingen worden meestal weggewerkt, bv. in muren.
Uw standleidingen zijn zo'n 30-40 jaar oud. De tijd begint te dringen en uw leidingen bereiken de pensioengerechtigde leeftijd. De meeste oude leidingen zijn gemaakt van gietijzer.
Het vervangen van een standleiding kost al gauw tussen de 5000 en 10.000 euro. Dit komt grotendeels door de kosten van het openbreken en herstellen van tegel- en stucwerk. Een grote ingreep als dit kan dus het beste worden gedaan als het echt nodig is.
De diameter van de PVC beluchter moet dezelfde diameter hebben als de diameter van de PVC afvoerbuis. Plaats dus geen 50 mm beluchter op een 110 mm PVC buis. Het is belangrijk om de PVC beluchter verticaal te plaatsen. U bevestigt de PVC beluchter met hard PVC lijm.
Een standpijp is een opzetstuk met een kraan. Deze wordt aangesloten op een hydrant of op een brandkraan. Op die manier kan je water gebruiken van het leidingnet. Meestal wordt een standpijp aangesloten op een ondergrondse hydrant en heb je een staand type standpijp nodig.
De diameter van het ontluchtingskanaal en van de dakdoorvoer is ongeveer een 70mm. Voor standleidingen waar veel leidingen op toekomen voorziet men dezelfde diameter als de standleiding diameter 110.
Als de rioleringen volzitten of overstromen wordt alle lucht uit de riolering getrokken. Die lucht is wel nodig om het water af te voeren, dus ontsnapt ze maar via de andere aangesloten rioleringen. Ook dat kan dus de oorzaak zijn van een borrelende of pruttelende afvoer.
Het is in Nederland gebruikelijk om een standleiding in een woning uit te voeren in een diameter van 110 mm.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Voor een afvoer van (vervuild gebruikt) water wordt een PVC buis gebruikt, ook wel een rioolbuis genoemd. De PVC buis is opgebouwd uit 3 lagen en is gemaakt van PVC materiaal.
Daarom stelt NTR 3216 eisen aan de maximum lengte en het maximale aantal bochten. Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
Als we spreken over relinen, hebben we het over renovatie van de standleiding van een gebouw. De verticale rioolleiding waar al het afvalwater op uitkomt. De basis van het riool van uw gebouw. Het relinen van de standleiding is uitermate geschikt als alternatief voor het vervangen van standleidingen.
Een gresbuis vervangen is nodig als je regelmatig met verstoppingen te maken hebt of als je last hebt van geurhinder. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door haarscheurtjes in het gres of in de koppelingen. Je kunt er gres voor terugleggen, maar er wordt ook vaak gekozen om de gres buizen te vervangen door pvc.
Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd.
Het is echter wel belangrijk dat je de beluchter van de afvoer op een bereikbare plaats laat installeren. Soms is het namelijk noodzakelijk om de rioolbeluchter te reinigen. Verder is het belangrijk dat de afvoerbeluchter dezelfde diameter heeft als de buis waarop deze wordt geplaatst.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
Plaats de standpijp op de brandkraanmond en draai in tegenwijzerzin . De bajonet van het voetstuk zal dan naar beneden draaien. Vervolgens draai je de standpijp in wijzerzin . Op deze manier draait de bajonet naar boven en draai je de standpijp vast op de brandkraanmond.
Liggende leiding die toestelleidingen verbindt met een standleiding en/of waarop toestelleidingen, andere verzamelleidingen en standleidingen zijn aangesloten, en/of die onder de begane grond vloer het huishoudelijk afvalwater en/of hemelwater ontvangt en op de buitenriolering loost.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Water heeft lucht nodig om af te voeren en deze lucht wordt onttrokken aan de beluchting van het rioolstelsel. De beluchter van het riool kan verstopt raken, waardoor de vieze lucht zich door een wasbak of wasmachine-aansluiting verspreid.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.