Semi-open waaiers: geschikt voor een grotere capaciteit en opvoerhoogte. Beste optie als je vuil water naar een filter wilt transporteren. Gesloten waaiers: hebben de krachtigste opvoerhoogte (ideaal voor fonteinen), maar zijn enkel geschikt voor proper water.
De capaciteit van een standaard filterpomp kun je berekenen door de inhoud van de vijver (in liters) te delen door 2. Stel dat je bijvoorbeeld een vijver hebt met een inhoud van 5000 liter water, dan zul je normaal gesproken een pomp nodig hebben met een minimale capaciteit van 2500 liter per uur.
Wil je een fontein of waterornament in de vijver? Dan heb je een fonteinpomp nodig. Deze pomp zorgt ervoor dat het water omhoog spuit. Op welke manier het water omhoog spuit bepaal je door gebruik te maken van verschillende spuitkoppen.
Een drukfilter wordt vaak niet geleverd met een pomp. Je hebt een extra vijverpomp nodig om voor een juiste toestroom en druk van vijverwater naar je drukfilter te zorgen. Zorg ervoor dat de vijverpomp de juiste capaciteit heeft.
De hoogte van de waterval is van belang voor de opvoerhoogte (druk) die de pomp moet kunnen leveren. Voorbeeld: Bij een waterval met een breedte van 30 cm, en hoogteverschil van 150 cm boven de waterspiegel is een pomp nodig die minimaal 3000 liter water geeft bij een opvoerhoogte van 1,5 meter.
Neem de breedte van de waterval, gerekend in centimeters, en vermenigvuldig dit met 70 (rustige waterval) tot 100 liter per uur. Bij het kiezen van een watervalpomp kijk je vooral naar de capaciteit van de pomp die overblijft nadat er diverse weerstanden vanaf zijn gehaald.
Een fonteinpomp pompt water uit je vijver op en spuit dat met een enorme kracht in een leiding waarop een sproeikop bevestigd is. Door deze kracht en de fontein krijg je een prachtige waterbeleving in je vijver. Ook kan een kleine fonteinpomp gebruikt worden om water omhoog te pompen in een waterornament in de tuin.
Zit het water op een diepte van 0 tot 9 meter? Dan raden wij u direct een beregeningspomp of hydrofoorpomp aan. Zit het water dieper dan 9 meter, dan blijft er enkel een bronpomp over. Bronpompen worden wél in het water geplaatst en kunnen het water vanuit tientallen meters diepte omhoog pompen.
Heel veel verschillende soorten vijverfilters. Voor siervijvers zijn er twee veelgebruikte filters, met ieder eigen voordelen en nadelen. In praktijk is een drukfilter makkelijker in gebruik, maar een doorstroomfilter is wat beter geschikt voor grotere vijvers.
Bij een doorstroomfilter stroomt het water wat uit het filter komt onder vrijverval in de vijver. Bij een drukfilter kan het water gebruikt worden om beeklopen en watervallen te voeden omdat het water uit het filter voldoende druk heeft om een hoogteverschil te overbruggen.
De basis van een waterornament bestaat uit een waterkuip, afdekrooster of afdekplaat, een specifieke pomp voor een waterornament, een passende vijverslang en natuurlijk diversen slangklemmen om het geheel aan elkaar te krijgen. Dergelijke artikelen vormen de basis om een waterornament zelf te kunnen maken.
In de natuur komen fonteinen voor op plaatsen waar water met grote kracht door een nauwe opening wordt geperst. Als het water van onder de grond komt, is de fontein tevens een bron en spreekt men van een bronfontein (lat. fontana aqua).
Minivijver met natuurlijk evenwicht inrichten
Heb je voldoende planten en niet teveel vissen dan is een filter echt overbodig in dit type vijver. Maar zorg wel voor enige beweging en daardoor vers zuurstof in het water door een kleine vijverpomp te gebruiken.
De maximale opvoerhoogte is in feite de maximale druk die een pomp kan leveren.
Als vuistregel geldt, dat een vijverpomp 25-50% van het vijverwater per uur moet kunnen verpompen. Voor een vijver van 10.000 liter betekent dit, dat pompen met een capaciteit van 2.500 tot 5.000 liter geschikt zijn.
Voordelen drukfilter
Met drukfilters heb je weinig onderhoud, spoelen gaat eenvoudig. Drukfilters zijn aan te raden wanneer je met één vijverpomp naast het filter ook nog een fontein, waterval of beekloop wil aansturen.
Als u de vijverfilter één keer in het jaar schoonmaakt, blijft het filter optimaal werken en kunt u blijven genieten van een gezonde en heldere vijver. Na de herfst is het beste moment om de vijverfilter schoon te maken omdat in deze tijd het meeste vuil in de vijver belandt.
Een doorstroomfilter wordt aan de rand van de vijver boven het waterniveau geplaatst. De vijverpomp die in het water ligt verplaatst het water naar het doorstroomfilter. Het water stroomt door het filter en daarna terug de vijver in. De uitgang van het filter moet dus hoger dan de vijver(rand) geplaatst worden.
De Gardena 6000/5 Inox Auto is volgens ons de beste waterpomp voor particulier gebruik. Je kan het meteen ook gebruiken als beste bronpomp zodat je een was kan draaien met water uit de regenput. De beste waterpomp heeft dan ook een pompcapaciteit van 6.100 l/u en een werkdruk van 4,7 bar.
Tot 10 meter diepte mag je zelf een put slaan. Ga je dieper dan moet je een speciallist inschakelen. Je kunt een gat maken met een boor of met een waterlans. Vraag wel aan het Waterschap of je een vergunning nodig is of dat er alleen een meld plicht is.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Vijver fonteinen zijn niet alleen mooi om naar te kijken en te luisteren. Ze bieden voordelen aan het water zelf. Fonteinen bewegen het water en zorgen voor wat beluchting. Hun spray kan drijvende rommel verplaatsen en de groei van wateronkruid verhinderen.
De gemiddelde levensduur gaat hier namelijk over de tien jaar heen. Pompen ouder dan 15 jaar zijn echt geen uitzondering.