Om een auto op naam van iemand anders te verzekeren, heb je toestemming nodig van die persoon en moet je de persoonlijke gegevens van de eigenaar van de auto doorgeven aan de verzekeraar. Houd er rekening mee dat de premie gebaseerd is op jouw persoonlijke gegevens en rijervaring.
Bij de meeste verzekeraars kun je jouw auto verzekeren op de naam van je partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat jij en jouw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner als die op hetzelfde adres woont, maar niet op de naam van iemand anders.
Het tenaamstellingsbewijs en de tenaamstellingscode zijn in het bezit van de vorige eigenaar. Het op naam zetten van een auto moet altijd persoonlijk gebeuren, je kunt dit dus niet door iemand anders laten doen.
Als ik een familielid of kennis in mijn auto laat rijden, is hij/zij dan verzekerd? Ja, u mag uw auto uitlenen aan bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis. Uw auto is dan nog steeds verzekerd op basis van de autoverzekering die u zelf heeft afgesloten.
Er is geen gezinskorting of groepskorting van toepassing. Een gezamenlijke polis is dus niet goedkoper dan wanneer iedereen afzonderlijk een zorgverzekering afsluit. In sommige gevallen kan het zelfs duurder uitpakken, bijvoorbeeld wanneer jij en je partner dezelfde zorgverzekering hebben maar andere zorg nodig hebben.
Bij een verzekeraar kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven en kan alleen de eigenaar van de auto een autoverzekering afsluiten.
Jij hebt de plicht om de auto te verzekeren en je vult als hoofdbestuurder de persoon in die meestal in de auto rijdt. Jij mag de auto niet verzekeren.Dit moet de eigenaar doen, maar wel met jou als hoofdbestuurder. Voor partners op hetzelfde adres kan een uitzondering gelden.
Nee, ook dan kan het niet. Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je namelijk aangeven wie de regelmatige bestuurder is. De premie wordt vervolgens bepaald aan de hand van de gegevens van deze bestuurder. Verzekeraars kijken dus alsnog naar jouw leeftijd en aantal schadevrije jaren.
Het kenteken van de auto staat op naam van de eigenaar van de auto, de kentekenhouder genaamd. De eigenaar van de auto is degene die ook als verzekeringnemer de autoverzekering aanvraagt. De regelmatig bestuurder kan vervolgens iemand anders zijn.
Auto bezitten is verzekeren
Als je een auto hebt, moet je zelf een autoverzekering afsluiten. Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.
Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit.
Natuurlijk moet voor elke auto een autoverzekering worden afgesloten. Maar mag je alle auto's eigenlijk op 1 naam verzekeren? Of je nou twee, drie of meer auto's hebt: als de auto's op jouw naam staan, mag je ze ook allemaal op jouw naam verzekeren.
Schade claimen die door een ander veroorzaakt is
De enige optie die dan overblijft is aanspraak maken op uw eigen autoverzekering. Wanneer er een andere partij (auto) bij betrokken is die de schade heeft veroorzaakt, kunnen we samen met u deze schade verhalen op de tegenpartij.
Als hoofdbestuurder ben je degene die het meeste in de auto rijdt. De eigenaar is degene op wiens naam de auto en verzekering staan. Maar hoe is je auto dan verzekerd? En is je auto verzekerd of de bestuurder?
De schadevrije jaren overdragen is maar in een beperkt aantal gevallen mogelijk. De verzekeringnemer kan de jaren overdragen aan iemand die op de polis staat aangetekend als één van de regelmatige bestuurders. In dat geval heeft de andere persoon ook daadwerkelijk bijgedragen aan het opbouwen van de schadevrije jaren.
Schadevrije jaren opbouwen via ouders is niet mogelijk
Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Je bent verplicht de nieuwe auto te verzekeren vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat.
Als je na 28 dagen nog geen verzekering hebt, krijg je een herinnering van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Je hebt dan nog even om de verzekering te regelen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete voor het bezitten van een onverzekerde auto. Deze boete is (in 2023) 450 euro.
En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Dit wordt ook wel auto overschrijven genoemd. Wilt u de auto op naam van iemand anders zetten? Dat is niet mogelijk. Het is verplicht dat de koper zelf aanwezig is tijdens het op naam zetten van het kenteken.
De regelmatige bestuurder is de persoon die gemiddeld het meest in de auto rijdt. Op basis van de gegevens van de regelmatige bestuurder schat de autoverzekeraar het risico in. Zo bepalen zij de hoogte van de premie die u moet betalen.
In principe is het alleen mogelijk om je kinderen mee te verzekeren binnen je polis. Wanneer je je partner automatisch wilt meeverzekeren op jouw polis, gebeurt dit niet vanzelf. Je partner dient zijn/haar eigen zorgverzekering af te sluiten.
Veel mensen vinden het namelijk handig op met de partner op 1 polis te staan. Dat scheelt weer wat administratie. Kiest u voor samen één polis? Dan krijgt u beiden dezelfde basisverzekering.