Eén konijn weegt tussen de 800 en 1000 gram. De standaard prijs van dit konijnenvlees ligt op 17,98 euro, dit kan veranderen door aanbiedingen.
Reken op 350 gram konijnenvlees per persoon.
Tamme konijnenbouten Hollands vers 250 gr. € 16,50 p.kg. Tam Hollands Konijn vers ca. 1-1,5 kg.
Vleesrassen zijn onder meer de witte nieuw-zeelander, de Gele van Bourgondië, Blauw van Ham, Californian, Rex en de Witte Wener.
Voor de aanschaf van de meest smaakvolle konijnenbouten ben je bij LeJean VleesAtelier ongetwijfeld aan het juiste (web)adres. De bouten zijn fijn van smaak, heerlijk sappig, maar bevatten daarnaast ook nog eens enorm weinig vet, waardoor dit konijnenvlees ook nog eens een gezonde keuze is.
Met name het moederkonijn gaat er op vooruit. Zij leeft voortaan in een groep en niet meer alleen in een kooi. Hiermee is Albert Heijn een voorloper. Alle andere supermarkten verkopen uitsluitend konijnenvlees zonder keurmerk.
500g.
Het vlees van een tam konijn is malser dan van een wild exemplaar. Bovendien is de wilde variant veel droger. Daarom moet het gebardeerd worden. Dit is het omwikkelen van wild met lapjes vet, of vet spek om te voorkomen dat het vlees tijdens het bakken uitdroogt.
Konijnenvlees bevat slechts 4 gram vet per ons. Let wel op, tam konijn smaakt heel anders dan wild konijn, het vlees kan wel makkelijk onderscheiden worden, het tamme konijn is namelijk een stuk lichter van kleur en heeft meer vlees op het bot zitten. Het wilde konijn heeft een sterke wildsmaak en is voller van smaak.
Als de konijnen zijn leeggebloed kunnen ze gestroopt worden. Na het stropen en het verwijderen van de ingewanden laten we de konijnen 24 uur besterven.
Hoe moet je konijn invriezen? Vers konijn invriezen verlengt de houdbaarheid met enkele maanden tot ongeveer 9 maanden.
Verhit boter in een pan en bak de stukken konijn goudbruin. Voeg de grof gesneden ui toe, laat aanfruiten en bestrooi met bloem. Schep goed om en blus met bier. Voeg spekblokjes, rozijnen, de kruiden en specerijen toe en laat 1 tot 1,5 uur op een zacht vuurtje pruttelen tot het vlees gaar is.
Eén konijn weegt tussen de 800 en 1000 gram. De standaard prijs van dit konijnenvlees ligt op 17,98 euro, dit kan veranderen door aanbiedingen.
Doordat konijn rijk is aan eiwitten, levert het ook heel wat essentiële aminozuren. Het is arm aan natrium en rijk aan ijzer en vitamine B12. Een lichte en gezonde receptuur verdient de voorkeur. Konijn kan perfect worden gestoofd, gestoomd, gewokt, geroosterd of gegaard in de microgolfoven.
Konijn levert veel voedingsstoffen voor relatief weinig calorieën. Een portie konijn van 100 g levert gemiddeld zo'n 145 kcal. Het is rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamine B6, vitamine B12, selenium en zink en een goede bron van vitamine B3.
Het is bovendien mager vlees. Wie kiest voor mager vlees, kiest ook voor weinig vet. Konijn past dus prima in een gezonde voeding. Een portie konijn van 100 g levert gemiddeld zo'n 160 kcal, het is rijk aan vitamine B12, selenium en kwaliteitseiwitten en een goede bron van de vitaminen B3 en B6 en van zink en ijzer.
Het vlees van tamme konijnen is zeer mals. De dieren worden jong geslacht – na 12 tot 13 weken. Dan is het vlees sappig en mals. De structuur van konijn is sowieso erg fijn en de smaak is mild.
Een wild konijn gedijt niet in gevangenschap, een tam konijn overleeft de natuur niet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, die hun konijn loslaten om het zijn vrijheid te geven. Een tam konijn overleeft niet. Een tam konijn bouwt op mensen voor eten, veiligheid.
Zoogdieren. Een wild konijn is een zoogdier. Ze behoren tot de familie van de haasachtigen. Het heeft warm bloed en het lichaam is bedekt met haren.
Een voedster of moer is een vrouwelijk konijn.
Voordat je het konijn gaat villen is het gebruikelijk om eerst het hoofd te verwijderen met een zwaar mes door het konijn plat neer te leggen en het mes in de nek te steken waar de schedel en nek bij elkaar komen. Duw stevig door. Hang het konijn nu op aan zijn achterpoten en laat het uitlekken boven een emmer.
Konijnen staan erom bekend dat ze vruchtbare dieren zijn. Ze zijn al op jonge leeftijd geslachtsrijp en kunnen snel achter elkaar meerdere nesten krijgen. Kleine rassen zijn vruchtbaar vanaf twee maanden en grotere rassen vanaf een maand of vijf.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Zo kan een konijn bijvoorbeeld bijten als hij wordt opgepakt of vastgehouden. Ook als iemand hem pijn doet of iets wil doen dat hij niet prettig vindt, zoals nagels knippen of medicijnen geven, kan hij bijten. Het is een manier om zichzelf te verdedigen.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.