Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
Akelei. Narcis (alle bolplanten) Gipskruid. Hyacint.
Het is niet direct problematisch als je konijn of cavia eens een blaadje eet, in principe laten ze de klimop gewoonlijk met rust zolang ze voldoende groenvoer aangeboden krijgen.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking!
Elke cavia is anders, en de meeste cavia's hebben een specifieke voorkeur voor bepaald voer. Vaak vallen wortelen, komkommer en paardebloembladeren goed in de smaak.
Ook mogen ze nooit in direct zonlicht staan, in verband met oververhitting. De optimale temperatuur is tussen de 18 en 26 graden. Cavia's kunnen niet tegen koude, warmte of regen. In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
Soorten fruit die je konijn of cavia mag eten
Verwijder dus altijd zo veel mogelijk pitten voordat je iets aan je konijn of knaagdier voert! Voer je konijn of knaagdier nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten zoals pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's!
Veel konijnen en cavia's krijgen brood.Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes. Lees verder voor meer tip over het content houden van uw cavia's.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol. Ook kunnen ze maar beperkt springen en klimmen. Een cavia wordt gemiddeld tussen de vier en zes jaar oud, maar er bestaan ook voorbeelden van cavia's die rond de tien jaar zijn geworden.
De meeste cavia's en konijnen zijn gek op stukjes banaan. Je kunt ze kopen in kleine potjes of zakjes, in schijfjes of gebroken stukjes. Deze stukjes zijn meestal gebakken in olie (vaak kokosolie), waardoor het een erg vet hapje wordt. Geef ze dus met mate en niet aan dikke dieren.
Cavia's houden namelijk erg van muziek. Ze hebben zelfs bepaalde voorkeuren! Als u weet welke muziek uw cavia fijn vindt om naar te luisteren, kunt u hem daar natuurlijk mee verblijden. Maar wees ook voorzichtig, want cavia's hebben gevoelige oren.
Hou er ook rekening mee dat cavia's niet goed tegen de kou kunnen. Bij een middagtemperatuur van minder dan 15 graden hebben de cavia's een goed warm hok nodig.
De lichaamstemperatuur van een cavia moet tussen de 37.2 en 39.5 graden zijn. De geschikte omgevingstemperatuur voor cavia's ligt tussen de 16 en 24 graden. Als het kouder is dan 15-10 graden dan kunnen cavia's het te koud krijgen.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Het is dus van van belang om een goede bodembedekking te gebruiken. Zaagsel geeft veel stof en omdat cavia's gevoeliger zijn voor longontstekingen, kun je dat beter niet gebruiken. Een stofvrije ondergrond is beter. Wij gebruiken meestal Aubiose Hennepstrooisel of vlas.
Als cavia's u eenmaal hebben leren kennen zullen ze het fijn vinden om uit uw hand te eten en geaaid te worden. Het is dan aan u hoe vaak u ze vast wilt houden. Het is zelfs van belang om een cavia regelmatig op te tillen: om de vacht te verzorgen en hun gezondheid te controleren.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.