Wat precies de oorzaak is van moe blijven na corona, is onbekend. Wel is bekend dat mensen ook na ziek zijn door andere virussen dan corona nog lang moe kunnen blijven. Iedereen kan klachten krijgen en lang houden na corona. Waarschijnlijk is de kans om lang klachten te houden groter als u erg ziek was door corona.
Patiënten met een bacteriële infectie hadden vaker koorts, hoofdpijn, pijn achter het borstbeen, geel/groen sputum, pijnlijke cervicale lymfeklieren, een hogere waarde van de BSE en CRP in bloed en vaker een infiltraat op de thoraxfoto. Rhinitis en diarree kwamen vaker voor bij patiënten met een virale infectie.
De symptomen van een infectie met een virus zijn soms niet erg specifiek. Vaak heeft u koorts, maar dit hoeft niet altijd. Overige symptomen zijn afhankelijk van welke organen getroffen zijn door het virus. Heeft u een virus van de luchtwegen, dan heeft u meestal een verkoudheid en moet u hoesten.
Dan dringen bacteriën je lichaam binnen en vermeerderen zich. Sommige bacteriën scheiden bepaalde stoffen (toxines) uit waardoor een ontsteking (infectie) ontstaat. Voorbeelden hiervan zijn blaasontsteking, sommige SOA's (seksueel overdraagbare aandoeningen) en longontsteking.
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven.
Bij een ontsteking in een gewricht wordt dit gewricht pijnlijk en dik. En meestal ook warm of rood. Als dit door een bacterie komt, is er meestal 1 gewricht ontstoken. Je voelt je hier ziek bij.
Wanneer ongewenste micro-organismen binnendringen en ongeremd gaan delen is er sprake van een infectie. Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie op deze micro-organismen of hun giftige stoffen. Dit kan leiden tot een infectieziekte met duidelijke klachten zoals koorts of uitslag.
Een infectie heeft vaak een ontsteking (ontstekingsreactie van het lichaam) tot gevolg. Het micro-organisme wordt bij een ziekmakende infectie ook wel het pathogeen of de ziekteverwekker genoemd. Als het pathogeen zich door het lichaam verspreidt zal het afweersysteem antistoffen maken.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Meestal gaat de ziekte vanzelf over. Dit kan een paar dagen tot een week duren. Op de website van Thuisarts staat wat je kunt doen als je kind benauwd is en wanneer het nodig is meteen contact op te nemen met de huisarts of de huisartsenpost.
Als vuistregel komen virale infecties bijna altijd vaker voor dan andere infecties. Virussen zijn in de meeste gevallen onschadelijk.
Een darminfectie als gevolg van een virus of een bacterie kan in enkele dagen uit zichzelf overgaan. Mochten de klachten langer aanhouden, is het verstandig om een arts te bezoeken. Hetzelfde geldt als de klachten in een korte periode heviger worden.
Bij gezonde mensen (zonder ontstekingen) is de CRP-waarde in het bloed meestal lager dan 5 mg/l. Bij bacteriele infecties zal in het algemeen de CRP concentratie in het bloed sterk toenemen terwijl er tijdens een virale infectie slechts een kleine tot geringe toename in concentratie gevonden wordt.
Vaak kan het lichaam op eigen kracht genezen van een bacteriële infectie. Alleen als dat niet het geval is, wordt gekozen voor een antibioticum, bijvoorbeeld omdat de patiënt niet genoeg weerstand heeft.
Iedereen kan wel een infectie herkennen. Vaak zijn er algemene klachten als koorts, slap voelen en misselijkheid. Een infectie met bacteriën is echter niet altijd gemakkelijk te onderscheiden van infecties door virussen.
Bij alarmsignalen als hoge koorts, kortademigheid, verwardheid, lage bloeddruk of zich onwel voelen, komt een arts binnen de tien minuten een diagnose stellen. Is er sprake van sepsis, dan krijgt de patiënt meteen antibiotica. We zien sepsis als een echte urgentie, net als een hartinfarct of een beroerte. '
Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Kom in beweging. Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet, zetmeel en suiker. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.
Toename van opvlammingen: vermoeidheid is een teken van hoge ziekteactiviteit en ontstekingen. ''Tijdens een ontsteking is het lichaam tegen zichzelf aan het vechten en wordt het moe'', legt dokter Cohen uit.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.