Groenten zitten boordevol goede stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam, zoals vitaminen en mineralen. Maar als je groenten (te lang) kookt, dan kook je de vitaminen en mineralen kapot. Dat is natuurlijk zonde! Om deze stoffen te behouden kun je de groenten beter stomen.
Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan. Kook je de broccoli kort, dan gebeurt er nog niet zoveel. Maar laat je het langer staan (een kwartier bijvoorbeeld) dan gaan de celwanden in de broccoli kapot. De groente wordt zacht in plaats van knapperig, en de aroma's ontsnappen al tijdens het koken.
Broccoli kun je het beste niet te lang koken. De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak.
Breng groente of aardappelen met 1 tot 2 centimeter water aan de kook met een deksel op de pan. Groente en aardappelen hoeven dus niet helemaal onder water te staan om gaar te worden! Voor bladgroenten zoals spinazie is helemaal geen extra water nodig.
Zout wordt ook wel degelijk voor de smaak in het water gedaan, maar ook om ervoor te zorgen dat eventuele minerale zouten van de groenten in de groenten zelf blijven.
Bloemkool koken: zo doe je dat
Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout plus de bloemkoolroosjes toe. Laat de bloemkool 8 tot 10 minuten koken tot deze beetgaar is. Dit kun je controleren door met een vork of mes in het steeltje te prikken.
De meeste mensen maken broccoli klaar door het te koken in een pan water. Maar daar zit een groot nadeel aan: Door broccoli te koken kunnen veel essentiële voedingsstoffen verloren gaan die de groente nou juist zo de moeite waard maken om te eten, zoals grote hoeveeldheden vitamine B en vitamine C.
Broccoli bevat slechts 34 kcal per 100 gram. Het calciumgehalte in broccoli is vrij laag, maar het vitamine C-gehalte ligt hoger dan dat in sinaasappels, namelijk 89 mg per 100 gram tegenover 53 mg per 100 gram. Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies.
Het verloren gaan van vitamines tijdens het koken
Wanneer eten wordt bereid, gaan vitamines verloren. Dit kan oplopen tot een verlies van 10 tot 50% of meer aan vitamines. Wanneer voedingsmiddelen lang worden gekookt in veel water kan het gehalte aan vitamine C en B11 (foliumzuur) sterk teruglopen.
Groene groenten kunt u het beste niet te lang koken. Kookt u ze niet te lang dan blijven ze knapperig en behouden ze hun voedingswaarde. Als ze te lang worden gekookt verliezen ze alle belangrijke vitaminen en mineralen die erin zitten. Een tip is om groene groente pas in het water te doen als het aan de kook is.
Het beste antwoord. Ja, natuurlijk, je moet alleen de kooktijden in de gaten houden. Aardappels kook je (als ze niet te groot en niet te klein zijn) in gemiddeld 20 minuten, en de meeste harde groentes ook (wortel, sperzieboontjes, bloemkool e.d.).
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
Er zijn echter ook groenten die gezonder zijn wanneer ze worden gekookt. Dit geldt voor onder andere wortelen, asperges en tomaten. Door ze te koken komen er antioxidanten vrij: ferulazuur uit asperges en bètacaroteen, dat we omzetten in vitamine A, uit wortelen.
Vitamine B1, foliumzuur en vitamine C zijn erg gevoelig voor verhitting. Vitamine B1 gaat voor een deel verloren bij temperaturen hoger dan 100°C, zoals bakken en frituren. En ook foliumzuur en vitamine C kunnen verloren gaan bij verhitten.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
HOEVEEL PER DAG? Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Er is nog een voordeel: als je een pan water opwarmt tot 85 graden, kun je alle groenten bij elkaar gooien. Wortels, erwtjes, bloemkool: het kan allemaal samen. Het maakt ook niet uit of ze er een half uur inzitten of een uur – ze zijn perfect beetgaar.
Groenten zoals artisjok, asperge, broccoli en bloemkool. kolen, pastinaak, bonen, rapen, schorseneren, selderij, snijbiet, spruiten en wortelen moeten in kokend water worden opgezet. Groenten zoals aardappel, aardpeer, bieten, koolraap en maïs moeten in koud water worden opgezet.