Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar. Dat wil zeggen: je kunt de honing gewoon eten, je wordt er niet ziek van en het is ook zeker niet slecht voor je. Er is zelfs honing gevonden in het graf van een farao. Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren.
Honing invriezen
Honing die gebruikt is een taart, cake, of in een ander gerecht, kun je mee invriezen. Ook honing zelf kun je gewoon invriezen, maar er is voor het invriezen eigenlijk geen goede reden, omdat honing al heel lang houdbaar is.
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
5. Verhit honing niet boven de 40 graden! Als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, gaan alle gezondheidsvoordelen verloren. Hoge temperatuur maakt de kostbare enzymen kapot.
Re: oude honing
Moet de teruggevoerde gekristalliseerde honing eerst worden gekookt alvorens hem terug te voeren. Dat zou je kunnen doen. Alle gisten, maar ook alle enzymen zijn dan dood.
Als je 't slim aanpakt, hoef je eigenlijk geen rekening te houden met de houdbaarheidsdatum. Dat komt omdat er in goeie honing zo weinig water zit dat gisten of bacteriën zich er niet in kunnen ontwikkelen. Mààr… je moet je honing wel juist bewaren.
In elke natuurlijke niet verwarmde honing treft men gisten aan. Gewoonlijk ontwikkelen de gisten zich niet.
Lage temperaturen remmen het proces van rijping en dus kristallisatie. Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren. Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden. Honing die bewaard staat in een temperatuur vanaf ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken tot maanden gekristalliseerd zijn.
De kleur, smaak en structuur van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar d.w.z. van welke plant, bloem, bloesem. Zo is Acaciahoning altijd vloeibaar, met een lichte kleur en mild van smaak en Woudhoning is donker van kleur en kruidig van smaak.
Dit wordt ook wel kristaliseren of versuikeren genoemd. Misschien denk je dat de honing dan aan het bederven is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken dat de honing van goede kwaliteit is en niet is gepasteuriseerd of verwarmd. Het is een volkomen natuurlijk proces.
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Gelukkig kunt u gekristalliseerde honing wel nog steeds gebruiken nadat u het opnieuw vloeibaar heeft gemaakt. De beste manier om dit te doen is door de honing met verpakking en al (wel zonder deksel) in een pan warm (niet kokend) water te zetten. Zo kan de honing geleidelijk aan opwarmen, zonder dat het te heet wordt.
Kan ik de honing nog gebruiken en hoe kan ik dat versuikeren in de toekomst voorkomen? Als de houdbaarheidsdatum niet is verstreken, kun je de honing zeker nog gebruiken! Als je de honing verwarmt, wordt deze weer vloeibaar.
Er is niets mis met het bewaren van de bevroren honing net als andere voedingsmiddelen. Het feit dat het op grote schaal wordt gebruikt in bijna elke bijenteelt, maakte duidelijk dat deze praktijk veilig is en geen invloed heeft op de kwaliteit van honing zolang het vochtgehalte van honing wordt gehandhaafd.
Honing met meer dan 80% suiker zal pas bij zeer lage temperaturen bevriezen, lager dan in onze winter of gewone diepvriezers. Dat honing in de diepvries wat stroperiger wordt heeft ook niet met bevriezen te maken maar met hoger viscositeit bij lagere temperaturen.
De bereiding van de Frozen Honey blijkt heel makkelijk te zijn. Je vult een waterfles met honing en die stop je voor enkele uren in de diepvriezer, totdat de inhoud hard wordt. Na een paar uur kan je de honing uit de fles duwen en eten zoals een ijslolly.
Wat is het witte laagje schuim bovenin de pot met vloeibare honing? Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen, deze zitten normaal opgesloten in de honing en komen na enige tijd bovendrijven. Even goed roeren en de honing is weer glad!
Honing bevriest niet zoals ander ijs, maar wordt wel koud en wat steviger als je het een nachtje in de vriezer laat staan. Het resultaat is een verfrissende, heel zoete snack voor op warme dagen.
Honingwijn bevat gemiddeld 12 procent alcohol - de mede 10 procent. Voor al onze honingwijnen geldt dat ze na opening nog tenminste 4 weken houdbaar blijven, al dan niet in de koelkast.