Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
De voedingsstoffen in de koffieprut zijn niet voor alle planten even goed gebalanceerd. Zo zit er veel stikstof in en vrij weinig fosfor en kalium, de hoofdbestanddelen van de meeste plantenvoeding. Hierdoor is het niet geschikt om als enige plantenvoeding aan je plant te geven.
Bij de bloemen
Strooi koffiedik rondom de rozen of de hortensia's om de bloemen een extra boost te geven. Zorg ervoor dat de totale diepte van de grond waarin je de koffiedik strooit, minder dan een centimeter diep is. Op die manier voorkom je schimmel en meeldauw.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Koffiedik laat je planten groeien
Gebruik koffiedik in je tuin dus met mate. En het werkt vooral goed voor planten die van een lichtzurige bodem houden, zoals rozen, hortensia's, aardbeien en lavendel. Je kunt koffiedik trouwens ook prima gebruiken om paddenstoelen op te laten groeien.
Koffiedik bevat onder andere stikstof en is daardoor een uitstekende natuurlijke meststof voor planten die een zure grond vereisen, zoals bijvoorbeeld lavendel, rozen en hortensia's. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je pompoenen, wortels en tomaatjes het heel goed doen op de koffieprut.
Hoewel de koffiedrab enigszins afstotend werkt tegen slakken, is koffiedik niet effectief genoeg om kwetsbare planten te beschermen. De meeste naaktslakken in dit experiment waren erg jong en klein.
Strooi dus af en toe wat koffiedik over de aarde in je tuin en woel het wat in de grond. Doe dit niet te vaak en ook niet bij alle planten. Bij planten in pot kun je dit bijvoorbeeld beter niet doen, maar je Hortensia's zullen een hapje koffiedrab op z'n tijd juist heerlijk vinden!
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Koffiedrab in de tuin
Koffiedrab is goed voor de planten en het verrijkt je tuinaarde, zowel op kort als op lang termijn. Fruitbomen schijnen door het gebruik van koffiedrab een betere oogst te geven. Verder hebben katten een hekel aan koffiedrab, dus het voorkomt kattenkak in je tuin.
Koffie(dik)
Gooi die na gebruik dan niet weg, maar gebruik de koffiedik als plantenvoeding in de tuin. Het bevat voor planten waardevolle voedingstoffen en elementen als stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. Het heeft daarnaast als bijkomend voordeel dat de cafeïne erin slakken weert.
Bananen bevatten potassium, fosfor en calcium, allemaal goed voor planten: het bevordert de groei en maakt de planten weerbaarder voor ziektes. Met name fosfor helpt goede wortels en nieuwe scheuten aan te maken.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Koffiedik is namelijk de perfecte grondstof voor het kweken van verschillende soorten paddenstoelen. Oesterzwammen, shiitakes en fluweelpootjes bijvoorbeeld. Zo is iets wat vaak achteloos wordt weggegooid, en wordt beschouwd als afval, toch erg nuttig.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Omgaan met je koffiedik
Dagvers is het beste. Als je toch je koffiedik wilt bewaren voor dat je het in de growkit doet kan je het in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren. Zorg natuurlijk wel dat het bakje goed schoon is, en bewaar het niet meer dan drie dagen.
Door koffiedik aan je bodem en compostmengsels toe te voegen, verhoog je de zuurgraad ervan. Cannabisplanten doen het goed in een omgeving die iets aan de zure kant van het pH-spectrum ligt. Zo geven ze de voorkeur aan pH niveaus van 6-6,5. Een te hoge of lage pH-waarde in de bodem verhindert de groei van je planten.
Als je het koffiedik toch iets langer wilt bewaren, omdat je bijvoorbeeld weinig koffie drinkt en meerdere dagen verder bent voordat je een bruikbare hoeveelheid koffieprut bij elkaar hebt, dan kun je het koffiedik het best uitspreiden over een plat bord of over een vel bakpapier om het goed te laten drogen aan de ...