Alternatief voor klossen zijn lege kratten. Een rol vuilniszakken; Een tasje voor als je (onverwacht) naar hiet ziekenhuis moet, met daarin je zwangerschapsdossier dat je van ons hebt gekregen, verzekeringspasje, een ponsplaatje van het ziekenhuis (indien in je bezit) toiletartikelen, kleding voor jezelf.
Voor jezelf
Als je borstvoeding geeft (of gaat geven): voedingsbeha's en zoogcompressen voor tussen de voedingen door. Eventueel een voedingsshirt, zo hoef je niet te worstelen met ingewikkelde kledingstukken. Eventueel extra kraamverband, check van tevoren of er voldoende in je kraampakket zit. Water of thee.
Zwanger lijf
Na de bevalling zullen je botten en weefsels weer terug gaan in de oude staat. Om dit proces te stimuleren is het erg belangrijk om rust te nemen. Neem het er vooral die eerste 10 dagen lekker van, door in bed te blijven, voor je laten te zorgen (hadden we dat al gezegd?!) en te luisteren naar je lichaam.
Een voedingsbeha, borstvoedingscompressen, maandverband en ruim zwangerschapsondergoed. De kans is groot dat je je zwangerschapsondergoed nog zult dragen in de eerste paar dagen na de bevalling. Een ochtendjas, pyjama, sloffen en een aantal paar sokken (maar neem niet al te mooie kleding mee.
Kleding voor de baby, autostoeltje om de baby te vervoeren, fototoestel (met oplader en leeg SD kaartje), lectuur, muziek, en dergelijke ter ontspanning en een €2 muntstuk voor in de rolstoel van het ziekenhuis. Een kraampakket. Deze ontvang je meestal van je verzekering als je aanvullend verzekerd bent.
Eet ijzerrijk
Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
Kippensoep bevat veel zout en elektrolyten en is daarnaast een goede maaltijd om je lichaam te hydrateren na een uitputtende bevalling. Ook voelt het niet zo zwaar op de maag, als je zin hebt in iets lichts na de bevalling. Rundvlees: Na de bevalling is het normaal dat je nog een aantal weken bloedverlies hebt.
Bestel het kraampakket vóór de 5e maand van uw zwangerschap. Dan weet u zeker dat u het op tijd in huis hebt. Toon het antwoord op de veelgestelde vraag Wanneer ontvang ik het kraampakket? We bezorgen het kraampakket in de 7e maand van uw zwangerschap gratis bij u thuis.
Kleding voor de baby in maat 50 en 56: 2 rompertjes of overslaghemdjes en 1 of 2 broekjes en truitjes of pyjamapakjes. Denk ook hierbij aan dat het comfortabel moet zijn voor de baby. Neem ook 2 mutjes en 2 paar sokjes mee. Luiers zijn in het ziekenhuis aanwezig.
2 pakken kraamverband. Deze heb je nodig na de bevalling omdat je de eerste tijd nog bloed verliest. In tegenstelling tot maandverband bevat kraamverband geen plastic. Dat voorkomt irritaties en voelt prettiger.
Voor je baby. Het allerbelangrijkste is de kledij voor jouw kindje, maar hoeveel neem je mee? Ook hier tel je best op kleding voor 4 à 5 dagen: 5 (overslag)rompers, 5 setjes kleding, 3 paar kousjes, enkele (bandana)slabbetjes, een warm mutsje!, krabwantjes en een slaapzakje aangepast aan het seizoen.
Gerechten met pasta
Pasta is een dankbaar gerecht voor kraamkost: je kunt het gekookt en wel invriezen, maar natuurlijk ook alleen de saus doen en terwijl die opwarmt snel even wat pasta koken. Ik geef je dan ook recepten voor beide opties. Lasagne: maak een schaal lasagne, maar dan in een bakje van aluminiumfolie.
Meal preppen wil zeggen dat je maaltijden voorbereidt voor één of meerdere dagen. Dat kan handig zijn als je weinig tijd hebt of als je gezonder wilt eten. Je kookt bijvoorbeeld op zondag voor de hele week. Het eten doe je in bakjes in de koelkast of vriezer, en je haalt er per dag uit wat je nodig hebt.
Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis.
Voor zowel een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling geldt dat je van tevoren een kraampakket in huis moet hebben. Dit wordt meestal door je verzekeringsmaatschappij verstrekt, maar zo niet dan moet je het zelf aanschaffen. Je kunt het dan bij de drogist of apotheek kopen.
Normaal verblijf je drie nachten op de kraamafdeling na een natuurlijk bevalling. Bij een keizersnede is dit vijf nachten. Omwille van bepaalde medische redenen is het mogelijk dat je verblijf verlengd wordt. Je gynaecoloog of kinderarts bespreekt dit met jou.
Het is belangrijk dat het gebied rond de wond goed wordt schoongehouden. Daarom is het belangrijk om: na het plassen te spoelen met kraanwater, dit kan bijvoorbeeld met een kannetje of een fles gevuld met koud of lauw water; minimaal 2 x per dag het wondgebied schoon te spoelen onder de douche (zonder zeep);
Plassen kan voor een branderig gevoel zorgen. Door te spoelen met lauwwarm water uit een beker of bidon na elk toiletbezoek wordt dit gevoel minder. Vaak is dit gevoel na drie dagen verdwenen.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Boxers. Boxer zijn altijd fijn om te dragen na je bevalling! Helemaal als je in het begin nog kraamverband moet gebruiken. Doordat een boxer als een broekje valt past het kraamverband er prima in.
Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.