Als de Hoge Raad oordeelt dat het cassatieberoep gegrond is, dan volgt vernietiging van de in cassatie bestreden uitspraak. In het merendeel van die gevallen verwijst de Hoge Raad de zaak dan naar een hof voor verdere afdoening.
Bij cassatie is er geen nieuwe zitting. De Hoge Raad beoordeelt alle documenten over de strafzaak en neemt daarna een beslissing. Cassatie is dus een schriftelijk proces en je kunt hier niet bij aanwezig zijn.
Cassatie heeft dus geen zin als beide partijen denken dat de procedure bij de desbetreffende rechter volgens de regels is verlopen, terwijl de uitspraak rechtens juist is en voldoende gemotiveerd. De partij die om de cassatie heeft gevraagd wordt eiser tot cassatie genoemd, de tegenpartij de verweerder in cassatie.
Cassatie heeft schorsende werking, tenzij (zoals meestal gevorderd wordt) de bestreden beslissing uitvoerbaar bij voorraad verklaard is (art.
Het belangrijkste verschil tussen hoger beroep en cassatie is dat in hoger beroep de zaak in zijn geheel opnieuw ter beoordeling kan worden voorgelegd en in cassatie niet; in cassatie beoordeelt de Hoge Raad alleen of in hoger beroep het recht goed is toegepast.
Die kan het beroep verwerpen. Als de Hoge Raad oordeelt dat het cassatieberoep gegrond is, dan volgt vernietiging van de in cassatie bestreden uitspraak. In het merendeel van die gevallen verwijst de Hoge Raad de zaak dan naar een hof voor verdere afdoening.
Er zijn drie redenen waarom veel cassaties worden afgewezen.De eerste reden is dat in veel zaken wel cassatie wordt ingesteld, maar vervolgens geen cassatieschriftuur wordt ingediend. De tweede reden is dat de Hoge Raad meent dat het gerechtshof werk heeft verricht dat de toets in cassatie kan doorstaan.
De eerste stap van de cassatieprocedure is het instellen van cassatie op de griffie van het gerechtshof dat de uitspraak deed. De cassatietermijn is 14 dagen! Je kunt dit zelf doen, maar een advocaat of een gemachtigde mag dit ook. Lees meer over het instellen van cassatie.
De hoogte van het griffierecht kan verschillen en ligt tussen € 136 en € 548. De Hoge Raad neemt een belastingzaak pas in behandeling wanneer het griffierecht is betaald. Is het griffierecht niet (tijdig) betaald dan wordt het cassatieberoep niet-ontvankelijk verklaard.
Hoe verloopt cassatie? Een cassatieberoep wordt behandeld door een zetel van 3 of 5 raadsheren van de Hoge Raad. Daaraan gaat vooraf dat het parket bij de Hoge Raad de Hoge Raad adviseert in de vorm van een zogenoemde conclusie. De Hoge Raad gaat uit van de feiten in een zaak zoals het hof die heeft vastgesteld.
Bij de Hoge Raad betaalt de partij die cassatieberoep of de herziening heeft ingediend de griffierechten. In civiele zaken betaalt ook de verweerder griffierechten. De tarieven voor 2023 worden niet geïndexeerd. Dit houdt in dat de bedragen hetzelfde blijven.
Er kan slechts éénmaal beroep worden aangetekend. Wanneer tegen een uitspraak geen hoger beroep meer mogelijk is, kan (principieel) nog cassatieberoep worden ingesteld bij het hoogste rechtscollege, het Hof van Cassatie.
Cassatiemiddelen zijn de argumenten die worden opgesteld tegen de uitspraak van een lagere rechter, welke worden verwerkt in de cassatieschriftuur. Uw advocaat formuleert daarin dus de klachten die u heeft tegen de eerder gedane uitspraak.
Ook de officier van justitie kan het oneens zijn met een uitspraak van de rechter en in hoger beroep gaan. Als dat gebeurt, ontvangt u hierover bericht. U kunt maar één keer in hoger beroep. Hebt u dat al gedaan, dan kunt u in sommige gevallen nog in cassatie.
Wilt u in cassatie na hoger beroep? U bent in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof, maar bent het ook niet eens met die uitspraak. Dan kunt u in cassatie na hoger beroep bij de Hoge Raad. Deze hoogste rechter oordeelt of het recht en de procesregels correct zijn toegepast door het gerechtshof.
Cassatie die wordt ingesteld door het Openbaar Ministerie, wanneer het een uitspraak van de Hoge Raad wil hebben in een specifieke situatie. Hierbij gaat het vaak om de uitleg van een (ongeschreven) rechtsregel of een wetsartikel.
In civiele zaken bij de rechtbank (dit zijn handelszaken, kort geding zaken (niet kanton), familiezaken en insolventiezaken) betaalt zowel de partij die de rechtszaak start (eiser of verzoeker) als de partij die zich verdedigt (gedaagde of verweerder) griffierecht.
De beide cassatiegronden worden genoemd in art. 79 lid 1 RO: rechtsschending (onder b) en vormverzuim (onder a).
U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen. Als u geen advocaat of mediator kunt betalen, heeft recht op een vergoeding voor de kosten. Dit heet een toevoeging.
Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
Uitspraken in strafzaken voor de meervoudige kamer worden in het openbaar uitgesproken, meestal twee weken ná de zitting. U ontvangt de uitspraak later (via uw advocaat) op schrift. Uitspraken in andere rechtszaken worden in de regel per post verstuurd of door de deurwaarder bij u thuis bezorgd.
Incidenteel appèl
Hoger beroep, ingesteld nadat de wederpartij ook al in hoger beroep is gegaan tegen dezelfde beslissing. Ook wel genoemd: incident.
Twijfel over onpartijdigheid? Heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan en twijfelt een partij of de rechter wel onpartijdig is, dan kan die partij een verzoek indienen om de rechter te laten vervangen. Dit heet het wraken van de rechter.
Bij het doen van een uitspraak kijkt de rechter naar de wet, de feiten (wat is er precies aan de hand), persoonlijke omstandigheden en verklaringen van deskundigen en getuigen.