Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?
Overzicht eetbare planten en paddenstoelen
De beste manier om eetbare planten en paddenstoelen te herkennen is door ze stuk voor stuk uit je hoofd te leren. De website permacultuurnederland.org heeft in de afgelopen jaren een gratis overzicht aangemaakt met ruim 400 beschreven planten.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
Keuze zat want er zijn minstens 10.000 soorten planten die eetbaar zijn, volgens de FAO.
De wortels, de jonge scheuten en zaadpluimen van riet zijn eetbaar. Jonge nog groeiende wortels kunnen worden gekookt en gegeten zoals aardappelen. Oudere wortels kunnen worden uitgegegraven, gedroogd en worden vermalen tot meel wat vervolgens onder meer kan worden gebruikt om brood mee te bakken.
Klaver kan worden gegeten als wilde groente. Je hoeft het slechts kort te blancheren. Je kunt klaverblaadjes ook in rauwe vorm door de salade doen maar het is nog lekkerder om de rode, zoetige klaverbloemetjes door de sla te doen, met of zonder andere eetbare bloemen.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
De brandnetel is de meest bekende eetbare, wilde groente. Zeer gezond ook, want het zit vol mineralen als ijzer, zwavel, calcium en vitamine A en C. Hij heeft niet zo'n beste reputatie omdat hij prikt, maar culinair gezien kun je er alle kanten mee op. Het plukken is even lastig want ze kunnen dus zeer doen.
Voor en tijdens de bloei is de hondsdraf eetbaar als kruid. Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan men als spinazie eten. In soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Orchidee. De orchidee is wellicht de meest indrukwekkende bloem op je bord! De smaak is redelijk neutraal, maar je kunt in een grote bloem natuurlijk prachtig allerlei gerechten serveren, van salades tot heerlijke (ijs)toetjes.
Alle violen zijn eetbaar, alleen zijn de bloemen bij de bloemist vaak bespoten en daardoor giftig. Eet dus nooit de bloemen van sierplanten die je bij de bloemist hebt gekocht. Beter zaai je ze zelf in de tuin.
Ook berk, els, gele esdoorn, grove den, lariks, populier, suikeresdoorn en wilg zijn geschikt. Je kan reepjes koken als spaghetti of tot meel malen. De zeer jonge naalden van den (Pinus) smaken goed (ook voor thee), en sap van esdoorn (Acer), linden, platanen en berk kan je inkoken tot siroop.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.