Plaats de vochtsensor op een plaats waar hij goed de vochtigheid kan meten. Dat kan boven een bad zijn, maar niet boven een douche.
De meest geschikte locatie voor de ventilator is dichtbij het vocht maar ver weg van de schone luchttoevoer. Dus zo ver mogelijk weg bij het raam, of de deur. Maar juist zo dicht mogelijk bij de douche. Op deze manier komt er een goede luchtstroom op gang.
Gebruik verstandig de ruimte
Een ventilatiesysteem plaatsen kan pas als je de ruimte die je hebt zo verstandig mogelijk inzet. Leid de ventilatiekanalen bij voorkeur tussen de spanten van spouwmuren of in de muurnoppen. Het is goed nieuws als je ook een verlaagd plafond hebt om mee te spelen!
Een ventilator met vochtsensor meet hoe hoog het vochtgehalte in jouw huis is met behulp van een hygrometer.Vervolgens stemt jouw ventilatiesysteem hier automatisch de ventilatie op af. Zo wordt er meer lucht afgezogen als de luchtvochtigheid te hoog is, totdat het gewenste vochtigheidsniveau is bereikt.
Hoe werkt een badkamer ventilator met vochtsensor precies? In een badkamerventilator met vochtsensor is een hygrometer ingebouwd. Deze meet continue de luchtvochtigheid. De sensor geeft een melding aan het ventilatiesysteem, indien er sprake is van een te hoge luchtvochtigheid.
Het exclusieve behangpapier of zelfs de houten vloer zal je dankbaar zijn als je een modern systeem integreert om vocht af te voeren. Goed om te weten: Ventilatiesystemen zijn altijd verplicht in badkamers zonder ramen.
Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze tijdens het douchen op de hoogste stand. Laat de ventilatie na het douchen nog minimaal 15 minuten aan staan.
Een ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. De lucht is dan niet te vochtig en ook niet te droog, waardoor het binnenklimaat aangenaam is. Ventileren is de enige manier om dit fijne luchtvochtigheidspercentage te kunnen realiseren.
De sensoren analyseren de luchtkwaliteit (vocht, Co2,…) en stemmen hun werking daarop af. De ventilator zuigt de vervuilde lucht uit de woning en voert tegelijkertijd opnieuw frisse lucht aan. Op deze manier stem je de ventilatie automatisch af op de behoefte die er op dat moment is.
Een goed onderhouden systeem kan een flinke energiebesparing opleveren. Dit kan oplopen tot wel 95%. Gemiddeld genomen verbruikt een WTW unit (met gelijkstroom motor) ongeveer 150 kWh per jaar.
De lucht moet ook vrij door het huis kunnen stromen. Onder elke binnendeur moet daarom minstens 1,5 cm ruimte zitten, tussen de deur en de drempel (of vloer). Leg geen tochtrol voor de binnendeuren en ook geen kleedje voor de badkamerdeur, want dan kan de lucht niet meer goed doorstromen.
Die lucht die je dus acht keer per dag helemaal ververst draagt warmte. Tijdens het ventileren verlies je die warmte. Om deze 120 m3 per uur frisse lucht in de winter te ventileren heb je ongeveer 0,5 kWh per uur nodig. Een gemiddelde dag in de winter betekent 12 kWh.
Gebruik een Warmteterugwinningssysteem (WTW): Een WTW-systeem is ontworpen om warmte uit de afgevoerde lucht te halen en deze te gebruiken om de ingevoerde lucht voor te verwarmen. Hierdoor wordt warmteverlies bij ventilatie geminimaliseerd.
Daarnaast werkt de ventilatie in de rest van het huis minder goed als er langere tijd een badkamerraam open staat. Het beste is dus om de badkamer warm te houden. Houd daarom je raam en deur dicht tijdens en na het douchen en zet je ventilatiesysteem aan.
Ventileren, ventileren, ventileren
Zo kan het vocht uit de badkamer treden. Bekijk ook diverse ventilatiesystemen om het vocht automatisch uit je badkamer te trekken. Zo voorkom je dat de ruimte nat blijft en er schimmelvorming ontstaat.
Tips ventilatie
Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
Je mag met gelijkstroomventilatie uitgaan van een gemiddeld verbruik van 3 watt per uur op de laagste stand. in de hogere standen verbruikt gelijkstroomventilatie zo'n 50% minder dan wisselstroomventilatie. Je kunt in deze standen dus ongeveer rekenen op een verbruik van 35 tot 50 watt per uur.
Mechanische ventilatie is sinds 2006 bij wet verplicht in alle nieuwbouwwoningen. In oudere woningen is ventilatie minder van belang, omdat frisse lucht via kieren en gaten de woning binnen kan komen.
Hoge luchtvochtigheid: oorzaken, gevolgen & oplossingen. Als de luchtvochtigheid in huis boven de 70% is, heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid. Er zit in dat geval dus te veel vocht in de lucht, wat enkele nadelige gevolgen met zich kan meebrengen.
Een luchtontvochtiger plaatst men vrij in de ruimte op een plek waar de lucht de zijkanten en bovenkant van de ontvochtiger goed kan passeren en op een zo waterpas mogelijke vlakke stevige ondergrond.
Ventilatie is niet alleen voor verblijfsgebieden, verblijfsruimten, toilet- en badruimten noodzakelijk maar ook voor een sommige andere ruimten in een gebruiksfunctie.
Hoe vaak mechanische ventilatie reinigen? Wij adviseren voor de meest voorkomende installaties ieder jaar een reiniging van de unit, en iedere zeven jaar een complete reiniging inclusief het kanaalwerk. Heb je een WTW-installatie? Dan raden we je aan om de filters ieder half jaar te vervangen.
Krachtstroom, of de Perilex stekker, gebruikt aanzienlijk meer stroom en is een stuk krachtiger dan een gewone randaarde stopcontact. Deze wordt dan ook vaak voor de grootverbruikers ingezet, of apparaten die zijn stroom moeten verdelen, zoals de inductiekookplaat of de mechanische ventilatie.